• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Οικονομία»Επίδομα ανεργίας: Έρχονται αλλαγές – Πώς θα υπολογίζεται με βάση το 75% του τελευταίου μισθού
Οικονομία

Επίδομα ανεργίας: Έρχονται αλλαγές – Πώς θα υπολογίζεται με βάση το 75% του τελευταίου μισθού

11 Ιανουαρίου, 2024Updated:11 Ιανουαρίου, 2024Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Η αναμόρφωση του κύριου επιδόματος από τη ΔΥΠΑ ξεκινά πιλοτικά από τον ερχόμενο Απρίλιο, το οποίο θα συνδεθεί με την ασφάλιση, έτσι ώστε όσο μεγαλύτερο εργασιακό βίο είχε ο ασφαλισμένος τόσο υψηλότερο θα είναι και το επίδομα ανεργίας.

Τα σενάρια, σύμφωνα με την Απογευματινή είναι τα εξής:

1. Το ύψος του επιδόματος ανεργίας θα συναρτάται από τα έτη ασφάλισης και την παραμονή στην εργασία και θα καλύπτει για το πρώτο τρίμηνο ανεργίας το 70%-75% του μέσου όρου του μισθού της τελευταίας τριετίας και σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι μικρότερο από τα 479 ευρώ σήμερα. Σε αυτή την περίπτωση, η ποσόστωση του μισθού θα διαρκεί 3-4 μήνες. Δηλαδή, αν κάποιος λαμβάνει μέσο όρο μισθό τριετίας 1.200 ευρώ, το επίδομα θα κινείται στα 900 ευρώ, τα οποία ο δικαιούχος άνεργος θα λαμβάνει έως και για 4 μήνες και για τους επόμενους σταδιακά θα μειώνεται στο 60-50% του μισθού και μέχρι το ύψος του σημερινού επιδόματος.

2. Το δεύτερο σενάριο αφορά στη διασύνδεση του επιδόματος ανεργίας με το 75% του κατώτατου μισθού. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα μετρά ο εργασιακός βίος του ανέργου. Αν από τον Απρίλιο αυξηθεί ο κατώτατος στα 830 ευρώ, από τα 780 που είναι σήμερα, θα διαμορφωθεί στα 622,5 ευρώ με 6μηνη διάρκεια.
Σε κάθε περίπτωση θα είναι μεγαλύτερο από το σημερινό.

Διττό επίδομα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για την πρώτη περίοδο της πιλοτικής εφαρμογής, το επίδομα θα είναι διττό. Στην Αττική και τις περιοχές που θα επιλέγουν θα συνδεθεί με τους μισθούς, ώστε να αξιολογηθεί η απόδοσή του και στην υπόλοιπη χώρα θα εξακολουθήσει η χορήγηση του υπάρχοντος επιδόματος.

Ωστόσο το αυξημένο επίδομα θα συνδυαστεί με την κατάρτιση των ανέργων, προκειμένου να επανενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας. Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται 5-12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι.

Το ποσό της επιδότησης είναι σταθερό για όλους (479 ευρώ) και συναρτάται με τον κατώτατο μισθό. Το επίδομα λαμβάνει μόνο για μικρή μερίδα ανέργων που φτάνει μόλις το 10% των εγγεγραμμένων ανέργων.

Ποια επιδόματα συγχωνεύονται με άλλα

Επιπλέον στις 29/12/2023 καταργήθηκαν τρία επιδόματα με χαμηλό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα συγχωνευτούν σε ένα.

Πρόκειται για τα εξής:

-Το ειδικό επίδομα που δίδεται μετά τη λήξη της επιδότησης ανεργίας, εφόσον παρέμεναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί ένα μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας. Το ύψος του ήταν ίσο προς 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή 249.08 ευρώ, και το λάμβαναν επί ένα μήνα.

-Το επίδομα τρίμηνης παραμονής στο μητρώο ανέργων λάμβαναν ορισμένες κατηγορίες ανέργων – μέχρι και τρεις φορές – μέσα στο ημερολογιακό έτος. Το ποσό του βοηθήματος ήταν 287,4 ευρώ. Πρόκειται για ειδικές κατηγορίες ανέργων, πρώην φυλακισμένων κ.α.

-Το επίδομα επίσχεσης εργασίας δικαιούνταν οι ασφαλισμένοι που δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης, κατά την περίπτωση διακοπής των εργασιών μιας επιχείρησης και αδυναμίας για οποιονδήποτε λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας με τον εργοδότη. Σε αυτή την περίπτωση, δικαιούχοι για όλο το 2023 ήταν μόλις τρεις εργαζόμενοι. Τα παραπάνω επιδόματα θα συγχωνευτούν σε ένα με μεγαλύτερα ποσά που θα λαμβάνει μεγαλύτερο εύρος δικαιούχων.

featured επίδομα ανεργίας
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΓιατί χτυπάει καμπανάκι κινδύνου η Deutsche Bank για αγορές και μετοχές και πώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να κερδίσει το στοίχημα της ακρίβειας ενόψει Ευρωεκλογών
Next Article Προκλήσεις και ευκαιρίες για τη βιομηχανία τροφίμων σε μια εποχή μετάβασης

Related Posts

Η COSMOTE TELEKOM διευκολύνει την επικοινωνία των συνδρομητών της σε Σπάτα, Ραφήνα & Ιεράπετρα

3 Ιουλίου, 2025

Κυρ. Πιερρακάκης: Έχουμε πολλές προκλήσεις, αλλά μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε

3 Ιουλίου, 2025

ΔΥΠΑ: Ξεπέρασαν τα €750 εκατ. οι δαπάνες μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

3 Ιουλίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.