Ευρωβαρόμετρο: Το 56% των Ελλήνων περιμένει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης τους επόμενους 12 μήνες

0

Το 56% των Ελλήνων περιμένει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης για τη χώρα μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 40% εκτιμά ότι θα ζει χειρότερα.

Αυτά είναι τα βασικά ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου, όπου καταγράφονται οι τάσεις των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν μέσω πανδημίας. Σύμφωνα με την έρευνα, το 65% δηλώνει ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επίσης το ίδιο ποσοστό θεωρεί ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών είναι η κυρίαρχη αξία που πρέπει να υπερασπιστεί το Ευρωκοινοβούλιο.

Η έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διενεργήθηκε από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2020 από την Kantar και όπως προκύπτει ο αριθμός των πολιτών που εξέφρασαν θετική άποψη για την Ε.Ε. ανέρχεται σε 50% σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο ποσοστό καταγράφηκε για τελευταία φορά το 2007. Στην Ελλάδα οι θετικές γνώμες για την ΕΕ συγκεντρώνουν ποσοστό 40%. Επιπλέον, οι 8 στους 10 Έλληνες θέλουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον, ενώ το 72% πιστεύει ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης της ΕΕ θα επιτρέψει στην οικονομία της Ελλάδας να ανακάμψει ταχύτερα από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα θα είναι χειρότερη σε έναν χρόνο. Με φόντο τη συνεχιζόμενη πανδημία, οι πολίτες παραμένουν απαισιόδοξοι: το 56% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι χειρότερη σε έναν χρόνο. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη των 27 είναι 3 μονάδες χαμηλότερο (53%). Αντίθετη άποψη έχει μόλις ένας στους τέσσερεις Έλληνες και ένας στους πέντε Ευρωπαίους. Ίδια παραμένουν τα ποσοστά σε Ελλάδα και Ευρώπη για όσους αναμένουν βελτίωση των ατομικών συνθηκών διαβίωσής τους. Αντίστοιχα, το 40% των Ελλήνων πολιτών πιστεύει ότι θα ζει χειρότερα σε έναν χρόνο, ποσοστό αισθητά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (24%).

Οι πολίτες καλούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εντείνει τις προσπάθειες για τη μείωση της φτώχειας και τον ανισοτήτων. Πιθανότατα επηρεασμένοι από τις διαφαινόμενες συνέπειες της κρίσης της πανδημίας, οι πολίτες επισημαίνουν μια νέα κορυφαία πολιτική προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: 62% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα ζητά από το Κοινοβούλιο να θέσει την καταπολέμηση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων στην κορυφή της ατζέντας του. Με ποσοστό 48%, η προτεραιότητα αυτή καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων σε όλη την ΕΕ, αλλά και σε όλα τα κράτη μέλη εκτός από τη Φινλανδία, την Τσεχία, τη Δανία και τη Σουηδία, όπου η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος καταλαμβάνει την πρώτη θέση.

Κατά μέσο όρο στην ΕΕ, ακολουθούν τα μέτρα για τη διασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους (33%), καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντός μας (32%). Στην Ελλάδα στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα μέτρα για την εξασφάλιση ισχυρών εξωτερικών συνόρων και την καθιέρωση ενός πραγματικά κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου (36%) ενώ ακολουθεί η προστασία του περιβάλλοντος με 33%.

Οι πολίτες καλούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Στο επίπεδο αυτό καταγράφεται μεταβολή ως προς στις απαντήσεις των πολιτών όσον αφορά στην κατάταξη των βασικών αξιών που πρέπει να υπερασπιστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ενώ η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως (51%) και η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών (42%) παραμένουν στην κορυφή, η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών βρίσκεται στην τρίτη θέση με 41%, σε σύγκριση με 33% πριν από έναν χρόνο. Στην Ελλάδα, η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ καταλαμβάνει την πρώτη θέση (65%) με δεύτερη την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως (58%) και τρίτη την ελευθερία του λόγου (46%).

Η πανδημία και άλλες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση, ενδυναμώνουν το αίτημα των πολιτών για θεμελιώδη μεταρρύθμιση της ΕΕ. Το 63% των ερωτηθέντων θέλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον. Ακόμα υψηλότερο το ποσοστό για την Ελλάδα, αγγίζει το 79%. Παράλληλα οι φωνές που ζητούν αλλαγές αυξάνονται. Μόνο το 27% υποστηρίζει την ΕΕ όπως ακριβώς έχει πραγματωθεί έως τώρα - το ποσοστό στην Ελλάδα κατεβαίνει στο 13%. Το 44% των Ευρωπαίων και 43% των Ελλήων «μάλλον υποστηρίζει την ΕΕ» αλλά επιθυμεί να δει μεταρρυθμίσεις.

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007 (63%) βρίσκεται το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν θετική την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ. Στην Ελλάδα, συναντάται το χαμηλότερο ποσοστό (56%), το οποίο είναι σημαντικά αυξημένο κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη δημοσκόπηση. Το 72% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι η χώρα τους έχει πραγματικά ωφεληθεί από την ένταξη στην ΕΕ, ενώ στην Ελλάδα καταγράφεται ποσοστό 65%, πέντε ποσοστίες μονάδες πάνω από τον Ιούνιο του 2019. Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο όφελος από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ είναι η συμβολή της στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας (56%). Κατά δεύτερο λόγο, οι Έλληνες αξιολογούν ως επωφελή την ιδιότητα τους μέλους της ΕΕ γιατί βελτιώνει τη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ (46%) και στην τρίτη θέση τοποθετείται η διατήρηση της ειρήνης και η ενίσχυση της ασφάλειας (31%).

Τέλος, το 72% των ερωτηθέντων σε Ελλάδα και Ευρώπη πιστεύει ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης της ΕΕ θα επιτρέψει στην οικονομία της χώρας τους να ανακάμψει πιο γρήγορα από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Share.

Comments are closed.