• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν 99,3% οι κενές θέσεις εργασίας το δ΄ τρίμηνο του 2021
Ειδήσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν 99,3% οι κενές θέσεις εργασίας το δ΄ τρίμηνο του 2021

17 Μαρτίου, 2022Updated:17 Μαρτίου, 2022Δεν υπάρχουν Σχόλια4 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Εντυπωσιακή αύξηση κατέγραψαν οι κενές θέσεις εργασίας κατά το δ’ τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας κατά το Δ΄ τρίμηνο 2021 παρουσιάζει αύξηση κατά 99,3% σε σύγκριση με το Δ΄ τρίμηνο 2020 (14.713 και 7.382 αντίστοιχα).

Συγκριτικά, μεταξύ του δ΄τριμήνου 2020 και του 2019 καταγράφηκε μείωσε 31,4% των κενών θέσεων εργασίας.

ayxithikan-99-3-oi-kenes-theseis-ergasias-to-d-trimino-toy-20210

Στο 13,2% η ανεργία το δ’ τρίμηνο του 2021

Η ΕΛΣΤΑΤ παρουσίασε επίσης στοιχεία για την ανεργία και τον δείκτη μισθολογικού κόστους για το τέταρτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς.

Ως προς την ανεργία, κατά την εξεταζόμενη περίοδο το ποσοστό αεργίας διαμορφώθηκε σε 13,2%. Το ποσοστό ανεργίας κατά το προηγούμενο τρίμηνο (Γ’ 2021) ήταν 13% και κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (Δ’ 2020) ήταν 16,2%.

ayxithikan-99-3-oi-kenes-theseis-ergasias-to-d-trimino-toy-20211

Αναλυτικά:

Ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 4.053.275 άτομα παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,6%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση κατά 4,5%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 617.431 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση κατά 17,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας.

ayxithikan-99-3-oi-kenes-theseis-ergasias-to-d-trimino-toy-20212

Τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 4.389.308. Ειδικότερα, τα άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού κάτω των 75 ετών, ανήλθαν σε 3.185.271. Το ποσοστό τους αυξήθηκε κατά 1,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μειώθηκε κατά 2,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν στο Δ’ τρίμηνο 2021 σε σχέση με τα δύο παραπάνω τρίμηνα (Γ’ 2021 και Δ’ 2020). Τέλος, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 20 – 64 ετών που είναι διαθέσιμοι να αναλάβουν άμεσα εργασία αλλά δεν αναζητούν, παρουσιάζει μεγάλη αύξηση σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο του 2020 και μικρή αύξηση σε σχέση με το Γ’ τρίμηνο 2021.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας έως 24 ετών, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις Δημοτικού. Το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικού δυναμικού παρατηρείται στους άνδρες, στα άτομα ηλικίας 30 – 44 ετών, στην Περιφέρεια Αττικής, στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα άτομα ξένης υπηκοότητας.

Κατά το Δ΄ τρίμηνο του 2021 το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων εργάζονται ως μισθωτοί (68,9%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (20,1%).

ayxithikan-99-3-oi-kenes-theseis-ergasias-to-d-trimino-toy-20213

Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 9,1%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 6,3%. Η μερική απασχόληση εμφανίζεται αυξημένη (10,6%) σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (22,7%). Η προσωρινή απασχόληση έχει μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (-23,4%) και έχει αυξηθεί σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (1,5%).

Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (22,7%) και οι επαγγελματίες (21,1%).

Ως προς τις ώρες εργασίας, το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων (49,4%) δηλώνει ότι εργάστηκε 40 – 47 ώρες την εβδομάδα αναφοράς, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (19,3%) δηλώνει ότι εργάστηκε 48 ή περισσότερες ώρες.

ayxithikan-99-3-oi-kenes-theseis-ergasias-to-d-trimino-toy-20214

Δείκτης μισθολογικού κόστους

Τέλος, η ΕΣΤΑΤ ανακοίνωσε τον τριμηνιαίο Δείκτη Μισθολογικού Κόστους, στο σύνολο της οικονομίας, εκτός από τον Πρωτογενή Τομέα και τις Δραστηριότητες των Νοικοκυριών, για το Δ΄ τρίμηνο του έτους 2021.

Ειδικότερα:

  • Ο Δείκτης Μισθολογικού Κόστους του Δ΄ τριμήνου 2021, χωρίς καμία διόρθωση (εποχική ή διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών), σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δ΄ τριμήνου 2020, παρουσιάζει μείωση κατά 0,5% έναντι αύξησης 5,0% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 προς το 2019.
  • Ο Δείκτης Μισθολογικού Κόστους του Δ΄ τριμήνου 2021, με εποχική διόρθωση αλλά χωρίς διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δ΄ τριμήνου 2020, παρουσιάζει μείωση κατά 0,9% έναντι αύξησης 4,5% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 προς το 2019.
  • Ο Δείκτης Μισθολογικού Κόστους του Δ΄ τριμήνου 2021, με διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών αλλά χωρίς εποχική διόρθωση, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δ΄ τριμήνου 2020, παρουσιάζει μείωση κατά 0,2% έναντι αύξησης 4,6% κατά την αντίστοιχη
    σύγκριση του έτους 2020 προς το 2019.

ayxithikan-99-3-oi-kenes-theseis-ergasias-to-d-trimino-toy-20215

top business ΕΛΣΤΑΤ Θέσεις εργασίας
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΣταϊκούρας: Το 80% των πολιτών θα δουν σημαντικές μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ
Next Article Profile: Αναβάθμιση του RiskAvert με λειτουργικότητες για NPEs και IRRBB

Related Posts

ΝΥΤ: Χτυπώντας την καρδιά του ιρανικού καθεστώτος, ο Νετανιάχου προστατεύει την κληρονομιά του

14 Ιουνίου, 2025

ΗΠΑ: Σημαντική ανάκαμψη στην καταναλωτική εμπιστοσύνη μετά το σοκ των δασμών Τραμπ

14 Ιουνίου, 2025

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Υποχρεωτική για περισσότερους εργαζόμενους – Ποιες αλλαγές φέρνει

14 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.