• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Πλανήτης»Elon Musk vs OpenAI: Σε δίκη με δύο βασικές κατηγορίες
Πλανήτης

Elon Musk vs OpenAI: Σε δίκη με δύο βασικές κατηγορίες

25 Απριλίου, 2026Updated:25 Απριλίου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στον Έλον Μασκ και την OpenAI εισέρχεται σε νέα φάση, καθώς ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας απέσυρε τις κατηγορίες περί απάτης που είχε καταθέσει εναντίον της εταιρείας και των συνιδρυτών της, Σαμ Άλτμαν και Γκρεγκ Μπρόκμαν, λίγο πριν από την έναρξη της δίκης.

Η ομοσπονδιακή δικαστής Υβόν Γκονζάλες Ρότζερς έκανε δεκτό την Παρασκευή το αίτημα του Μασκ να «απλοποιηθεί» η υπόθεση, αφήνοντας να προχωρήσουν προς εκδίκαση μόλις δύο από τις 26 κατηγορίες που περιλαμβάνονταν στην αγωγή που είχε καταθέσει τον Νοέμβριο του 2024.

Η επιλογή ενόρκων έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη Δευτέρα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Όκλαντ στην Καλιφόρνια. Ο Μασκ υποστηρίζει ότι η startup τεχνητής νοημοσύνης εγκατέλειψε την αρχική μη κερδοσκοπική αποστολή της —να λειτουργεί προς όφελος της ανθρωπότητας— όταν εξασφάλισε δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης από τη Microsoft και προχώρησε σε σχέδιο μετατροπής της σε κερδοσκοπική επιχείρηση.

Ο Μασκ διεκδικεί αποζημιώσεις που μπορεί να φτάσουν τα 134 δισ. δολάρια, ζητώντας τα χρήματα να κατευθυνθούν στο φιλανθρωπικό σκέλος της OpenAI, εφόσον επικρατήσει στη δίκη. Παράλληλα, ζητά δικαστική εντολή ώστε η εταιρεία να επανέλθει στο καθεστώς μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού, αλλά και την απομάκρυνση των Άλτμαν και Μπρόκμαν από τις ηγετικές τους θέσεις στην εταιρεία.

Η OpenAI είχε καταγγείλει πριν από δύο εβδομάδες ότι τα αιτήματα του Μασκ αποτελούσαν μια «νομική ενέδρα της τελευταίας στιγμής», καθώς διατυπώθηκαν λίγο πριν από τη δίκη.

Η εταιρεία, οι Άλτμαν και Μπρόκμαν, αλλά και η Microsoft, αρνούνται κάθε κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι οι ισχυρισμοί του Μασκ είναι αβάσιμοι και συνιστούν παρενόχληση.

Η δίκη θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, οι ένορκοι θα εξετάσουν τις δύο βασικές κατηγορίες που παραμένουν ενεργές: αδικαιολόγητο πλουτισμό και παραβίαση φιλανθρωπικής εμπιστοσύνης.

Το σώμα των ενόρκων θα εκδώσει συμβουλευτική ετυμηγορία, η οποία δεν θα είναι δεσμευτική για τη δικαστή Ρότζερς, η οποία θα αποφασίσει τελικά αν ο Μασκ απέδειξε τους ισχυρισμούς του.

Στη δεύτερη φάση, η δικαστής θα εξετάσει τα διορθωτικά μέτρα που ζητά ο Μασκ και θα εκδώσει την τελική απόφαση.

Ο Μασκ είχε συνιδρύσει την OpenAI μαζί με τον Άλτμαν και άλλους συνεργάτες το 2015, όμως τα τελευταία χρόνια οι άλλοτε επιχειρηματικοί εταίροι έχουν εξελιχθεί σε σκληρούς αντιπάλους. Ο Μασκ αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI το 2018 και το 2023 ίδρυσε την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης xAI, η οποία πλέον αποτελεί έναν από τους βασικούς ανταγωνιστές της OpenAI.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η OpenAI απέρριψε ανεπιθύμητη πρόταση του Μασκ ύψους 97,4 δισ. δολαρίων για την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ελέγχει την εταιρεία. Λίγους μήνες αργότερα, η εταιρεία ολοκλήρωσε το σχέδιο μετατροπής της σε κερδοσκοπική δομή, ανοίγοντας τον δρόμο για άντληση νέων κεφαλαίων και πιθανή εισαγωγή στο χρηματιστήριο.

OpenAI Έλον Μασκ
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΜητσοτάκης–Μακρόν: Αναβάθμιση της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας
Next Article «Άλμα» στον τουρισμό: Πάνω από 1 δισ. ευρώ έσοδα σε δύο μήνες

Related Posts

ΕΕ: Στόχος συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση της αγοράς άνθρακα στο προσκήνιο

24 Απριλίου, 2026

Πτώση στις αγορές της Ασίας λόγω ανησυχιών για παράταση του πολέμου

23 Απριλίου, 2026

Πεντάγωνο: Έξι μήνες για την απομάκρυνση των ναρκών από τα Στενά του Ορμούζ

23 Απριλίου, 2026
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2026 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.