Η αγορά δεν πήρε ανάσα με τη φερόμενη ως εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν και το πιθανό άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, καθώς, πριν αλέκτωρ λαλήσει, το Βατερλό στις διαπραγματεύσεις της Ισλαμαμπάντ επανέφερε την πίεση στην αγορά. Με αυτόν το γνώμονα και εφόσον δεν αμβλυνθεί η ήδη οξυμένη κρίση, η κυβέρνηση πρόκειται να αποφασίσει και να ανακοινώσει νέο πακέτο μέτρων στήριξης.
Αυτό ενδεχομένως να περιέχει Market Pass, το οποίο πιθανώς θα είναι ενισχυμένο, επέκταση του Fuel Pass, έκτακτες ενισχύσεις σε ευάλωτα νοικοκυριά και παρεμβάσεις στο ενεργειακό κόστος, για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οπωσδήποτε θα μπουν νέες δικλίδες σε ό,τι αφορά τις τιμές των εισιτηρίων, ενώ εξετάζονται εισηγήσεις για τις επιχειρήσεις όπως είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, νέες φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλαγές στο τέλος επιτηδεύματος. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητείται ένα ευρύτερο «πακέτο ανάσας» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εκτιμήσεις φέρουν το συγκεκριμένο ποσό ακόμα και στο 1 δισ. ευρώ.
Ασφαλώς, αυτό θα συμβεί εφόσον παραστεί ανάγκη. Την προσεχή Τετάρτη, 15 Απριλίου, η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου. Τότε θα δείξει αν έχουν όντως επηρεαστεί τιμές, καύσιμα, μεταφορές και βασικά αγαθά από την κρίση στη Μέση Ανατολή και αν η ήδη υπάρχουσα ακρίβεια εντείνεται όλο και περισσότερο. Σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα, στις 30 Απριλίου, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προχωρήσει σε επαναξιολόγηση και αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη, τα φορολογικά έσοδα και τον δημοσιονομικό χώρο. Παράλληλα, θα υπάρχει μια πιο πλήρης εικόνα για την πορεία των τιμών ενέργειας, την επίδραση της κρίσης στην αγορά και τις αντοχές της οικονομίας Είναι η ημέρα, που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το αν θα υπάρξει νέο πακέτο μέτρων και ποιο θα είναι το εύρος του.
Ασφυκτικές πιέσεις από ενέργεια και πληθωρισμό
Η ανάγκη για πρόσθετα μέτρα ενισχύεται από τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας και ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 2% για το 2026, χαμηλότερο από τις αρχικές προβλέψεις, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί περί το 3%, αντί για σταδιακή αποκλιμάκωση. Την ίδια ώρα, οι τιμές των καυσίμων παραμένουν αυξημένες, επηρεαζόμενες όχι μόνο από τη συγκυρία αλλά και από διαρθρωτικούς παράγοντες, όπως το αυξημένο κόστος μεταφοράς και ασφάλισης, που ενδέχεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Δημοσιονομικά περιθώρια και «εφεδρείες»
Παρά τις αυξημένες δαπάνες, η κυβέρνηση εμφανίζεται να διαθέτει ακόμη δημοσιονομικά περιθώρια. Οι εκτιμήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2025 κινούνται άνω του 4% του ΑΕΠ, δημιουργώντας ένα «μαξιλάρι» για την κάλυψη πρόσθετων παρεμβάσεων.
Υπό την προϋπόθεση ότι η κρίση δεν θα αποκλιμακωθεί άμεσα, το συνολικό ύψος των μέτρων ενδέχεται να προσεγγίσει ακόμη και το 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, σηματοδοτώντας μια παρατεταμένη περίοδο κρατικής στήριξης απέναντι στις διεθνείς αναταράξεις.

