Έκπτωση 50% στον φόρο εισοδήματος για όσους μεταφέρουν τη φορολογική έδρα στην Ελλάδα

0

Έκπτωση 50% στον φόρο εισοδήματος για 7 χρόνια θα έχουν όσα φυσικά πρόσωπα, μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες, μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα, σύμφωνα με σχεδιο που επεξεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση και αποκάλυψε το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει αντίστοιχο σχέδιο για εύπορους αλλοδαπούς αλλά και συνταξιούχους που θα μεταφέρουν την έδρα τους από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Με το νέο σχέδιο κινήτρων, η ελληνική κυβέρνηση εστιάζει επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε εργαζόμενους ή αυτοαπασχολούμενους που μπορεί να χρειάζεται να φύγουν λόγω του Brexit. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο, η Ελλάδα θέλει να χρησιμοποιήσει το καλό της ιστορικό στη διαχείριση της κρίσης κορονοϊού ως έναν τρόπο να δελεάσει ανθρώπους να μετακομίσουν στη χώρα -και υπόσχεται ότι το ήμισυ του εισοδήματός τους θα είναι απαλλαγμένο από φόρους. Μάλιστα, φιλοξενεί και δήλωση του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Πατέλη, ο οποίος δηλώνει ότι "Τεχνολογία σημαίνει ότι τώρα μπορούμε να επιλέξουμε πού ζούμε και πού εργαζόμαστε". Πρόσθεσε δε ότι "η Ελλάδα μπορεί τώρα να προσφέρει φορολογικά κίνητρα καθώς και τον ήλιο".

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις στη χώρα έπειτα από περισσότερο από μια τετραετία λιγότερο φιλικών προς τις επιχειρήσεις κυβερνήσεις της Αριστεράς. Η προσέλκυση ξένων και η αναστροφή του brain drain θεωρούνται "κλειδί" για την αλλαγή σελίδας στη χώρα που βγήκε από μια οικονομική κρίση διάρκειας 10 ετών που της κόστισε το 25% της οικονομικής της παραγωγής. Το Bloomberg σημειώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ κατά 9% το 2020 εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ανεργία αναμένεται να φτάσει στο περίπου 18%, σημαντικά χαμηλότερη από τα επίπεδα του 30% που άγγιξε στο ζενίθ της κρίσης, ωστόσο παραμένει μία από τις

υψηλότερες στην Ευρώπη. Τονίζει ότι η Microsoft και η Volkswagen έχουν ανακοινώσει σχέδια να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά η χώρα χρειάζεται πολύ περισσότερη βοήθεια εάν ελπίζει να αντιεμτωπίσει την κρίση του κορονοϊού που θα αυξήσει το χρέος, ενώ η Moody's αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη τις υψηλές αναπτυξιακές προοπτικές.

Το Bloomberg σημειώνει ότι η Ελλάδα επιβάλλει φόρο 44% για κέρδη άνω των €40.000 ευρώ, ενώ τα νέα κίνητρα θα εφαρμοστούν για μέγιστο διάστημα επτά ετών σε εργαζόμενους που θέλουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στη χώρα μας, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους ή την επαγγελματική τους ιδιότητα, αν και θα αφορούν μόνο νέες θέσεις που δημιουργούνται στην Ελλάδα το 2021. Εννοείται ότι η συγκεκριμένη κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει και όσους Έλληνες ζουν στο εξωτερικό εφόσον επιστρέψουν.

Share.

Comments are closed.