Έκρηξη των ελληνικών εξαγωγών κατά 47,2% το Νοέμβριο

0

Απογειώθηκαν το Νοέμβριο οι ελληνικές εξαγωγές, καθώς κατέγραψαν άνοδο κατά 47,2%, διατηρώντας τον θετικό βηματισμό και μάλιστα κάτω από εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες συνθήκες.

Την ίδια στιγμή όμως, παρατηρήθηκε και σημαντική αύξηση των εισαγωγών (+63.3%), με αποτέλεσμα την περαιτέρω διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος (+93.1%). Πρόκειται για μια ανησυχητική εξέλιξη, η οποία καθιστά αναγκαία την περαιτέρω στήριξη της εγχώριας παραγωγής, όπως σημειώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ).

"Μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, οι Έλληνες εξαγωγείς κατάφεραν και πάλι να κρατήσουν ψηλά τη σημαία της χώρας μας", αναφέρει η πρόεδρος του Συνδέσμου, Χριστίνα Σακελλαρίδη και προσθέτει: "Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός πως οι ελληνικές επιχειρήσεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, έχοντας ήδη βιώσει μια δεκαετή οικονομική κρίση. Αποδείχθηκαν μαχητές, και με υπομονή και επιμονή, πέτυχαν να ανταπεξέλθουν και να ολοκληρώσουν έναν πραγματικό άθλο, διαγράφοντας μια εντυπωσιακή πορεία. Για αυτό, παρά τις αβεβαιότητες, υπάρχει μια διάχυτη αισιοδοξία για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών τη νέα χρονιά. Εξάλλου, οι βάσεις για το "μεγάλο άλμα" αρχίζουν και μπαίνουν, με την Εξωστρέφεια να αποτελεί πλέον και με τη βούλα βασικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού μοντέλου".

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, τεράστια άνοδο καταγράφουν οι εξαγωγές κατά το μήνα Νοέμβριο του 2021 καθώς αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ ή κατά 47.2% και ανήλθαν σε 3,90 δισ. ευρώ έναντι 2,65 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2020. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αύξηση είναι μικρότερη κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς ανήλθαν στα 2,77 δισ. ευρώ από 2,11 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 664 εκατ. ευρώ ή κατά 31,5%, γεγονός που επιβεβαιώνει τη μεγάλη σημασία που διαδραματίζει η σημαντικότατη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών και καυσίμων κατά 115,2%.

Share.

Comments are closed.