Εμβόλιο: Οι συνδυασμοί για την τρίτη δόση – Ποιος παράγει τα περισσότερα αντισώματα

0

Σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη, καλύτερη ανοσοαπόκριση παρουσίασαν εμβολιασμένοι, οι οποίοι μετά την πρώτη δόση με AstraZeneca ή Pfizer/BioNTech, προχώρησαν -ύστερα από εννέα εβδομάδες- σε ενισχυτική δόση με το εμβόλιο της Moderna.

Ειδικότερα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάθιου Σνέιπ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, διαπίστωσαν ότι μια δεύτερη δόση Moderna μετά από πρώτη δόση Pfizer δημιουργεί περισσότερα αντισώματα και μεγαλύτερη απόκριση των Τ-λεμφοκυττάρων από ό,τι δύο δόσεις Pfizer.

Μια δόση Novavax ύστερα από Pfizer γεννά περισσότερα αντισώματα από όσα δύο δόσεις AstraZeneca, αλλά λιγότερα αντισώματα και μικρότερη κυτταρική ανοσιακή απόκριση σε σχέση με δύο δόσεις Pfizer.

Η μελέτη βρήκε γενικότερα ότι ο συνδυασμός πρώτης δόσης με AstraZeneca και δεύτερης με άλλο εμβόλιο γεννά ισχυρότερη ανοσιακή απόκριση από ό,τι δύο δόσεις AstraZeneca.

Τα εξουδετερωτικά αντισώματα ήταν 17 φορές περισσότερα σε όσους έκαναν Moderna μετά από AstraZeneca και τέσσερις φορές περισσότερα σε όσους έκαναν Novavax μετά από AstraZeneca. Όσοι ξεκίνησαν με Pfizer και μετά έκαναν Moderna, είχαν 1,3 φορές περισσότερα αντισώματα έναντι όσων έκαναν ξανά Pfizer, ενώ όσοι έκαναν Novavax μετά από Pfizer, είχαν 20% λιγότερα αντισώματα.

Ενώ δύο δόσεις είτε AstraZeneca είτε Pfizer δημιουργούσαν παρόμοιους αριθμούς Τ-κυττάρων, όσοι έκαναν Pfizer μετά από AstraZeneca, είχαν 3,5 φορές περισσότερα Τ-κύτταρα, ενώ όσοι έκαναν Novavax μετά από AstraZeneca, είχαν 4,8 φορές περισσότερα Τ-κύτταρα. Μια δεύτερη δόση Moderna μετά από Pfizer οδηγούσε σε μιάμιση φορά περισσότερα Τ-κύτταρα, ενώ μια δεύτερη δόση Novavax σε λιγότερα.

Τα νέα ευρήματα, όπως και άλλα ανάλογα έως τώρα, επιβεβαιώνουν ότι η ανάμιξη εμβολίων είναι ασφαλής και αποτελεσματική, κάτι σημαντικό καθώς έχει ξεκινήσει η μαζική χορήγηση τρίτης δόσης συχνά με διαφορετικά εμβόλια από ό,τι οι προηγούμενες δύο. Η νέα μελέτη ενισχύει την πεποίθηση των επιστημόνων ότι η τρίτη δόση Moderna σε όσους είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί πλήρως με AstraZeneca (αφορά έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων και στην Ελλάδα) θα οδηγεί σε υψηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων και Τ-κυττάρων.

Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τη βρετανική «Guardian», ανέλυσαν στοιχεία για 1.070 εθελοντές άνω των 50 ετών.

Συνδυασμό εμβολίων συνιστούν ΕΜΑ και ECDC

Tον συνδυασμό των εγκεκριμένων εμβολίων τόσο κατά τον αρχικό εμβολιασμό, όσο και κατά την χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων, συνιστούν η Eυρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕCDC), καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει αναζωπυρώσεις της επιδημίας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο συνδυασμός των εμβολίων ιικού φορέα και των εμβολίων mRNA παράγει ικανοποιητικά επίπεδα αντισωμάτων κατά της Covid-19 την οποία προκαλεί ο SARS-COV-2, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Ανοιχτή η πλατφόρμα για την τρίτη δόση

Ανοιχτή για όλους τους ενήλικες πολίτες είναι η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει παρέλθει το τρίμηνο που απαιτείται για την αναμνηστική δόση.

Ειδικότερα, για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, η αναμνηστική δόση θα γίνεται με Pfizer ή μισή δόση Moderna, μετά από 3 μήνες.

Για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα πραγματοποιείται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, Pfizer ή μισή δόση Moderna, μετά από 2 μήνες.

Share.

Comments are closed.