ΕΚΠΑ -Meteo: Τι έδειξαν οι αυτοψίες για την εκτίμηση κινδύνων στις πυρόπληκτες περιοχές

0

Τα πρώτα στοιχεία εκτίμησης κινδύνων από τις αυτοψίες που διενεργούν επιστημονικές ομάδες του ΕΚΠΑ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στις περιοχές που έπληξαν οι φωτιές, παρουσιάστηκαν στον περιφερειάρχη Αττικής.

Οι αρχικές εκτιμήσεις κινδύνων στις λεκάνες απορροής που βρίσκονται σε καμένες περιοχές και μία πρώτη συζήτηση για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται άμεσα από όλους τους αρμόδιους φορείς, με στόχο την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, παρουσιάστηκαν στον Γιώργο Πατούλη από τους επιστημονικούς υπεύθυνους των δύο φορέων.

Επίσης κατά τη συνάντηση, όπου συμμετείχε και ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Νικόλαος Πέππας, αποφασίστηκε η άμεση δρομολόγηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και δράσεων σε εθελοντές, πολίτες και μαθητές σχολείων, ώστε να διαχειριστούν κατάλληλα τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα.

Στα τέλη του μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες
«Βασικός στόχος αυτή την περίοδο», επισήμανε ο κ. Πατούλης, είναι να γίνει άμεσα μία προτεραιοποίηση των επεμβάσεων που απαιτούνται βάσει των επιστημονικών χαρτογραφήσεων, για την αποτελεσματικότερη προστασία των πολιτών.

Υπογράμμισε ότι, για πρώτη φορά η περιφέρεια Αττικής διαμορφώνει στρατηγικό σχέδιο πρόληψης κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα και ότι στα τέλη του μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες εκτίμησης κινδύνων, καθώς και «οι προτάσεις των παρεμβάσεων που απαιτούνται για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, από όλους τους αρμόδιους φορείς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας στοχευμένα και έγκαιρα».

Χαρακτήρισε «βασική προτεραιότητα» της περιφέρειας Αττικής την αποτελεσματικότερη προστασία των πολιτών τονίζοντας πως σε «σε αυτό το πλαίσιο θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλα τα επιστημονικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας».

Σε δηλώσεις του ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι παράλληλα με τα πρώτα δεδομένα των νεοδιαμορφωμένων από τις καταστροφικές πυρκαγιές καταστάσεων στις λεκάνες απορροής, επαναπροσδιορίστηκαν και οι νέες προτεραιότητες που πρέπει να αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα με σκοπό την μείωση του πλημμυρικού κινδύνου.

Ο κ. Κοντοές επισήμανε ότι οι φετινές πυρκαγιές στην Αττική έπληξαν σημαντικό αριθμό υδρολογικών λεκανών στην περιφέρεια με το ενδεχόμενο δευτερογενών κινδύνων εκ των οποίων ο σημαντικότερος είναι ο πλημμυρικός. Κατά την αναλυτική παρουσίαση των εκτιμήσεων για τις καμένες εκτάσεις και χρήσεις γης, παρουσίασε σε ποσοστιαία κλίμακα τον βαθμό κινδύνου για τις υδρολογικές λεκάνες καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, με ταχείες διαδικασίες, μελετών αντιμετώπισης κινδύνου από πλημμυρικά φαινόμενα όπως αναχώματα, κορμοδέματα, έργα επιβράδυνσης ή συγκράτησης των όμβριων και φερτών υλικών κλπ.

Share.

Comments are closed.