• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Οικονομία»Φόροι στα ακίνητα: Έως και τριπλάσιο το κόστος - Τι προβλέπει ο νέος Κώδικας για τα τέλη από το 2027
Οικονομία

Φόροι στα ακίνητα: Έως και τριπλάσιο το κόστος - Τι προβλέπει ο νέος Κώδικας για τα τέλη από το 2027

26 Μαΐου, 2026Updated:26 Μαΐου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Tο σχέδιο του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση από τις 20 Μαΐου, προβλέπει δύο νέα τέλη για τα ακίνητα, τα οποία θα εισπράττονται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2027, εφόσον εγκριθούν χωρίς σημαντικές αλλαγές, προκαλώντας ήδη έντονες αντιδράσεις από ιδιοκτήτες ακινήτων και φορείς της αγοράς.

Τα δύο νέα τέλη στα ακίνητα από το 2027

Το βασικότερο στοιχείο του σχεδίου είναι ότι προβλέπονται δύο ξεχωριστές επιβαρύνσεις: το νέο Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης (ΤΤΑ) και το νέο Τέλος Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΠΑ). Σύμφωνα με όσα προβλέπονται μέχρι στιγμής, και τα δύο τέλη θα υπολογίζονται βάσει των τετραγωνικών μέτρων, της τιμής ζώνης και της παλαιότητας του ακινήτου, ενώ θα ενσωματώνονται στους λογαριασμούς ρεύματος.

Το πρώτο τέλος, δηλαδή το Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης, έρχεται να αντικαταστήσει το υφιστάμενο ΤΑΠ και τον φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων. Ωστόσο, οι νέοι συντελεστές εμφανίζονται αυξημένοι, καθώς προβλέπεται να κυμαίνονται από 0,3 έως 0,7 τοις χιλίοις, έναντι 0,25 έως 0,35 τοις χιλίοις που ισχύει σήμερα. Με βάση παραδείγματα που παρουσιάστηκαν, για ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων στην Κυψέλη με τιμή ζώνης 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό, η ετήσια επιβάρυνση από το συγκεκριμένο τέλος εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 45 έως 105 ευρώ ετησίως, ανάλογα με τον συντελεστή που θα εφαρμοστεί.

Για πρώτη φορά και το Τέλος Περιφερειακής Ανάπτυξης

Παράλληλα, εισάγεται για πρώτη φορά και το Τέλος Περιφερειακής Ανάπτυξης, το οποίο χαρακτηρίζεται ως νέα πηγή εσόδων για τις Περιφέρειες, με στόχο τη χρηματοδότηση έργων, υποδομών, αναπλάσεων και παρεμβάσεων σε τοπικό επίπεδο, ιδιαίτερα σε νησιωτικές και επιβαρυμένες περιοχές. Για το νέο αυτό τέλος, οι συντελεστές προβλέπεται να διαμορφώνονται από 0,15 έως 0,35 τοις χιλίοις. Στο ίδιο παράδειγμα διαμερίσματος στην Κυψέλη, η πρόσθετη ετήσια επιβάρυνση υπολογίζεται μεταξύ 22 και 52 ευρώ.

Συνολικά, ιδιοκτήτες που θα ενταχθούν στις υψηλότερες κλίμακες ενδέχεται να δουν τις επιβαρύνσεις να φτάνουν ακόμη και τα 150 ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί σε έως και τριπλάσια χρέωση σε σχέση με όσα καταβάλλονται σήμερα μέσω ΤΑΠ. Ιδιαίτερος προβληματισμός εκφράζεται και για το ποιος θα καταβάλλει πρακτικά τα τέλη, καθώς αυτά θα εμφανίζονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι συχνά εκδίδονται στο όνομα του ενοικιαστή.

Παρότι η επιβάρυνση αφορά τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, εκτιμάται ότι θα προκύψουν διαφωνίες και πρακτικά προβλήματα στις μισθώσεις, ειδικά στις περιπτώσεις πάγιων τραπεζικών εντολών και ηλεκτρονικών πληρωμών. Το σχέδιο προβλέπει επίσης ότι τα τέλη θα επιβάλλονται σε ευρύ φάσμα ακινήτων, όπως κτίσματα εντός και εκτός σχεδίου, οικόπεδα σε οικισμούς, ακόμη και ο αέρας (δικαίωμα υψούν).

Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι ιδιοκτητών ακινήτων, μεταξύ αυτών και η ΠΟΜΙΔΑ, αναμένεται να ζητήσουν μειώσεις στους συντελεστές κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, υποστηρίζοντας ότι η φορολογική και οικονομική επιβάρυνση στην ακίνητη περιουσία είναι ήδη ιδιαίτερα αυξημένη. Σημειώνεται πάντως ότι το σχέδιο δεν έχει ακόμη νομοθετηθεί και ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές πριν την κατάθεσή του στη Βουλή και την οριστική ψήφισή του.

ακίνητα επιλογές Φόροι
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΤριήμερο Αγίου Πνεύματος: Ποιοι δικαιούνται δωρεάν διέλευση από τα διόδια – Η διαδικασία στο gov.gr
Next Article Η ακτινογραφία της ελληνικής ναυτιλίας: Κινεί το 7-8% του ΑΕΠ και παρέχει 200.000 θέσεις εργασίας

Related Posts

Διπλό αίτημα εκταμίευσης 1,63 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

26 Μαΐου, 2026

Πετρέλαιο: “Βουτιά” 7% για το Brent εν μέσω ελπίδων για συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν και άνοιγμα στα Στενά του Ορμούζ

26 Μαΐου, 2026

Πιτσιλής για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Καταδικασμένοι να πετύχουμε» – Η ΑΑΔΕ αναλαμβάνει τις αγροτικές επιδοτήσεις

26 Μαΐου, 2026
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2026 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.