• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Πολιτική»Εξηγήσεις από την Τουρκία ζητά η Ελλάδα για το επεισόδιο με το αεροπλάνο που μετέφερε τον Δένδια - Τι απαντά η Άγκυρα
Πολιτική

Εξηγήσεις από την Τουρκία ζητά η Ελλάδα για το επεισόδιο με το αεροπλάνο που μετέφερε τον Δένδια - Τι απαντά η Άγκυρα

16 Οκτωβρίου, 2020Updated:16 Οκτωβρίου, 2020Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Εξηγήσεις από την Τουρκία ζητά η Ελλάδα για το επεισόδιο με το αεροπλάνο που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Συγκεκριμένα, εντολή να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας δόθηκε στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για το χθεσινό περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών από την Βαγδάτη στην Αθήνα.

Στο κυβερνητικό αεροσκάφος Embraer είχε προηγηθεί βλάβη, εξαιτίας της οποίας αναβλήθηκε η επίσκεψη στο Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Τουρκία, με πρωτοβουλία της, παρείχε εξηγήσεις στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα, πριν το διάβημα, αποδίδοντας το περιστατικό σε τεχνικό λάθος της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας.

Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα θα επανέλθει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δε θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό.

To χρονικό 

Tο βράδυ της Τετάρτης οι τουρκικές Αρχές κράτησαν 30 λεπτά στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος της Ελλάδας, με το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας επέστρεφε στην Αθήνα, πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Ιρακ, βορείως τη Μοσούλης, αρνούμενοι να χορηγήσουν την άδεια υπερπτησης που είχαν οι ίδιοι εγκρίνει λίγο νωρίτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την επιστροφή του Νίκου Δένδια, στις 10 το βράδυ, παρά το σχετικό σχέδιο πτήσης Βαγδάτη-Αθήνα μέσω Τουρκίας και την διπλωματική άδεια, οι Τούρκοι άφησαν το ελληνικό αεροσκάφος να κάνει για μισή ώρα κύκλους κοντά στο Diyarbakir και δεν επέτρεπαν να ακολουθηθεί το εγκεκριμένο σχέδιο πτήσης.

Τελικά η άδεια για έναν ενδιάμεσο προορισμό και αργότερα για τον τελικό προορισμό, δώθηκε υπό την διαμαρτυρία της ελληνικής πλευράς και την απειλή της μη επάρκειας καυσίμων.

Το αεροσκάφος «Νεφέλη» είχε αναχωρήσει από το Ιράκ μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην περιοχή. Οι τουρκικές Αρχές ειδοποιήθηκαν για τη VIP πτήση και έδωσαν έγκριση για πτήση, ωστόσο την απέσυραν καθώς προσέγγιζε στα σύνορα. Ξεκίνησε έντονη διπλωματική επικοινωνία και το αεροσκάφος υποχρεώθηκε να χαμηλώσει ύψος και να κάνει κύκλους μέχρι να διευθετηθεί το θέμα, ενώ τέθηκε ζήτημα για το κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος επάρκειας καυσίμων.

Πάντως, σε δηλώσεις του πάντως πριν από λίγο ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, απάντησε ότι δεν ισχύει πως καθυστέρησαν επίτηδες το αεροσκάφος του Νίκου Δένδια. Αντιθέτως ενδιαφέρθηκαν δήθεν για την ασφάλειά του, επειδή η ελληνική πλευρά δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης.

«Εμείς τους επιτρέψαμε χωρίς καθυστέρηση. Εκείνοι δεν είχαν καταθέσει σχέδιο πτήσης. Ήταν απαραίτητο να αντιδράσουμε έτσι για την ασφάλεια του Έλληνα υπουργού», ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Απαντώντας στους τουρκικούς ισχυρισμούς, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζοουν πως «φυσικά και είχε κατατεθεί σχέδιο πτήσης» και είχε δοθεί άδεια υπέρπτησης του Embraer που μετέφερε τον Νίκο Δένδια.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είπε ότι «έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες» κάνοντας λόγο για μια ακόμη πρόκληση. «Δόθηκαν διάφορες εξηγήσεις και από τουρκικής πλευράς και ελπίζουμε να μην επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον», πρόσθεσε ο Στέλιος Πέτσας.

Οι τουρκικές προκλήσεις με το Oruc Reis

«Όπως τότε, έτσι και τώρα υπογραμμίζουμε ότι η επανάληψη των διερευνητικών δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών. Δεν μπορεί να υπάρξουν διερευνητικές, όσο το Oruc Reis παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Δεν μπορεί η Τουρκία να προκαταλαμβάνει τη συζήτηση μ' ένα ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που υποτίθεται ότι θέλει να οριοθετήσουμε» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Η Ελλάδα επιμένει με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση στη διπλωματία και συνεχίζει την προσπάθεια ενίσχυσης των στρατηγικών συμμαχιών της. Διαπιστώνεται ήδη υιοθέτηση των θέσεών μας όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από τις ΗΠΑ, που έχουν εγκαταλείψει την τακτική των ίσων αποστάσεων, καταγγέλλουν την Τουρκία ότι αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και την καλούν να τερματίσει αυτή την προσχεδιασμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα», πρόσθεσε ο υφυπουργός Επικρατείας.

Είπε όμως ότι «ταυτόχρονα, η Ελλάδα κάνει σε επιχειρησιακό επίπεδο, όπως έκανε και στην προηγούμενη έξοδο του Oruc Reis, ό,τι πρέπει. Οι Ένοπλες Δυνάμεις κινούνται στο πλαίσιο της αποστολής τους για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Έχουν αποδείξει πολλές φορές φέτος ότι είναι ικανές να φέρουν σε πέρας το έργο τους».

Τουρκία
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΔημοσκόπηση: Σταθερό προβάδισμα για την ΝΔ με 19,7% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
Next Article Ο Κώστας Κοκκινάκης παίζει μπάλα στο Game Time του ΟΠΑΠ

Related Posts

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με Άνγκελα Μέρκελ – Τι συζήτησαν

3 Ιουλίου, 2025

Κ. Χατζηδάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης η πρόταση εξαγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών

2 Ιουλίου, 2025

Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Συστήνεται ειδική ομάδα ελέγχου με οικονομική αστυνομία και ΑΑΔΕ

30 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.