ΕΣΠΑ: Το μεγάλο "θαύμα" των τελευταίων 14 μηνών

0

Οι Ευρωπαίοι μας παρακαλούσαν για να μας δώσουν τα χρήματα του ΕΣΠΑ, αλλά κατά την περίοδο 2015-2019, η... καταγγελία των μνημονίων, αλλά και η ανεπάρκεια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχαν ως αποτέλεσμα, να έχουμε χαμηλή απορροφικότητα. Για την ακρίβεια τραγική. Μάλιστα, η τότε κυβέρνηση... πανηγύριζε, ισχυριζόμενη ότι αυξάνει τα ποσοστά απορροφητικότητας, "παγώνοντας" έργα και αφήνοντας πολύτιμους πόρους στα αζήτητα. Και πώς να μη γίνει αυτό όταν κάθε τρεις και λίγο έπεφτε "τσεκούρι" στους εθνικούς πόρους (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Για να γίνει πιο κατανοητό αυτό, αρκεί ένα απλό παράδειγμα. Είναι σαν να σου δίνει κάποιος 1.000 ευρώ και να σου λέει ότι θα πας στο εστιατόριο για να φας ό,τι θελεις, αρκεί να βάλεις και εσύ 500 ευρώ. Εσύ πας στο εστιατόριο και έχει στην τσέπη 200 ευρώ. Συνεπώς, από τα 1.000 ευρώ που σου δίνουν θα πάρεις τα 400. Έτσι, θα διαθέσεις συνολικά  600 ευρώ, ενω θα μπορούσες να... φας 1.500 ευρώ! Γι αυτό το... θαύμα, βλέπαμε την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να πανηγυρίζει. Είτε από ασχετοσύνη είτε από κόμπλεξ προς την Ευρώπη, το αποτέλεσμα ήταν να χάσει η χώρα. Αντί για επιτάχυνση των συγχρηματοδοτούμενων έργων και συνεχή αύξηση των εθνικών πόρων, αυτοί προτιμούσαν να παρουσιάζουν υπερδιογκωμένο πρωτογενές πλεόνασμα που βασιζόταν στην υπερφορολόγηση. Μάλιστα, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι δεν τους ενδιέφεραν τα έργα που δημιουργούν δουλειές, αλλά η υπερφορολόγηση των πάντων και η διανομή επιδομάτων εξαθλίώσης προς άγραν ψήφων.

Η σημερινή εικόνα στο ΕΣΠΑ είναι εντελώς διαφορετική. Με συστηματική δουλειά, το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατάφερε να διπλασιάσει τους ρυθμούς απορροφητικότητας καθώς δεν υπάρχει ούτε καιρός για χάσιμο, αλλά ούτε και η... πολυτέλεια απώλειας έστω και ενός ευρώ. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η Ελλάδα θα εισπράξει κοινοτικούς πόρους ύψους 724,8 εκατ. ευρώ, μετά την υποβολή νέων αιτήσεων ενδιάμεσης πληρωμής για τα επιχειρησιακά προγράμματα της περιόδου 2014-2020. Οι ρυθμοί απορροφητικότητας πρέπει να είναι... ιλιγγιώδεις καθώς μπαίνουμε στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 και μαζί με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, πρέπει να μεταμορφωθεί η χώρα. Ωστόσο, ακόμη υπάρχει εξαντλητική δουλειά και τα λεφτά που μας περιμένουν είναι παραπάνω από τα εγκεκριμένα κονδύλια της συγκεκριμένης προγραμματικής περιόδου.

Τον περασμένο Ιουλιο, η Ελλάδα εξασφάλισε επιππλέον 1,32 δισ. ευρώ και συνολικά εντός του 2021 το ύψος των αιτημάτων πληρωμής ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για "ζεστό" χρήμα που έχει εισρεύσει ή πρόκειται να εισρεύσει στα ταμεία του κράτους. Και τα... θαύματα δεν σταματούν εδώ. Μέσα στις επόμενες 85 ημερές τα αιτήματα πληρωμής θα ξεπεράσυν τα 4 δισ. ευρώ. Μιλάμε  για ποσά που επί ΣΥΡΙΖΑ χρειαζόμασταν ακόμη και 2 χρόνια για να απορροφήσουμε. Η πλήρης ανικανότητα της προηγούμενης κυβέρνησης να δώσει ώθηση στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, καθιστά πλέον τα αποτελέσματα των τελευταίων 14 μηνών ως άκρως εντυπωσιακά.

Οι τελευταίες κινήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο ΕΣΠΑ οδηγούν την απορρόφηση στο 50,56%, το οποίο είναι εντυπωσιακό ως προς τις κινήσεις που έγιναν τους τελευταίους 14 μήνες. Ωστόσο, απέχει... άλλο τόσο από τον επιθυμητό στόχο. Όταν παρέδωσε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, βρισκόμασταν στη 12η θέση στους "28" της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τώρα βρισκόμαστε στην 8η θέση, ενώ έως το τέλος του έτους, μπορεί να βρεθούμε στην 7η ή ακόμη και 6η θέση!

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε ποσοστό απορρόφησης 27,27% και στο τελος του έτους θα βρεθούμε στο 50,56%. Δηλαδή όσα απορροφήσαμε σε 6,5 χρόνια, άλλα τόσα θα έχουν απορροφηθεί μέσα σε 18 μήνες! Σε επίεπδο εθνικής δαπάνης, το ποσοστό από το 24,45% πέρυσι τον Ιούλιο, εκτινάχθηκε στο 48,01%!!! Αυτό και μόνο επιβεβαιώνει τη θυσία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων υπέρ της καταγραφής ψευδεπίγραφου πρωτογενούς υπερ-πλεονάσματος. Η βασική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η... αποτροπή πολλών νέων θέσεων εργασίας μέσω κοινοτικών κονδυλίων, καθώς οι μόνοι διορισμοί που τον ενδιέφεραν ηταν αυτοί στο Δημόσιο. Από την άλλη πλευρά, με την υπερφορολόγηση των πάντων και τη διανομή επιδομάτων ντροπής στο ακροατήριο του, ευελπιστούσε ότι θα πάρει τις εκλογές. Όμως, πάντα, για κάποιον... περίεργο λόγο, όταν επιχειρείς να φτιάξεις μια δική σου φαντασιακή πραγματικότητα, υπάρχει η ίδια η πραγματικότητα που σε πετάει στα βράχια...

Share.

Comments are closed.