• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Τράπεζες»Γ. Στουρνάρας: Ελπίδες για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν
Τράπεζες

Γ. Στουρνάρας: Ελπίδες για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

23 Ιουνίου, 2026Updated:23 Ιουνίου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικήτας Κακλαμάνης υποδέχθηκε σήμερα στο γραφείο του τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος του επέδωσε την Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2025-2026.

Στην πρώτη, μετά την επανεκλογή του Γ. Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της ΤτΕ, συνάντησή τους, ο πρόεδρος της Βουλής, αφού τον συνεχάρη, του ευχήθηκε να συνεχίσει το παραγωγικό του έργο του, το οποίο χαρακτήρισε κρίσιμο.

«Εύχομαι όλα να πάνε κατ' ευχήν σε εσάς και στους συνεργάτες σας. Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ο πυλώνας της οικονομικής πολιτικής της χώρας μας, ανεξάρτητα από ποια κυβέρνηση είναι στην εξουσία...», τόνισε ο Ν. Κακλαμάνης.

Από τη πλευρά του, ο Γ. Στουρνάρας ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Βουλής και εξέφρασε την χαρά του, που του υποβάλλει ξανά την Έκθεση.

Ο διοικητής ενημέρωσε τον Ν. Κακλαμάνη, ότι σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξημένης διεθνούς αβεβαιότητας, ανόδου των τιμών της ενέργειας, υψηλών δασμών, γεωπολιτικών αναταράξεων, ανακατατάξεων στις διεθνείς αλυσίδες αξίας και εφοδιασμού, ο πληθωρισμός κινείται ανοδικά, εκκινώντας από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και εξαπλώνεται στα υπόλοιπα προϊόντα και στις υπηρεσίες.

Τόνισε όμως, ότι η πρόσφατη συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών- Ιράν δημιουργεί κάποιες ελπίδες και αναμένεται να συμβάλει στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, προσδιορίζοντας πάντως ότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι άμεσο.

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα, είπε ότι στη ζώνη του ευρώ παρατηρούνται πληθωριστικές πιέσεις και οριακή μείωση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, αλλά ειδικά για την Ελλάδα, ανέφερε ότι αναμένεται πως θα αναπτυχθεί με 1,9% το 2026, έναντι 0,8% ρυθμού αύξησης της ευρωζώνης.

Υπογράμμισε, πάντως, ότι ο πληθωρισμός αναμένεται στην χώρα μας να ανέλθει σε 3,8% φέτος, έναντι 3% στην ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα διακρίνεται από ισχυρή δημοσιονομική θέση, από ισχυρά καθοδική πορεία του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, από αύξηση της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις και από ισχυρή θέση των τραπεζών» ήταν τα λόγια του διοικητή.

«Αναμφισβήτητα», όπως είπε ο κ. Γ. Στουρνάρας, «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έπειτα από 16 χρόνια, σταμάτησε να κατατάσσει την ελληνική οικονομία σε αυτές με μακροοικονομικά προβλήματα. Η χώρα μας όμως εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μία σειρά από σημαντικές προκλήσεις όπως: η χαμηλή παραγωγικότητα, το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο υψηλός πληθωρισμός, το στεγαστικό και δημογραφικό πρόβλημα. Η επιτυχής αντιμετώπιση αυτών των σημαντικών προκλήσεων θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα της Ελλάδας να συνεχίσει την πραγματική σύγκλιση, που έχει ξεκινήσει στα τελευταία χρόνια με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την παραγωγικότητα και ως προς τα εισοδήματα».

Στον επίλογό του συνόψισε τα βασικά μηνύματα που περιέχει η Έκθεση και θα πρέπει να είναι οδηγός για το μέλλον. Δηλαδή:

-Συνέχεια της υπευθυνότητας στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής.

-Διάρκεια στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

-Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων επιμένοντας στην ανάγκη άρσης όλων των εμποδίων για είσοδο επιχειρήσεων σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας:

«Έτσι θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός, η παραγωγή εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών, θα καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός αλλά και το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών» κατέληξε ο διοικητής.

Γ. Στουρνάρας
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΜυτιληναίος: Να συνδεθεί η βαθμολογία των αμυντικών συμβάσεων με τη συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας
Next Article Επίδομα παιδιού: Ιούνιο και Αύγουστο οι πληρωμές μέχρι 900 ευρώ - Ποιοι οι δικαιούχοι

Related Posts

Πειραιώς: Η εκεχειρία ΗΠΑ – Ιράν μειώνει το ρίσκο, αλλά οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν

23 Ιουνίου, 2026

UBS: Η γεωπολιτική αβεβαιότητα δεν λυγίζει τις ελληνικές τράπεζες - Ξεχωρίζουν Πειραιώς και Alpha Bank

23 Ιουνίου, 2026

ΤτΕ: Πλεονάσματα και επενδύσεις στηρίζουν την οικονομία εν μέσω παγκόσμιας αβεβαιότητας - Ανάπτυξη έως 2,1%

23 Ιουνίου, 2026
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2026 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.