Έρχονται νέα μέτρα για τον Δεκαπενταύγουστο - Το σχέδιο για να μπει «φρένο» στα κορωνοπάρτι

0

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου τοποθετούν οι επιστήμονες την κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

Το υψηλότερο σημείο του τέταρτου κύματος αναμένεται στις 10 με 12 Αυγούστου, σύμφωνα με τον Καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος προσδιόρισε τον μέσο εβδομαδιαίο όρο των κρουσμάτων του κορωνοϊού στα 3.400.

Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί μία νέα έξαρση, ενώ την ίδια ώρα σχεδιάζει τον τρόπο αντιμετώπισης των κορωνοπάρτι.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, απηύθυνε έκκληση χθες εκ νέου εστιάζοντας κυρίως στο νεανικό ακροατήριο της χώρας. Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κικίλιας συνέστησε στους νέους να εμβολιαστούν «έστω και με μία δόση πριν πάνε διακοπές», ενώ απευθυνόμενος στους πολίτες άνω των 55 ετών, τους προειδοποίησε να προσέλθουν άμεσα στα εμβολιαστικά κέντρα, καθώς «αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο».

Αναγνωρίζοντας ως ορόσημο τον Δεκαπενταύγουστο, ο υπουργός Υγείας υπενθύμισε πως πρόκειται παραδοσιακά για τη γιορτή, στην οποία συγκεντρώνεται όλη η ελληνική οικογένεια το καλοκαίρι, δηλαδή οι νεότεροι έρχονται σε επαφή με τους ηλικιωμένους, οπότε πρέπει όλοι να είμαστε εμβολιασμένοι, για να είμαστε ασφαλείς, σημείωσε ο κ. Κικίλιας. Παράλληλα, η αγωνία του υπουργού Υγείας έγκειται και στο γεγονός ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει καλύψει ήδη κατά 75%-80% την Ελλάδα, υπερβαίνοντας την ίδια ώρα το 90% σε περιοχές με υψηλή τουριστική ζήτηση, με την πίεση να γίνεται αργά, αλλά σταθερά, αισθητή στο ΕΣΥ.

Παρά τα υψηλά ποσοστά της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα, συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Χαρακτηρίζοντας τον εμβολιασμό ως «συλλογικό καθήκον», ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πως «η Πολιτεία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις εξάρσεις της πανδημίας όπου αυτό είναι απαραίτητο με τοπικές παρεμβάσεις, αλλά η επιλογή μας είναι σαφής: Το μέτωπο της αλήθειας και της λογικής πρέπει να επικρατήσει μέσα στο Καλοκαίρι και από το Φθινόπωρο η χώρα μας θα συνεχίσει την πορεία της έτσι ή αλλιώς».

Πίσω από την αποστροφή, ωστόσο, του Πρωθυπουργού για «τοπικές παρεμβάσεις» κρύβονται εναλλακτικά σχέδια που έχει καταρτίσει το Μέγαρο Μαξίμου, σε περίπτωση που κάποια περιοχή -και δη υψηλής τουριστικής αξίας – πιεστεί από τον κορωνοϊό, με την κυβέρνηση να ενεργοποιεί σε μια τέτοια περίπτωση ακόμη και πλωτά μέσα καραντίνας. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λάβει νέα, πρόσθετα τοπικά μέτρα, ακόμη και αν αυτά αφορούν σε νησιά – «σημαίες» του ελληνικού τουρισμού, στην καρδιά μάλιστα της φετινής τουριστικής περιόδου. Η ίδια, ισχυρή βούληση να διατηρηθεί η εικόνα της Ελλάδας ως μιας υγειονομικά αξιόπιστης χώρας υπήρξε το κίνητρο για την επιβολή τοπικών περιορισμών τον περασμένο Αύγουστο στην Πάρο, «προηγούμενο» το οποίο μπορεί να επαναληφθεί και φέτος, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το υποδείξουν.

Για την ώρα, η Μύκονος επέστρεψε χθες στην κανονικότητα, αφού έληξε η περίοδος εφαρμογής ειδικών περιοριστικών μέτρων στην μεταμεσονύκτια διασκέδαση, η κατάσταση, ωστόσο, στο «νησί των ανέμων» χρήζει -εκτός της προβλεπόμενης επιδημιολογικής επιτήρησης- και εκτεταμένων ελέγχων για τη διαπίστωση παραβάσεων. Την πρωτιά ως προς το σαφάρι ελέγχων έχει κατακτήσει φέτος η Πάρος, καθώς είναι η δεύτερη πιο ευάλωτη από την πανδημία περιοχή, με τις Αρχές να κυκλοφορούν πόρτα -πόρτα στα κυκλαδίτικα σοκάκια, για να εντοπίσουν τυχόν παραβάτες. Παρά τις δύο αποκλίνουσες τακτικές ως προς τους περιορισμούς σε Μύκονο και Πάρο, το πρόβλημα όλων των νησιών με ισχυρό τουριστικό αποτύπωμα παραμένουν τα κορωνο-πάρτι, τα οποία έχουν βρει καταφύγιο κατά κόρον σε βίλες, ιδίως της Μυκόνου.

Τα κορωνοπάρτι

Για να ενημερωθεί επί τόπου για την κατάσταση, στην Μύκονο βρέθηκε χθες και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συμμετέχοντας σε σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς. Ο ίδιος ζήτησε να τηρούνται τα μέτρα «χωρίς εκπτώσεις», ενώ γνωστοποίησε πως στο νησί υπηρετούν 186 αστυνομικοί, εκ των οποίων οι 152 μόνιμοι, προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία, αλλά και η ασφάλεια των κατοίκων.

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απηύθυνε έκκληση «να ακολουθήσουμε τις οδηγίες και να προστατεύσουμε τους επισκέπτες, τους εργαζόμενους και τους κατοίκους», επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση, κάνει ό,τι κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και τα μέτρα τα οποία αποφασίζονται και τα μέτρα τα οποία εφαρμόζονται με βάση πάντα τα επιδημιολογικά κριτήρια και τις εισηγήσεις των ειδικών».

Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να «χτυπηθεί» το κακό στη ρίζα του, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης προανήγγειλε πως έρχονται αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, ούτως ώστε αυτό να αυστηροποιηθεί για την αντιμετώπιση των κορωνοπάρτι.

«Θα εισηγηθούμε περαιτέρω αλλαγές στη νομοθεσία, έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο ευχερέστερη η εξεύρεση, ο εντοπισμός και η τιμωρία όσων διοργανώνουν πάρτι σε βίλες. Και πιστεύω, ότι μπαίνοντας κάθε μέρα στην κανονικότητα όλο και περισσότερο, αυτό το φαινόμενο δεν θα υπάρχει», κατέληξε ο υπουργός.

Ως προς τη γεωγραφική διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται κάμψη του ιικού φορτίου στην Αττική και αύξηση στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ο Καθηγητής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθώς τα κρούσματα φαίνεται να εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα για τα ελληνικά νησιά, εκτοξεύοντας το ιικό φορτίο σε Χανιά και Ηράκλειο, στη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Πάρο και τη Σαντορίνη.

Share.

Comments are closed.