Εντολή Μητσοτάκη: Σε τροχιά μεταρρυθμίσεων η χώρα παρά την πανδημία

0

Πρόσω ολοταχώς πηγαίνει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, υλοποιώντας ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων με κύριο στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Αν και η χώρα, όπως ολόκληρη η Ευρώπη, αντιμετωπίζει ισχυρές αναταράξεις από την πανδημία σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, εντούτοις από τα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια υπάρχουν σαφείς εντολές  να προχωρήσει η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου με γοργούς ρυθμούς.

Το σήμα για να μην πάει ούτε μια μέρα χαμένη έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος εμφανίστηκε αποφασισμένος να υλοποιήσει βασικές προεκλογικές του δεσμεύσεις σε ένα νέο χρονοδιάγραμμα.

Ψηλά στην ατζέντα του Πρωθυπουργού βρίσκονται δώδεκα νέες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν πάρει το πράσινο φως για να προχωρήσουν. Πιο συγκεκριμένα, στις κυβερνητικές προτεραιότητες εντάσσονται τα εξής:

- Εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας, με βάση εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

- Αναμόρφωση της επικουρικής ασφάλισης με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, ενός ατομικού κουμπαρά για κάθε νέο εργαζόμενο, που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη όλων, κυρίως των νέων, στο ασφαλιστικό σύστημα.

- Θέσπιση Κώδικα Διευθέτησης οφειλών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, που παρέχει μια  δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρηματίες, επαγγελματίες, κατόχους στεγαστικών δανείων, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

-Επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης. με τη ψηφιοποίηση των διαδικασιών και το θεσμό της πιλοτικής δίκης και των επίκουρων βοηθών δικαστών.

-Καθιέρωση Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του έργου τους αμέσως και των διδασκόντων από το 2021.

- Θέσπιση νέου χωροταξικού σχεδίου που οργανώνει το δημόσιο χώρο με σεβασμό στο περιβάλλον και θα περιορίζει  την εκτός σχεδίου και άναρχη δόμηση. 
- Απλοποίηση και επιτάχυνση της αδειοδότησης επενδύσεων, ιδίως, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

-Αναμόρφωση του πλαισίου δημοσίων συμβάσεων που θα αλλάξει τον ν.4412, αφαιρώντας γραφειοκρατία και προσθέτοντας διαφάνεια,

-Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τομή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, με Μονάδες Χρόνιων Παθήσεων και Ημερήσιας Νοσηλείας, αλλά και με 4.000 μόνιμες προσλήψεις κυρίως νοσηλευτών, πρωτίστως από όσους υπηρέτησαν ως επικουρικοί στην πανδημία.

- Αναδιάρθρωση ΑΣΕΠ για να επιταχύνονται νέοι διορισμοί.

-Ενίσχυση του ψηφιακού αποτυπώματος του κράτους με άμεση προσθήκη στην πύλη gov.gr 400 ψηφιακών υπηρεσιών  που θα είναι προσβάσιμες από το κινητό τηλέφωνο.
Πλαίσιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, ώστε να ξεκαθαρίσουμε οριστικά τις αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των περιφερειών και των δήμων.

Share.

Comments are closed.