Επιμένουν οι ειδικοί: Mετακίνηση εκτός νομού για εμβολιασμένους ή με rapid test

0

Νέα μέτρα άμεσα με έμφαση στη μετακίνηση εκτός νομού αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς για να ανακοπεί η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού με τη μετάλλαξη Δέλτα ζητούν οι ειδικοί.

Ήδη η κυβέρνηση έχει βάλει στον πάγο δύο μέτρα που ζήτησαν οι λοιμωξιολόγοι. Τη μετακίνηση εκτός νομού με ΙΧ και ελέγχους για εμβόλιο και rapid test και τα rapid test στα νησιά κατά την επιστροφή.

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν επαρκούν, όσα συζητιόνται δεν πρέπει να καθυστερήσουν και είναι ανάγκη να ληφθούν εδώ και τώρα πρόσθετα -γράφει ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας, σε άρθρο του στο newsletter KReport.

Το άρθρο αποτελεί έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη όλων όσων πρέπει να γίνουν στις αμέσως επόμενες ημέρες:

(α) Ό,τι ισχύει στις θαλάσσιες μετακινήσεις (εμβολιασμός ή πρόσφατο τεστ) θα πρέπει να εφαρμόζεται και στις χερσαίες διανομαρχιακές μετακινήσεις, καθώς και στη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς (μετρό και λεωφορεία).

(β) Όπου προβλέπονται υποχρεωτικά self test να αντικατασταθούν με rapid test ή μοριακά, τα οποία είναι πολύ πιο αξιόπιστα.

(γ) Η μάσκα να γίνει υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους όταν ερχόμαστε σε επαφή με
τρίτα πρόσωπα.

(δ) Να μπουν αριθμητικοί περιορισμοί σε κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαφτίσια, κ.ά.) και να απαγορευτούν κάθε είδους υπαίθριες συναθροίσεις.

(ε) Να επεκταθεί ο εμβολιασμός μέχρι και τις ηλικίες των 12 ετών.

(στ) Κυρίως, να θεσπιστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, όχι ως εξαναγκασμός, αλλά ως προϋπόθεση για ορισμένες θέσεις εργασίας και για την πρόσβαση σε ορισμένες παροχές και υπηρεσίες.

«Εάν στο αμέσως επόμενο διάστημα δεν κινηθεί η Πολιτεία με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και εάν οι πολίτες δεν επιδείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα δύσκολο φθινόπωρο, που μπορεί μεν τα θύματα να περιοριστούν στους αρνητές των εμβολίων, αλλά τις δραματικές συνέπειες στην οικονομία θα τις υποστούμε όλοι», καταλήγει το άρθρο του Γιάννη Τούντα.

Share.

Comments are closed.