Έρευνα: Πιο αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer με μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων

0

Ένα διάστημα οκτώ έως δέκα εβδομάδων μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που αναπτύχθηκε από τις Pfizer και BioNTech ενισχύει την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος σε σύγκριση με τη διαμεσολάβηση μικρότερου διαστήματος. Αυτό αναφέρει έρευνα Βρετανών επιστημόνων.

«Οι οκτώ εβδομάδες είναι πιθανώς το ιδανικό», όσον αφορά το διάστημα μεταξύ των δόσεων του εμβολιασμού για να επιτευχθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα ο εμβολιασμός και ο πληθυσμός να παράγει υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων, είπε την Πέμπτη η επικεφαλής της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, καθηγήτρια Σουζάνα Ντάνατσι.

Χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας του Ηνωμένου Βασιλείου και διεξήχθη από επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Λίβερπουλ, του Νιουκάστλ, του Μπέρμιγχαμ και του Σέφιλντ.

Έχοντας εμβολιάσει σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, η Βρετανία έχει δει τα κρούσματα να αυξάνονται ξανά τις τελευταίες εβδομάδες καθώς εξαπλώνεται η παραλλαγή Δέλτα. Η αύξηση των περιπτώσεων οδήγησε σε μια συζήτηση σχετικά με το κατά πόσον η κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει περαιτέρω το συνιστώμενο διάστημα μεταξύ των δόσεων, που μειώθηκε πρόσφατα από δώδεκα εβδομάδες σε οκτώ.

«Αυτή η τελευταία μελέτη παρέχει περαιτέρω αποδείξεις ότι αυτό το διάστημα οδηγεί σε μια ισχυρή ανοσοαπόκριση και υποστηρίζει την απόφασή μας», ο υπουργός αρμόδιος για τον εμβολιασμό Νάντιμ Ζαχάουι.
Η έρευνα εξέτασε την ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο της Pfizer που κυμαινόταν από ένα διάστημα μεταξύ των δόσεων από τρεις έως δέκα εβδομάδες. Ενώ η χορήγηση του εμβολίου προκάλεσε έντονη αντίδραση σε όλες τις εναλλακτικές, το μεγαλύτερο κενό έδειξε κάποια πλεονεκτήματα.

Τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν δύο φορές υψηλότερα μετά από το διάστημα των δέκα εβδομάδων μεταξύ των δόσεων, από ό, τι με το χρονικό διάστημα των τριών εβδομάδων, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών έναντι της Δέλτα και όλων των άλλων παραλλαγών ανησυχίας.

Το παρατεταμένο διάστημα βελτίωσε επίσης την απόκριση των βοηθητικών Τ κυττάρων, τα οποία υποστηρίζουν την ανοσολογική μνήμη. Τα ευρήματα δεν έχουν αξιολογηθεί από ομότιμους.

Ένα μειονέκτημα, ωστόσο, στην χορήγηση του εμβολίου με  μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ των δόσεων ήταν η μείωση των επιπέδων αντισωμάτων στο διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, ιδίως έναντι της παραλλαγής Δέλτα, αναφέρει η μελέτη. Τα Τ κύτταρα διατηρήθηκαν καλά μεταξύ των δύο δόσεων.

Οι μελέτες παγκοσμίως έχουν δείξει ότι τόσο τα μικρότερα όσο και τα μεγαλύτερα διαστήματα μεταξύ των δόσεων οδηγούν σε ισχυρή προστασία έναντι του Covid-19, τονίζοντας τη σημασία της χορήγησης της δεύτερης δόσης του εμβολίου, ανέφεραν οι επιστήμονες.

 

Share.

Comments are closed.