ΕΣΑ: Με απώλειες η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου – Τι δείχνουν τα στοιχεία

0

Το 84,1% των εμπορικών καταστημάτων της Αθήνας, είχαν πτώση τζίρου φέτος το Μάιο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Το ποσοστό, ωστόσο, περιορίζεται στο 45,3% εάν γίνει σύγκριση με το Μάιο του 2020.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συλλόγου, η ελαχιστοποίηση της χρήσης των ΜΜΜ ως μέτρο προστασίας από το covid-19 και η έλλειψη τουρισμού, έχουν ως αποτέλεσμα η πτώση του τζίρου στο κέντρο της Αθήνας να είναι πολύ μεγαλύτερη από τις περιφερειακές αγορές. Υπογραμμίζεται δε πως η παραδοσιακή αγορά της Πλάκας και του Μοναστηρακίου, όπου δραστηριοποιούνται εμπορικές επιχειρήσεις που απευθύνονται αποκλειστικά στον εισερχόμενο τουρισμό, αντιμετωπίζουν κάθετη πτώση τζίρου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν 225 καταστήματα της πρωτεύουσας, το 84,1% δήλωσε πτώση τζίρου σε σχέση με το Μάιο του 2019 με το 55,2% μάλιστα να δηλώνει πτώση μεγαλύτερη από 30%. Σημειώνεται πάντως πως μία στις δέκα επιχειρήσεις δήλωσε αύξηση τζίρου με τον Εμπορικό Σύλλογο να σχολιάζει πως οφείλεται κυρίως στην ίδρυση νέων υποκαταστημάτων το 2021.

Σε σύγκριση με το Μάιο του 2020, πτώση τζίρου δήλωσαν το 45,3% ενώ το ενθαρρυντικό είναι πως ένας στους τέσσερις (24,9%) πέτυχε αύξηση τζίρου έως 15%. Περισσότεροι από τους μισούς (50,2%) είχαν ίδια αποτελέσματα με τον περυσινό Μάιο ή δήλωσαν αυξημένο τζίρο.

Το 5μηνο

Σε ό,τι αφορά στις πωλήσεις του πεντάμηνου, το 68% των ερωτηθέντων κατέγραψαν πτώση τζίρου και μόνο, σχεδόν ένας στους 10 (11,6%) πέτυχε αύξηση τζίρου στο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα.

«Η επαναλειτουργία της αγοράς σε καθεστώς χαμηλών τζίρων και η διαπίστωση ότι χρειάζεται πολύς χρόνος ακόμα για να επανέλθουμε στους ρυθμούς του 2019 έχοντας βελτιωμένη  ρευστότητα, δείχνει ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις χρειάζονται ακόμα στοχευμένη στήριξη για  να καλυφθεί “το βουνό των υποχρεώσεων” που μεταφέρθηκαν από την περίοδο της πανδημίας στο εγγύς μέλλον», σημειώνει σε δήλωση του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης. Και προσθέτει: «Είναι απαραίτητο οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν έως το τέλος του έτους με μειωμένες δαπάνες και να έχουν τη δυνατότητα μίας γενναίας ρύθμισης των συνολικών οφειλών τους, με παράλληλη διατήρηση του μέτρου της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων για ένα ακόμα εξάμηνο και στοχευμένη στήριξη του λιανεμπορίου με τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ, ακολουθώντας το παράδειγμα της στήριξης του κλάδου της εστίασης».

Share.

Comments are closed.