Ενοίκια - Ιδιοκτήτες: Πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για Νοέμβριο, Δεκέμβριο

0

Οι αποζημιώσεις για την υποχρεωτική μείωση ενοικίων τον Δεκέμβριο θα καταβληθούν έως το τέλος της εβδομάδα στους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Ακόμα, χρήματα θα πάρουν και όσοι ιδιοκτήτες ενοικίων είχαν «κουρεμένα» ενοίκια τον Νοέμβριο και δεν πήραν την αποζημίωση τον Ιανουάριο.

Οι συγκεκριμένες αποζημιώσεις αναμένεται να δοθούν έως την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου.

Από εκεί και πέρα, πληθαίνουν οι περιπτώσεις οπού ενοικιαστές ξεγελούν τους ιδιοκτήτες, εκμεταλλευόμενοι το «κούρεμα» των ενοικίων, χωρίς να είναι πραγματικοί δικαιούχοι.

Αυτό φαίνεται πως είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν την κρατική ενίσχυση οι εκμισθωτές, για τη βοήθεια που παρείχαν στον ενοικιαστή τους.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που ολοκληρώνει τους σχετικούς ελέγχους και έχει εντοπίσει ενοικιαστές που δεν δικαιούνταν «κουρεμένα» ενοίκια από τον Μάρτιο που ξεκίνησαν τα οικονομικά μέτρα για την έως και τον Αύγουστο. Η ΑΑΔΕ θα αποστείλει email σε περίπου 79.000 ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να τους εξηγήσει για πιο λόγο δεν έχουν αποζημιωθεί από το κράτος.

Συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ, μετά τον έλεγχο και τις διασταυρώσεις που «έτρεξε» στις 338.528 δηλώσεις Covid που υποβλήθηκαν το διάστημα Μαρτίου – Αυγούστου 2020, απέρριψε 79.306 δηλώσεις καθώς διαπιστώθηκε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν δικαιούνταν κρατική αποζημίωση.

Πολλές περιπτώσεις αφορούν υπεκμισθώσεις ακινήτων ενώ μεταξύ των δηλώσεων που απορρίφθηκαν περιλαμβάνονται 45.783 γιατί ο μισθωτής επαγγελματικής στέγης όπως διαπιστώθηκε δεν ήταν πληττόμενος

Σε 28.981 δηλώσεις διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε αναστολή εργασίας για τον εργαζόμενο ενώ σε 4.791 δηλώσεις είχε δηλωθεί επαγγελματική χρήση από μη επιτηδευματία ή επιχείρηση.

Ποιοι δικαιούνται μειωμένα ενοίκια Μάρτιο

Με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή θα υπάρξει πλήρη απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου Μαρτίου για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή.

Ειδικότερα, τον επόμενο μήνα απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ενοικίου και τον Μάρτιο:

Επιχειρήσεις της εστίασης (καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.α), τα γυμναστήρια και οι επιχειρήσεις του αθλητισμού και του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι).

Ακόμα, την πλήρη απαλλαγή ενοικίου δικαιούνται επιχειρήσεις του τουρισμού όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών που μπορεί να λειτουργούν αλλά πλήττονται ιδιαίτερα από τα περιοριστικά μέτρα.

Το λιανεμπόριο

Για πληττόμενες επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές το ενοίκιο του Μαρτίου θα είναι μειωμένο κατά 40% (αναμένεται να εκδοθεί απόφαση με τους πληττόμενους ΚΑΔ).

Οι εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας δικαιούνται και το Μάρτιο μείωση κατά 40% του ενοικίου που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους ή και για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία του.

Οι φορολογούμενοι που δεν θα εισπράξουν ενοίκια τον Μάρτιο θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου ενοικίου.

Παραδείγματα

Για παράδειγμα στα 1.000 ευρώ ενοίκιο ο ενοικιαστής δεν θα πληρώσει τίποτα για το Μάρτιο και ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει από το κράτος το 80% του ενοικίου, δηλαδή 800 ευρώ τα οποία θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Από το ενοίκιο των 1.000 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα χάσει 200 ευρώ αλλά τα 800 ευρώ που θα δει στον τραπεζικό του λογαριασμό θα είναι αφορολόγητα.

Όσοι εισπράξουν «κουρεμένα» ενοίκια κατά 40% θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί. Για παράδειγμα στα 600 ευρώ ενοίκιο ο ενοικιαστής θα πληρώσει τον Μάρτιο 360 ευρώ. Από τα 240 ευρώ που θα χάσει ο ιδιοκτήτης το κράτος θα του δώσει τα 120 ευρώ με απευθείας πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό. Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και δεν θα λάβουν καθόλου ενοίκιο θα αποζημιωθούν από το κράτος, στο 60% του αρχικού μισθώματος. Κάτι που σημαίνει πως για ενοίκιο 3.000 ευρώ θα λάβουν από το κράτος 1.800 ευρώ.

Share.

Comments are closed.