Ενοχλημένη η Αθήνα από την ...βιασύνη του Στόλτενμπεργκ να ανακοινώσει Ελληνοτουρκικό διάλογο

0

Με μια βιαστική ανακοίνωση που δημοσίευσε αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ο Γενς Στόλτενμπεργκ έσπευσε να προϊδεάσει για διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας χωρίς να το... γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση!

Η ελληνική πλευρά επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, διαψεύδοντας ότι Αθήνα και Άγκυρα ήταν έτοιμες να ξεκινήσουν διάλογο. «Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», τόνισε η Αθήνα η οποία φανερά ενοχλημένη πρόσθεσε ότι «η μονομερής εγχείρηση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μιας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου».

Σημειώνεται ότι η Αθήνα δεν είναι αρνητική στην έναρξη διαλόγου με την τουρκική πλευρά επισημαίνοντας ότι: «Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

To παρασκήνιο της... βιαστικής ανάρτησης Στόλτενμπεργκ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, είχε αργά το απόγευμα της Πέμπτης μια συζήτηση με τις μόνιμες αντιπροσωπείες των χωρών και εξέφρασε την πρόθεση να εισηγηθεί τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ, μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας για την αποκλιμάκωση της έντασης. Ωστόσο η Αθήνα δεν ενημερώθηκε πότε καθώς δεν υπήρξε επικοινωνία του κ. Στόλτενμπεργκ με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ή τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Αμύνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Τι ανακοίνωσε ο Στόλτενμπεργκ
Νωρίτερα, ο γ.γ. του NATO γνωστοποίησε μέσω δήλωσής του ότι Ελλάδα και Τουρκία ξεκινούν τεχνικές συνομιλίες προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Αν. Μεσόγειο.

«Μετά τις συζητήσεις μου με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών προκειμένου να υπάρξει στρατιωτική αποκλιμάκωση και να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειo», έγραψε, μεταξύ άλλων, ο Γ. Στόλτενμπεργκ. «Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους συμμάχους για να βρεθεί λύση με πνεύμα νατοϊκής αλληλεγγύης», πρόσθεσε.

 

Share.

Comments are closed.