Εμβολιασμοί-κορωνοϊός: Πότε θα χτιστεί το «τείχος» ανοσίας

0

Με υψηλούς ρυθμούς προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμού «Ελευθερία» κατά του κορωνοϊού. Στόχος να χτιστεί όσο το δυνατό γρηγορότερα το πολυπόθητο «τείχος» ανοσίας.

Η αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα είναι σημαντική και τα τελευταία στοιχεία αποτυπώνουν με εμφατικό τρόπο τη σημασία του εμβολιασμού στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Χθες, Παρασκευή έγιναν 101.570 δόσεις εμβολίων. Από αυτές, οι 29.528 αφορούσαν εμβολιασμό με την πρώτη δόση, ενώ οι 78.106 αφορούσαν τη δεύτερη δόση. Συνολικά μέχρι τώρα στη χώρα έχουν γίνει 6.665.626 εμβολιασμοί. Οι 4.160.324 από αυτούς, αφορούσαν την πρώτη δόση ενώ 2.660.260 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ο στόχος

Ωστόσο, το ερώτημα που κυριαρχεί τη δεδομένη χρονική περίοδο είναι τι ποσοστό των Ελλήνων πρέπει να εμβολιαστεί για να μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε θέσει υπό έλεγχο την πανδημία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, είπε πως «ξεκινήσαμε λέγοντας πως πρέπει να είναι στο 60-70%», ωστόσο εξήγησε πως «στην πράξη είναι πιο περίπλοκο».

«Μπορούμε να έχουμε 60% και να μην έχουμε εμβολιάσει τους νέους», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως είναι σημαντικό το ποσοστό των εμβολιασμένων να είναι στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες -αφήνοντας έξω τα παιδιά.

Για τον ίδιο το 60% είναι ένα ορόσημο, αλλά και πάλι δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς αυτός είναι ο στόχος που πρέπει οπωσδήποτε να τον ξεπεράσουμε.

Σε ποια επαγγέλματα ενδέχεται να γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός

Ωστόσο, με τον ιό να παραμένει και με υπαρκτό τον κίνδυνο για ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, έχει ανοίξει η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Πληροφορίες του «Star» αναφέρουν φαίνεται πως ανοίγει η βεντάλια των επαγγελμάτων που μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Εκτός από τους υγειονομικούς, η συζήτηση επεκτείνεται και στους εκπαιδευτικούς ή κάποιους δημόσιους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με το κοινό.

Πρώτοι στη λίστα παραμένουν επίσης οι αστυνομικοί και γενικά τα σώματα ασφαλείας, αλλά και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Share.

Comments are closed.