ΕΜΑ: Μόλις 325 περιστατικά θρομβώσεων παγκοσμίως

0

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έχουν καταγραφεί παγκοσμίως 325 περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων που συνδυάζονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, μετά από χορήγηση εμβολίων κατά της Covid-19.

Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί 287 περιστατικά που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, 8 με το αυτό της Johnson & Johnson, 25 με της Pfizer και 5 με της Moderna, δήλωσε ο Πίτερ Αρλέτ, επικεφαλής ανάλυσης δεδομένων στον EMA.

Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, μέχρι χθες το βράδυ 20:00 ώρα Ελλάδας έχουν χορηγηθεί τουλάχιστον 901.600.000 δόσεις εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού σε τουλάχιστον 206 χώρες ή εδάφη.

Johnson & Johnson: Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα θρόμβωσης

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο COVID-19 της Janssen (J&J) στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κίνδυνος εμφάνισης αυτής της ανεπιθύμητης ενέργειας είναι πολύ χαμηλός, αλλά τα άτομα που θα λάβουν το εμβόλιο θα πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα, ώστε να μπορούν να λάβουν άμεση ιατρική θεραπεία για να βοηθήσουν στην ανάρρωση και να αποφύγουν επιπλοκές.

Τα άτομα πρέπει να αναζητήσουν επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν έχουν οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα τις τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο COVID-19 Janssen:

  • δυσκολία στην αναπνοή
  • πόνος στο στήθος
  • πρήξιμο στα πόδια
  • επίμονος κοιλιακός πόνος
  • νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι ή θολή όραση
  • μικροσκοπικά σημεία αίματος κάτω από το δέρμα πέρα ​​από το σημείο της ένεσης.
  • Μιλήστε στον επαγγελματία υγείας σας ή επικοινωνήστε με τις αρμόδιες εθνικές υγειονομικές αρχές εάν έχετε απορίες σχετικά με τον εμβολιασμό σας.

Πληροφορίες για επαγγελματίες υγείας

Η EMA εξέτασε οκτώ κρούσματα θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο COVID-19 της Janssen στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτοί οι πολύ σπάνιοι τύποι θρόμβωσης (με θρομβοκυτταροπενία) περιελάμβαναν φλεβική θρόμβωση κυρίως σε ασυνήθιστες τοποθεσίες όπως θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου και θρόμβωση σπληνικής φλέβας, καθώς και αρτηριακή θρόμβωση και μοιραία έκβαση σε μία περίπτωση. Όλες οι περιπτώσεις εμφανίστηκαν σε άτομα κάτω των 60 ετών και τα περισσότερα ήταν σε γυναίκες, εντός τριών εβδομάδων από το άτομο που εμβολιάστηκε.

Οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν ήταν πολύ παρόμοιες με τις περιπτώσεις που εμφανίστηκαν με το εμβόλιο COVID-19 που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca.

Όσον αφορά τον μηχανισμό, πιστεύεται ότι το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει ανοσοαπόκριση που οδηγεί σε διαταραχή που προκαλείται από ηπαρίνη-θρομβοπενία. Προς το παρόν, ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός δεν έχει καθιερωθεί και προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου.

Οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τα σημεία και τα συμπτώματα του θρομβοεμβολισμού και της θρομβοκυτταροπενίας, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν άμεσα τα άτομα που πλήττονται σύμφωνα με τις διαθέσιμες οδηγίες.

Η θρόμβωση σε συνδυασμό με τη θρομβοπενία απαιτεί εξειδικευμένη κλινική αντιμετώπιση. Οι επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να συμβουλεύονται την ισχύουσα καθοδήγηση ή / και να συμβουλεύονται ειδικούς (π.χ. αιματολόγους, ειδικούς στην πήξη) για τη διάγνωση και τη θεραπεία αυτής της πάθησης.

Οι επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να λένε στους ανθρώπους που λαμβάνουν το εμβόλιο ότι πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια εάν αναπτύξουν:

  • συμπτώματα θρόμβων αίματος όπως δύσπνοια, πόνος στο στήθος, οίδημα στα πόδια, επίμονος κοιλιακός πόνος
  • νευρολογικά συμπτώματα όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι και θολή όραση

Τα οφέλη του εμβολίου συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων για τα άτομα που το λαμβάνουν. Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη του COVID-19 και στη μείωση των νοσηλείας και των θανάτων.

Share.

Comments are closed.