Γιατί η Αυστραλία δεν θέλει να ενταχθεί ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

0

Δεν θέλει να ενταχθεί ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς η Αυστραλία.

UNESCO θεωρεί ότι η Κυβέρνηση της νησιωτικής ηπείρου δεν κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για την προστασία του υφάλου και δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Από την άλλη, η Κυβέρνηση της Αυστραλίας δεν έχει αποδεχτεί να υπογράψει την συμφωνία για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050, υποβαθμίζει την κατάσταση που βρίσκεται ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος και αντιτίθεται στην ένταξή του στην λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Για την υπουργό Περιβάλλοντος της Αυστραλίας, Σούζαν Λέι, υπάρχουν περίπου 80 κοραλλιογενείς ύφαλοι ανά την υφήλιο που αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής και θα έπρεπε ή να μπουν όλοι σε αυτή την λίστα ή κανένας από αυτούς. Η Λέι τόνισε ότι, με την πρότασή της, η UNESCO βάζει στο στόχαστρο την Αυστραλία.

Κατηγορούν την Αυστραλία για αδράνεια

Πολιτικοί ηγέτες και διεθνείς επιστημονικοί οργανισμοί έχουν καταγγείλει δημοσίως τη χώρα για αδράνεια απέναντι στην προσπάθεια περιορισμού της κλιματικής αλλαγής αλλά και πως οι όποιες κινήσεις του πως ότι κάνει, γίνεται με ρυθμούς χελώνας.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στον κόσμο. Αποτελείται από 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά και εκτείνεται σε μήκος άνω των 2.600 χιλιόμετρων σε μία θαλάσσια περιοχή, έκτασης περίπου 344.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο ύφαλος βρίσκεται έξω από τις ακτές του Κουίνσλαντ της βορειοανατολικής Αυστραλίας.

Το 1998, οι επιστήμονες διαπίστωσαν για πρώτη φορά ότι, στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο έκανε μαζικά την εμφάνισή του το φαινόμενο που είναι γνωστό ως αποχρωμάτιση (λεύκανση).

Τα κοράλλια είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι οργανισμοί και οι αλλαγές στο φυσικό τους περιβάλλον τα επηρεάζει με ταχείς ρυθμούς.

Η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί την αποκόλληση των αλγών από τα κοράλλια με αποτέλεσμα αυτά να χάνουν το χρώμα τους, να αποδυναμώνονται και τελικά να πεθαίνουν.

Share.

Comments are closed.