Επιπλέον δαπάνες 3 δισ. ευρώ προβλέπει ο συμπληρωματικής προϋπολογισμός λόγω κορωνοϊού

0

Την αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού κατά 3 δισ. ευρώ περιλαμβάνει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που κατέθεσε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η επέκταση του προϋπολογισμού κρίθηκε απαραίτητη καθώς στο κείμενο του προϋπολογισμού προβλέπονταν μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ύψους 7,5 δισ. ευρώ για ολόκληρο το 2021. Το ποσό αυτό έχει ξεπεραστεί κατά πολύ με τον υπουργό οικονομικών να μιλά τις τελευταίες ημέρες για ένα ποσό πάνω από 14 δισ. ευρώ. Συνεπώς κρίθηκε ότι θα έπρεπε να επεκταθεί ο προϋπολογισμός των μέτρων για να καλυφθούν τα νέα δεδομένα σε ότι αφορά τα μέτρα στήριξης για το 2021.

Ο κορμός του νομοσχεδίου αφορά την βελτίωση της χορήγησης κρατικής αρωγής σε επιχειρήσεις και εργαζομένων που πλήττονται από μεγάλες φυσικές καταστροφές ώστε να μην καθυστερεί η οικονομική βοήθεια για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Παράλληλα στο ίδιο νομοσχέδιο έχουν ενσωματωθεί διατάξεις οι οποίες έχουν ήδη ανακοινωθεί και χρειάζονταν να κυρωθούν με νόμο όπως η θέσπιση της δυνατότητας χορήγησης ενίσχυσης, ως μέτρου στήριξης με τη μορφή "αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού", σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη.

Το πεδίο των παρεμβάσεων για τη στήριξη της οικονομίας από την πανδημία περιλαμβάνονται μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί όπως :

- Η εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος και για το φορολογικό έτος 2020 (ίσχυε για το φορολογικό έτος 2019), των αγροτών κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ καθώς και οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων.

- Η παράταση του χρόνου αναστολής έως και τις 31-12-2021 (λήγει στις 30-6-2021), της υποχρέωσης καταβολής στο ελληνικό Δημόσιο ποσοστού 5% των νοσηλίων που εισπράττουν όλες οι ιδιωτικές Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης και ορίζεται, έως και τις 31-12-2021, ο συντελεστής ΦΠΑ σε ποσοστό 6%, για τα αναγκαία είδη (π.χ. φίλτρα αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθισης, αιμοδιαδίθησης).

Share.

Comments are closed.