Ακόμη περισσότερα έσοδα από φόρους προβλέπει για το 2027 ο κρατικός προϋπολογισμός, με τον συνολικό φορολογικό λογαριασμό να πλησιάζει πλέον τα 78 δισ. ευρώ, παρά τις φοροελαφρύνσεις που τίθενται σε εφαρμογή.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, τα έσοδα από φόρους προβλέπεται να ανέλθουν το επόμενο έτος στα 77,878 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,149 δισ. ευρώ ή 2,8% σε σύγκριση με το 2026.
Ήδη, όμως, το 2026 κλείνει με σημαντική υπέρβαση του αρχικού στόχου. Οι συνολικές φορολογικές εισπράξεις εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 75,729 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,085 δισ. ευρώ υψηλότερα από όσα είχαν αρχικά προϋπολογιστεί.
Ο ΦΠΑ «γεμίζει» τα κρατικά ταμεία
Καθοριστικό ρόλο στην υπεραπόδοση των εσόδων του 2026 παίζει ο ΦΠΑ, οι εισπράξεις από τον οποίο εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 30,777 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά 1,548 δισ. ευρώ τον αρχικό στόχο.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τα συνολικά φορολογικά έσοδα υπερβαίνουν κατά 2,8% τον προϋπολογισμένο στόχο.
Αντίθετη είναι η εικόνα στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Τα έσοδα από τους ΕΦΚ εκτιμάται ότι θα περιοριστούν φέτος στα 7,176 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 283 εκατ. ευρώ από τον στόχο, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στη χαμηλότερη κατανάλωση ενεργειακών προϊόντων.
Στα 42,4 δισ. οι φόροι σε αγαθά και υπηρεσίες
Για το 2027, οι εισπράξεις από φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να φθάσουν στα 42,431 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 179 εκατ. ευρώ ή 0,4%.
Παρά τη συνολική άνοδο, τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται να παρουσιάσουν μικρή υποχώρηση, στα 30,581 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 196 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2026.
Η μεγάλη αλλαγή στον φορολογικό χάρτη του επόμενου έτους εντοπίζεται, ωστόσο, στη φορολογία εισοδήματος.
Άλμα 7,5% στον φόρο εισοδήματος
Οι συνολικές εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος προβλέπεται να εκτιναχθούν στα 29,376 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 2,038 δισ. ευρώ ή 7,5% μέσα σε έναν χρόνο.
Παρά τις φορολογικές ελαφρύνσεις, από τα φυσικά πρόσωπα το Δημόσιο υπολογίζει ότι θα εισπράξει 16,995 δισ. ευρώ, δηλαδή 620 εκατ. ευρώ περισσότερα.
Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στις υψηλότερες αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων, στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στην περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας.
Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση που προβλέπεται από τις επιχειρήσεις. Οι φόροι εισοδήματος των νομικών προσώπων εκτιμάται ότι θα αποφέρουν 9,844 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,302 δισ. ευρώ, καθώς στον προϋπολογισμό ενσωματώνεται η προσδοκία για υψηλότερα επιχειρηματικά κέρδη που θα δηλωθούν το 2027.
Μικρότερος ΕΝΦΙΑ και τέλος επιτηδεύματος
Στον αντίποδα, μειωμένες προβλέπονται οι εισπράξεις από τη φορολογία ακίνητης περιουσίας. Οι τακτικοί φόροι ακινήτων αναμένεται να αποφέρουν 2,365 δισ. ευρώ, κατά 48 εκατ. ευρώ λιγότερα, λόγω των νέων απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ για κύριες κατοικίες σε μικρούς οικισμούς.
Πτώση προβλέπεται και στους λοιπούς φόρους επί της παραγωγής, οι οποίοι αναμένεται να περιοριστούν στα 614 εκατ. ευρώ, μειωμένοι κατά 147 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της σταδιακής κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος και για τα νομικά πρόσωπα στις περιοχές που καλύπτονται από τη σχετική ρύθμιση.
Η συνολική εικόνα του προσχεδίου είναι, πάντως, σαφής: το κράτος σχεδιάζει να εισπράξει επιπλέον 2,15 δισ. ευρώ από φόρους το 2027, με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης να προέρχεται από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Έτσι, ακόμη και με μειώσεις σε επιμέρους φόρους, ο συνολικός φορολογικός λογαριασμός συνεχίζει να ανεβαίνει.

