Ελληνικό αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ

0

Αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για να αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια που λήγουν το 2021 και το 2022 προς το ΔΝΤ υπέβαλε η Ελλάδα, θέλοντας να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters που επικαλείται κυβερνητικές πηγές.

Η χώρα μας προγραμματίζει να εξοφλήσει χρέη ύψους περίπου 3,3 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ φέτος, από συνολικά 5 δισ. ευρώ δανειακών υποχρεώσεων έως το 2024.

Με την κίνηση αυτή ενδυναμώνεται η αξιοπιστία της χώρας, ενώ μειώνεται το κόστος δανεισμού, καταβάλλονται μικρότερα ποσά, βελτιώνεται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και ενισχύεται περαιτέρω η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως η Ελλάδα μετά το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018 έχει ανακάμψει και καλύπτει από τότε τις δανειακές της ανάγκες από την αγορά χρέους, ενώ διαθέτει και «μαξιλάρι» ρευστότητας περίπου 32 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είναι επαρκές για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους που ωριμάζει στην επόμενη διετία.

Share.

Comments are closed.