• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»ΕΚΠΟΙΖΩ: Διαγραφές χρεών έως 90%, αλλά με άνισους όρους απέναντι σε funds και τράπεζες
Ειδήσεις

ΕΚΠΟΙΖΩ: Διαγραφές χρεών έως 90%, αλλά με άνισους όρους απέναντι σε funds και τράπεζες

27 Ιουνίου, 2026Updated:27 Ιουνίου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Διαγραφές οφειλών που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν το 90% της αρχικής οφειλής, αλλά και σημαντικές δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με τράπεζες, funds και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, καταγράφουν τα πρώτα αποτελέσματα του έργου IDEAS4GR, το οποίο υλοποιεί η ΕΚΠΟΙΖΩ σε συνεργασία με την Ένωση Καταναλωτών Περιφέρειας Κρήτης, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΠΟΙΖΩ, στο πλαίσιο του έργου Improving Debt Advice Services for Greeks, από την 1η Ιουνίου 2025 έως τις 30 Απριλίου 2026, συνολικά 1.140 καταναλωτές έλαβαν εξατομικευμένη συμβουλευτική, ενώ 450 καταναλωτές - 265 μέλη της ΕΚΠΟΙΖΩ και 185 μέλη της ΕΝΚΑ Περιφέρειας Κρήτης - έλαβαν νομική υποστήριξη, διαμεσολάβηση και καθοδήγηση για τη ρύθμιση των οφειλών τους.

Όπως επισημαίνεται, στις διμερείς διαπραγματεύσεις στις οποίες μεσολαβούν η ΕΚΠΟΙΖΩ και η ΕΝΚΑ Κρήτης με τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, καταγράφηκε ποσοστό ανταπόκρισης άνω του 70%. Ωστόσο, η εικόνα που καταγράφεται δείχνει ότι οι οφειλέτες καλούνται συχνά να διαπραγματευτούν χωρίς ουσιαστική διαπραγματευτική ισχύ, απέναντι σε αδιαφανείς διαδικασίες και πρακτικές, ενώ οι προτάσεις ρύθμισης δεν ανταποκρίνονται πάντοτε στις πραγματικές οικονομικές δυνατότητές τους.

Σε ό,τι αφορά τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, η ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρει ότι, παρά το υψηλό ποσοστό ανταπόκρισης των πιστωτών - που σε περιπτώσεις ευάλωτων οφειλετών φτάνει έως και το 100% λόγω της υποχρεωτικής συμμετοχής τους - οι προτάσεις ρύθμισης συχνά κρίνονται ως μη συμφέρουσες, καθώς προβλέπουν υψηλές δόσεις, μικρή διάρκεια αποπληρωμής και χωρίς διαγραφή οφειλής. Ως αποτέλεσμα, σημαντικό ποσοστό αυτών των ρυθμίσεων είτε απορρίπτεται εξαρχής από τους οφειλέτες είτε δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί μετά από μικρό χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του έργου, μόνο τον τελευταίο μήνα επιτεύχθηκαν, με διμερή παρέμβαση, δύο ρυθμίσεις οφειλών σε περιπτώσεις ευάλωτων καταναλωτών, με συνολικό «κούρεμα» που ξεπέρασε το 90% της αρχικής οφειλής. Για μη ευάλωτους οφειλέτες με ακίνητη περιουσία, τα ποσοστά διαγραφής παραμένουν συνήθως χαμηλότερα, μεταξύ 10% και 20%. Το συνολικό όφελος από διαγραφές οφειλών καταναλωτικών δανείων που επιτεύχθηκαν από την ΕΚΠΟΙΖΩ και την ΕΝΚΑ Κρήτης προσεγγίζει τις 100.000 ευρώ κατά το τελευταίο τρίμηνο.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ επισημαίνει ότι τα πρώτα στοιχεία του έργου αναδεικνύουν την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια στις διαδικασίες ρύθμισης οφειλών και για αξιόπιστους συμβουλευτικούς μηχανισμούς, ώστε οι προτεινόμενες λύσεις να είναι βιώσιμες και να ανταποκρίνονται στις πραγματικές δυνατότητες των οφειλετών.

Υπενθυμίζεται σχετικά με το έργο IDEAS4GR Το έργο IDEAS4GR (Improving Debt Advice Services for Greeks) ότι υλοποιείται από την ΕΚΠΟΙΖΩ και την ΕΝΚΑ Κρήτης (Ένωση Καταναλωτών Περιφέρειας Κρήτης) με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την ενίσχυση των υπηρεσιών συμβουλευτικής και υποστήριξης προς τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Παράλληλα, επιδιώκει να καταγράψει τις πραγματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές στη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών τους και να συμβάλει στη διαμόρφωση αποτελεσματικότερων πρακτικών και πολιτικών για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

featured ΕΚΠΟΙΖΩ
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΟΗΕ: Σχεδόν 100 εκατ. παιδιά στερούνται το σχολείο εξαιτίας κρίσεων
Next Article Η Ευρώπη χάνει… τη μπάλα της Τεχνητής Νοημοσύνης

Related Posts

ΟΗΕ: Σχεδόν 100 εκατ. παιδιά στερούνται το σχολείο εξαιτίας κρίσεων

27 Ιουνίου, 2026

Wall Street: Η εβδομάδα «βάφτηκε»... στα κόκκινα - Απώλειες στους μεγάλους δείκτες

27 Ιουνίου, 2026

Ποιες είναι οι συνέπειες των υπερωριών σε σώμα, ψυχική υγεία και εργασιακή απόδοση

26 Ιουνίου, 2026
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media

Copyright © 2016 – 2020 Moneypress.

© 2026 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.