• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Uncategorized»Handelsblatt: «O Ρώσος ολιγάρχης Ιβάν Σαββίδης διεκδικεί ελληνικό λιμάνι»
Uncategorized

Handelsblatt: «O Ρώσος ολιγάρχης Ιβάν Σαββίδης διεκδικεί ελληνικό λιμάνι»

17 Μαρτίου, 2022Δεν υπάρχουν Σχόλια2 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

«Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ιδιωτικοποιείται. Ένας από τους διεκδικητές για το σημαντικό και από στρατηγικής άποψης ελληνικό λιμάνι είναι ένας ρώσος επιχειρηματίας με στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο Πούτιν», διαβάζουμε στον υπότιτλο ανταπόκρισης από την Αθήνα της εφημερίδας Handelsblatt με τίτλο «Ρώσος ολιγάρχης διεκδικεί ελληνικό λιμάνι».

Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ σημειώνει: «Το ελληνικό δημόσιο προτίθεται να διαθέσει το 67% των μετοχών στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Στην κούρσα παίρνουν μέρος τέσσερεις ενδιαφερόμενοι. Ένας είναι ο ΟΛΘ, ο οποίος θέλει τώρα να αναλάβει και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Μια κίνηση με ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Σχεδόν το 72% των μετοχών του ΟΛΘ κατέχει η Belterra Investments Ltd, η οποία ανήκει στον ρώσο ολιγάρχη Ιβάν Σαββίδη.Το οικονομικό περιοδικό Forbes υπολογίζει την περιουσία του επιχειρηματία στα 1,6 δις δολάρια και τον κατατάσσει 80ο στον κατάλογο των πλουσιότερων Ρώσων.

Ως γνωστόν το όνομα του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος διαθέτει και ελληνικό διαβατήριο, δεν περιλαμβάνεται σε κατάλογο κυρώσεων. Η υπόθεση έχει ωστόσο πολιτικό βάρος. Ο Πειραιάς, το μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι βρίσκεται υπό κινεζικό έλεγχο από τότε που η Cosco ανέλαβε τον έλεγχο του Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. Με ιδιαίτερη προσοχή η Ουάσιγκτον παρακολουθεί τώρα ποιος θα αναλάβει εν τέλει τη διαχείριση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Να βλέπουν Open συστήνει στους Έλληνες η ρωσική πρεσβεία

Ιβάν Σαββίδης, Αλεξανδρούπολη, λιμάνι, Για τους Αμερικανούς η Αλεξανδρούπολη δεν αποτελεί μόνο κομβικό σημείο στρατηγικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια και την περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Ελληνοβουλγαρική κοινοπραξία κατασκευάζει στην πόλη δύο τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου. "H πόλη διαδραματίζει επομένως ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης", δηλώνει ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ. Ας σημειωθεί ότι σήμερα η Ελλάδα καλύπτει περίπου το 50% των αναγκών της σε LNG από τις ΗΠΑ.

Επόμενο λοιπόν να ανησυχεί τους Αμερικανούς, ότι μετά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ο Ιβάν Σαββίδης διεκδικεί και της Αλεξανδρούπολης. Ο ολιγάρχης κατέθεσε αίτημα ενδιαφέροντος ήδη από τον Οκτώβριο του 2020. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η όλη διαδικασία αποκτά ωστόσο διαφορετικό ενδιαφέρον.

Αρχές Μαρτίου η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα κατηγόρησε τα ελληνικά μέσα για "παραπληροφόρηση" και "αντιρωσική προπαγάνδα" αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε ανάρτηση στο Twitter η πρεσβεία παρέπεμψε στον τηλεοπτικό σταθμό Open του Ιβάν Σαββίδη, προτρέποντας στους Έλληνες να παρακολουθούν αυτό το κανάλι "αν αναζητούν κάτι διαφορετικό από ψευδή προπαγάνδα για την κατάσταση στην Ουκρανία". Με την παρέμβαση της ρωσικής πρεσβείας επανέρχεται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην Ελλάδα το παλαιότερο ερώτημα για τον ρόλο και την πραγματική αποστολή του Ιβάν Σαββίδη».

Handelsblatt Ιβάν Σαββίδης λιμάνι Αλεξανδρούπολης
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleVodafone: Δουλειά τώρα σε 79 περιοχές
Next Article FT: Γιατί η Ρωσία στέλνει όλο και περισσότερα στρατεύματα στην Ουκρανία;

Related Posts

Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κλήρωση την Παρασκευή 13/6/2025

13 Ιουνίου, 2025

Metlen – ElvalHalcor: Προειδοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ενεργειακό κόστος

13 Ιουνίου, 2025

UBS: Παραμένουν ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες παρά το ράλι - Οι τιμές στόχοι

10 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.