Εμβολιασμός κατά Covid-19, μία πράξη υπέρ του κοινωνικού συμφέροντος

0

Στην Ελλάδα με στοιχεία από το επίσημο site της ελληνικής Κυβέρνησης covid19.gov.gr/covid19-live-analytics/ από την αρχή της πανδημίας εως τώρα έχουμε 774 χιλιάδες κρούσματα και 16 χιλιάδες θανάτους. 

Γράφει ο Αναστάσιος Μπάλκος
Οι διασωληνωμένοι στις 05/11/2021 είναι 450, η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ έχει φτάσει στο 85,63 % και η κάλυψη των κλινών covid 19 είναι 50,19 %.

Οι αρνητικές επιδημιολογικές εξελίξεις του 5ημέρου (2 εως 6/11) όπου τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τις 30 χιλιάδες και των πολλών εισαγωγών που έγιναν στα νοσοκομεία. Υπήρχε συνεχή ροή ασθενών, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι, προς τις ΜΕΘ. 

Μετά από αυτές τις εξελίξεις ανακοινώθηκαν νέα μέτρα με ισχύ το Σάββατο 6/11 στοχευμένα για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί από τον υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη.

«Δεν μπορούμε να πάμε σε πιο έντονα περιοριστικά μέτρα, όπως αυτά τα οποία ζήσαμε πριν την ύπαρξη του εμβολίου» ξεκαθάρισε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας «θα υπάρξει μια προσαρμογή στα νέα δεδομένα με περιορισμούς οι οποίοι θα αφορούν τους συμπολίτες μας οι οποίοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν. Και αυτό γιατί κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τους εμβολιασμένους και συνεπώς θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα που θα τους προστατεύσουν».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Θεοκλής Ζαούτης, το 40% των 6.700 κρουσμάτων που καταγράφηκαν στις 2/11/2021 εντοπίστηκαν στη Βόρεια Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Κεντρική, Ανατολική και Δυτική Μακεδονία, που βρίσκονται επί ημέρες στο «κόκκινο». Το 25% των κρουσμάτων είναι στα παιδιά κάτω των 18 ετών. Από τα κρούσματα, το 100% είναι από τη μετάλλαξη Δ του κορωνοϊού.

Παράλληλα, ο υπουργός ανέλυσε και το σχέδιο για την ενίσχυση του συστήματος υγείας όπου πλέον νοσηλεύονται σχεδόν 2.900 ασθενείς με λοίμωξη covid-19, και το οποίο περιλαμβάνει συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές για covid και non covid περιστατικά, κίνητρα σε γιατρούς για να συνδράμουν στις εφημερίες και αποκλεισμό των ανεμβολίαστων υγειονομικών, μόνιμων και επικουρικών.

Γνωρίζουμε ότι περισσότερο ευάλωτες στο ιό είναι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες με χρόνιες παθήσεις. Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κάποιος εφόσον δεν ανήκω σε αυτές τις ομάδες γιατί να εμβολιαστώ ; Αυτό το ερώτημα όμως είναι παραπλανητικό γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι μετέχουμε στο κοινωνικό σύνολο.

Οι άνθρωποι με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, με σταθερές παθήσεις, οι ηλικιωμένοι είναι οι μητερές και πατέρες μας, οι γιαγιάδες και παππούδες μας, οι γείτονες μας, τα αδέρφια μας, με μια λέξη οι συμπολίτες μας!

Ο εμβολιασμός λοιπόν είναι πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης καθότι η δημόσια υγεία έχει να κάνει με το δημόσιο συμφέρον και συνεπώς και την οικονομική ευημερία μιας χώρας.

Ήδη από πέρυσι υπάρχει από το υπουργείο υγείας εξουσιοδοτική διάταξη στο νόμο για υποχρεωτικό εμβολιασμό, πράγμα στο οποίο συμφωνεί τόσο το συμβούλιο επικρατείας όσο και τα γαλλικά δικαστήρια. Άλλωστε και σε ειδικές περιπτώσεις όπως στο ιατρικό προσωπικό ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός.

Αυτή η διάταξη βέβαια δεν έχει εφαρμοστεί μαζικά για τον απλούστατο λόγο ότι οι πολίτες μόνοι τους πρέπει να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα και από το ατομικό συμφέρον να σκεφτούν το συλλογικό συμφέρον.

Εξάλλου όπως είναι γνωστό πράξεις κρατισμού ουδέποτε ωφέλησαν το κοινωνικό σύνολο αντιθέτως δυσκόλεψαν την επίτευξη κάποιας λύσης και προκάλεσαν πόλωση στην κοινή γνώμη.
Όσοι άλλωστε σηκώσαμε τα μανίκια αυτό είχαμε στο μυαλό μας, την δημόσια υγεία και πως πέρα από εμάς προστατεύουμε έτσι και τον συνάνθρωπο μας.

Αν αναλογιστούμε και το γεγονός ότι άνθρωποι νεαρής ηλικίας βρήκαν τραγικό τέλος χωρίς κανένα πρώτερο επιβαρυμένο ιστορικό υγείας τότε καταλαβαίνουμε πως το επιχείρημα "νέος είμαι δεν έχω ανάγκη" είναι απολύτως σαθρό. 

Νωπό είναι το παράδειγμα της άτυχης 27χρονης που είχε διασωληνωθεί εδώ και μέρες, ωστόσο δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή και κατέληξε το βράδυ της Παρασκευής, 5 Νοεμβρίου. 

Είχε κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου,αλλά πριν προλάβει να αναπτύξει αντισώματα νόσησε με κορονοϊό. Ειδικά τώρα που οι μεταλλάξεις του ιού έχουν μπεί στην ζωή μας με την μετάλλαξη δέλτα και την υπομετάλλαξη της δέλτα plus και ο κίνδυνος να κολλήσουμε μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το θέμα του εμβολίου γίνεται ακόμα πιο έντονα θέμα κοινωνικού συμφέροντος. Στο τέλος ενα δευτερόλεπτο είναι αυτό που μας χωρίζει από την κοινωνική αλληλεγύη.

*Υπεύθυνος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ΟΝΝΕΔ και υποψήφιος Διδάκτορας, ΕΚΠΑ.

Share.

Comments are closed.