• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Φυσικό αέριο: Συνεχίζεται το ράλι στις τιμές στην Ευρώπη
Ειδήσεις

Φυσικό αέριο: Συνεχίζεται το ράλι στις τιμές στην Ευρώπη

2 Αυγούστου, 2022Updated:2 Αυγούστου, 2022Δεν υπάρχουν Σχόλια2 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Με τη Ρωσία να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, οι τιμές διατηρούνται σε ανοδική τροχιά, ενισχύοντας τις ανησυχίες για αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα.

Στην αγορά επικρατεί έντονη νευρικότητα, με τους traders να αναζητούν περισσότερη σαφήνεια αναφορικά με τη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, κοντά στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μετά την απόφαση της ρωσικής Gazprom PJSC να πειρορίσει τις ροές στον βασικό αγωγό Nord Stream στο 20% περίπου της χωρητικότητας την περασμένη εβδομάδα.

Ειδικότερα, το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου, που θεωρείται σημείο αναφοράς αυξήθηκε 3,1% στα 207 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ, μετά από κέρδη 5,2% τη Δευτέρα. Το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 1,7%.

Περιορίζοντας την προμήθεια

Η Ρωσία μείωσε τις εξαγωγές προς την Ευρώπη σε πολυετή χαμηλά αυτό το καλοκαίρι – παρέχοντας λιγότερο από το ένα τρίτο των κανονικών όγκων – και δεν υπάρχει σαφήνεια αναφορικά με τις μελλοντικές της προθέσεις.

Οι περιορισμοί έχουν οδηγήσει τις τιμές στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου, κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι αυξημένοι λογαριασμοί ενέργειας έχουν πυροδοτήσει τον πληθωρισμό, απειλώντας να οδηγήσουν τμήματα της ηπείρου σε ύφεση, καθώς τα έθνη σπεύδουν να αποθηκεύσουν φυσικό αέριο ενόψει των χειμερινών μηνών.

Γεμίζουν οι αποθήκες

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου είναι γεμάτες κατά 69% περίπου. Ο όγκος των προμηθειών από τη Ρωσία τις επόμενες εβδομάδες -συν την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει την κατανάλωση και να προσελκύει υγροποιημένο φυσικό αέριο εν μέσω ανταγωνισμού από την Ασία- θα καθορίσει εάν μπορεί να αποθηκευτεί αρκετό καύσιμο για την χειμερινή περίοδο.

Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι η ημερήσια παραγωγή φυσικού αερίου της ρωσικής Gazprom έπεσε τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, καθώς οι εξαγωγές της σε βασικές αγορές μειώθηκαν για τέταρτο διαδοχικό μήνα. Την ίδια ώρα, παραμένουν οι φόβοι ότι η Μόσχα θα μπορούσε να προκαλέσει ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη διακόπτοντας τις προμήθειες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg,  η συνολική παραγωγή ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι στιγμής φέτος είναι 262,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, καταγράφονας πτώση 12% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΠλατφόρμα Ανοιχτών Δεδομένων για τον ΑΔΜΗΕ θα δημιουργήσει η Nova - Wind       
Next Article Σε ισχύ το πρόγραμμα επιδότησης για βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς της περιόδου 2022-2023 - Ολόκληρη η ΚΥΑ

Related Posts

Νίκη Κεραμέως: 1.000 πρόσθετες θέσεις εργασίας για άτομα με αναπηρία σε δήμους

16 Ιουνίου, 2025

Πιτσιλής: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ΑΑΔΕ ενισχύει την εμπιστοσύνη των φορολογούμενων

16 Ιουνίου, 2025

Ακίνητα: Τα επόμενα επενδυτικά hot spots - Οι περιοχές που δίνουν υψηλές αποδόσεις

16 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.