Ελληνική μελέτη: Αυτό το φάρμακο είναι δραστικό κατά του κορωνοϊού

0

Θετικά κρίνονται τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης μελέτης που πραγματοποίησε ομάδα Ελλήνων λοιμωξιολόγων και παθολόγων για τη συμβολή της δραστικής ουσίας Anakinra στην ηπιότερη νόσηση ασθενών με κοροναϊό.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της μελέτης, μεταξύ 130 ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε Anakinra το 80% δεν παρουσίασε αναπνευστική ανεπάρκεια και επομένως δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Η συγκεκριμένη ουσία που μέχρι τώρα ήταν γνωστή για τη θεραπεία ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα στρέφεται εναντίον της υπερπαραγωγής κυτταροκινών που παράγει ο οργανισμός των σοβαρά νοσούντων από κοροναϊό και στρέφεται εναντίον του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Στη δεύτερη φάση της μελέτης θα συγκριθούν ασθενείς που λαμβάνουν το φάρμακο με άλλους που δεν το λαμβάνουν και εφόσον τα ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν η δραστική ουσία θα πάρει έγκριση προσθέτοντας ακόμη ένα φάρμακο κατά του κοροναϊού στη φαρέτρα των λοιμωξιολόγων.

«Θα είναι και ένα όπλο για να αποσυμφορηθούν οι εντατικές», υπογράμμισε ο κ. Μεταλλίδης ο οποίος παράλληλα έστειλε το μήνυμα της συνεργασίας μεταξύ των επιστημόνων για τον έλεγχο της πανδημίας.

Εφόσον ως τα τέλη του μήνα συμπληρωθεί ο αριθμός των ασθενών που απαιτείται για την εγκριτική φάση της μελέτης -η οποία πραγματοποιείται με πρωτεργάτη τον καθηγητή Παθολογίας του ΕΚΠΑ Ευ. Γιαμμαρέλο- θα ξεκινήσει η ανάλυση των τελικών αποτελεσμάτων ίσως και εντός Μαρτίου.

Share.

Comments are closed.