Φόβοι για εκρηκτικές αυξήσεις στους λογαριασμούς φυσικού αερίου

0

Ένα νοικοκυριό που πλήρωνε τον περυσινό χειμώνα γύρω στα 100 ευρώ το μήνα για θέρμανση με φυσικό αέριο, φέτος μπορεί να πληρώνει μέχρι και 400 ευρώ.

Αν μάλιστα ανέβουν και άλλο οι διεθνείς τιμές του καυσίμου, το κόστος θα αυξηθεί. Η έκρηξη στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου συνεχίστηκε και την εβδομάδα που πέρασε και ανάγκασε την κυβέρνηση να ετοιμάσει σχέδιο επιδότησης των νοικοκυριών και για το φυσικό αέριο, εκτός από την ηλεκτρική ενέργεια.

Στελέχη της ενεργειακής αγοράς υποστηρίζουν πως τα 200 εκατ. ευρώ με τα οποία προικίζεται αρχικά το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ώστε να επιδοτηθούν με 9 ευρωλεπτά οι πρώτες 300 κιλοβατόρες κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια «είναι ασπιρίνη».

Συνεπώς, όσα και να απορροφήσει η ΔΕΗ ή κάποιοι από τους προμηθευτές, η επιβάρυνση θα είναι πολύ μεγάλη, ακόμα και μετά την επιδότηση.

Στην αγορά κυκλοφορούν αυτές τις ημέρες επαγγελματικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας με περίπου 1.000 ευρώ κόστος ενέργειας και άλλα 1.000 ευρώ ρήτρα αναπροσαρμογής!

Σε αυτή την επιβάρυνση έρχεται να προστεθεί το κόστος του φυσικού αερίου όπου οι λογαριασμοί είναι απλοί: Ο καταναλωτής πληρώνει το κόστος αγοράς του καυσίμου στη χονδρική αγορά συν ένα περιθώριο κέρδους για τον προμηθευτή.

Η τιμή προμήθειας είναι σήμερα τετραπλάσια σε σχέση με τις αρχές του 2021 υποστηρίζουν στελέχη ενεργειακών ομίλων.

Συνεπώς αυτό το τετραπλάσιο κόστος θα κληθούν να πληρώσουν τα νοικοκυριά. Γι’ αυτό το λόγο αναμένεται να πολλαπλασιαστούν και τα χρήματα που θα χρειαστεί το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τις επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος ενημερώθηκαν προ ημερών από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) πως θα λάβουν τα χρήματα της επιδότησης για ολόκληρο το τρίμηνο (Οκτώβριος έως Δεκέμβριος) στα μέσα Νοεμβρίου.

Συνεπώς θα πληρώσουν από την τσέπη τους την επιδότηση των 9 ευρωλεπτών ανά κιλοβατόρα (για τις πρώτες 300 κιλοβατόρες) αυτό το μήνα καθώς έχουν αρχίσει να στέλνουν τους πρώτους λογαριασμούς. Στην ουσία τους στερεί λίγη ρευστότητα αυτόν τον μήνα, αλλά θα τους στηρίξει με την προκαταβολή που θα λάβουν τον επόμενο.

Τα συστήματά τους προσαρμόστηκαν ώστε η επιδότηση να αναγράφεται σε ξεχωριστή γραμμή του λογαριασμού, όπως είχε ζητήσει και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Υπενθυμίζεται πως μέσα σε λίγες ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας ανέβασε την πρώτη προίκα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης από τα 150 στα 200 εκατ. ευρώ.

Στην τροπολογία για την ίδρυση του Ταμείου που κατατέθηκε προ ημερών στη Βουλή επιτρέπεται και η χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και από άλλα «πράσινα τέλη». Μέσα στις επόμενες ημέρες θα γνωρίζουμε τα πρόσθετα χρήματα που θα μεταφερθούν στο Ταμείο αφού η άνοδος των διεθνών τιμών σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο δεν έχει τέλος.

 

Share.

Comments are closed.