• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Οικονομία»Figaro για Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία: Οι «τεμπέληδες» του ευρώ παίρνουν εκδίκηση
Οικονομία

Figaro για Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία: Οι «τεμπέληδες» του ευρώ παίρνουν εκδίκηση

12 Νοεμβρίου, 2023Updated:12 Νοεμβρίου, 2023Δεν υπάρχουν Σχόλια2 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro δημοσίευσε ανάλυση για την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας που είχαν κατηγορηθεί ως “τεμπέληδες” στο παρελθόν με αφορμή την σύνοδο κορυφής του ECOFIN (των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης) που διεξάγεται στις Βρυξέλλες την Τετάρτη και την Πέμπτη για τη μεταρρύθμιση των οικονομικών κανόνων.

Χαρακτηριστικά σημειώνεται «Οι τρεις χώρες δίνουν μαθήματα δημοσιονομικής σοβαρότητας στην υπόλοιπη ευρωζώνη». Στον αντίποδα τονίζει ότι η Ευρώπη «αγωνίζεται να αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά της».

Όπως υπενθυμίζει ο αρθρογράφος, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της ευρωζώνης, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία είχαν το προσωνύμιο «PIGS» (δηλαδή γουρούνια) ενώ είχαν κατηγορηθεί ότι «τεμπέλιαζαν» σε σχέση με τα κράτη του βορρά. Σήμερα φαίνεται ότι δίνουν μαθήματα οικονομικής διαχείρισης στους άλλοτε ισχυρούς της Ευρώπης.

Ως πρώτο παράδειγμα αναφέρει την την Ιρλανδία, η οποία, μη ξέροντας τι να κάνει με το δημοσιονομικό πλεόνασμα δημιούργησε δύο κρατικά ταμεία για να επενδύσει στο μέλλον.

Η Πορτογαλία, της οποίας η αριστερή κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα μπόρεσε να δημιουργήσει άνετα πλεονάσματα ενώ για την Ελλάδα αναφέρει ότι σέβεται τους κανόνες για το έλλειμμα και μειώνει το χρέος ρεκόρ της, με μεγάλη ταχύτητα.

Ταυτόχρονα υπογραμμίζει τις υποσχέσεις της Ισπανίας για επιστροφή στο όριο του 3% το επόμενο έτος, εν αντιθέσει με την Ιταλία, που παραμένει ο «αδύναμος κρίκος» της ευρωζώνης, αλλά και τη Γαλλία, η οποία, όπως σημειώνει, παρά τις προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λε Μαιρ, βρίσκεται επίσης στο στρατόπεδο των «κακών μαθητών» και ως εκ τούτου, εάν οι κανόνες αποκατασταθούν πραγματικά στις αρχές του επόμενου έτους, θα είναι μία από τις επτά χώρες, που «θεωρητικά θα έπρεπε, σύμφωνα με μελέτη της HSBC, να βρεθεί στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος» από την Επιτροπή, μαζί με Ιταλία, Βέλγιο, Σλοβενία και Σλοβακία ή τη Μάλτας.

Καταλήγοντας, η δημοσιογράφος κάνει λόγο για «ωρολογιακή βόμβα» για τα δημόσια οικονομικά, που δημιουργεί η αύξηση των βασικών επιτοκίων από την ΕΚΤ και το κόστος του κρατικού δανεισμού στις αγορές, καθώς προκαλείται ένας φαύλος κύκλος λιτότητας, τον οποίον βίωσε η Ευρώπη μεταξύ 2012 και 2015, όπου Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία πλήρωσαν βαρύ τίμημα, και αυτό ακριβώς είναι που θέλουν να αποφύγουν οι κυβερνήσεις πάση θυσία.

Figaro επιλογές
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleDentist Pass: Πότε σταματούν οι αιτήσεις για το επίδομα οδοντιατρικής φροντίδας σε παιδιά
Next Article Επίδομα παιδιού Α21: Μέχρι πότε θα είναι κλειστή η πλατφόρμα – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Related Posts

Το ελληνικό νησί που βρίσκεται στην κορυφή των ελληνικών προορισμών για kitesurf​​​​​​​

5 Ιουλίου, 2025

Bloomberg: 2015-2025, η επώδυνη δεκαετία αποκατάστασης της Ελλάδας - Δείτε γραφήματα

5 Ιουλίου, 2025

Πρόγραμμα 6,8 εκατ. ευρώ για ψηφιακή ενδυνάμωση ατόμων άνω των 65 ετών και ΑμεΑ

5 Ιουλίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.