ΕΟΔΥ: Πάνω από τα μισά κρούσματα ανήκουν στη μετάλλαξη Δέλτα

0

«Συναγερμός» έχει σημάνει στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εξαιτίας της ραγδαίας διασποράς της άκρως μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, η οποία έχει εισέλθει ήδη σε τροχιά να καταστεί κυρίαρχη στη χώρα, όπως διαφαίνεται από τα νεότερα δεδομένα του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης.

Τα νέα καταγεγραμμένα κρούσματα των μεταλλάξεων δημοσιοποιούνται κάθε Πέμπτη, εντούτοις η επιδημιολογική εικόνα που διαμορφώνεται επέσπευσε τη δημοσιοποίηση των νεότερων δεδομένων του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης.

Με την πανδημία του κορωνοϊούσε έξαρση και την άκρως μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα να «καλπάζει», οι ειδικοί εκπέμπουν σε όλους τους τόνους σήμα κινδύνου υπογραμμίζοντας τη ζωτική σημασία του εμβολιασμού και της τήρησης των υγειονομικών μέτρων.

Έκτακτα μέτρα ως «ανάχωμα» στην περαιτέρω διασπορά της πανδημίας έχουν ήδη ληφθεί από το Σάββατο στο νησί της Μυκόνου, τον πρώτο νησιωτικό προορισμό όπου επιβλήθηκε μίνι lockdown εν μέσω τουριστικής περιόδου, ενώ δεν αποκλείεται κάτι αντίστοιχο να συμβεί και σε άλλα νησιά με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών βρίσκονται παράλληλα ειδικά τα νησιά του Νότιου Αιγαίου, η Αττική και η Κρήτη, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Δημήτρης Παρασκευής.

Ο ίδιος επισήμανε, μιλώντας στο Mega, πως παρατηρείται μία σταθεροποίηση και στόχος είναι να εμποδιστεί η έξαρση του ιού, εξ ου και η Επιτροπή σκέφτεται μέτρα που να στοχεύουν σε αυτή την κατεύθυνση.

«Η επιθυμία μας είναι να μην εφαρμοστούν μέτρα όπως στη Μύκονο και να προλάβουμε την έξαρση. Τα νησιά του Νότιου Αιγαίου, η Αττική και η Κρήτη και γενικά περιοχές που είναι δημοφιλείς για διακοπές και υπάρχει έντονη διασκέδαση, συγχρωτισμός νεαρών ατόμων , που σε μεγαλύτερο ποσοστό είναι ανεμβολίαστα» ανέφερε.

«Βράζει» η Αττική - Στο «κόκκινο» η Κρήτη

Επίκεντρο της νέας έξαρσης της πανδημίας είναι η Αττική, όπου εξακολουθούν να καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκεται και η Κρήτη, όπως αποτυπώνεται στη γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα, από τα συνολικά 1.834 κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφονται 720 νέες μολύνσεις, στην Κρήτη εντοπίστηκαν 221 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 123.

Share.

Comments are closed.