• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Handelsblatt: «Περιζήτητο στην αγορά» το ελληνικό ομόλογο
Ειδήσεις

Handelsblatt: «Περιζήτητο στην αγορά» το ελληνικό ομόλογο

29 Ιανουαρίου, 2021Updated:29 Ιανουαρίου, 2021Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

«Το νέο ελληνικό ομόλογο γίνεται περιζήτητο στην αγορά» είναι ο τίτλος στην ανταπόκριση από την Αθήνα για την ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «η απόδοση του ομολογιακού δανείου, που διαρκεί μέχρι τις 18 Ιουνίου του 2031, φτάνει το 0,79% σύμφωνα με πηγές της αγοράς. Είναι το χαμηλότερο επιτόκιο για νέο, δεκαετές χρεόγραφο από το 2001, όταν η Ελλάδα προσχώρησε στο ευρώ. Η τελευταία έξοδος στην αγορά για τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ήταν τον Σεπτέμβριο του 2020 με δεκαετές ομόλογο. Η απόδοσή του κυμαινόταν ακόμη στο 1,22%».

Η Handelsblatt σημειώνει ότι «η μεγάλη ζήτηση για τα χρεόγραφα είναι αξιοσημείωτη, από τη στιγμή που τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν εκτός επενδυτικής βαθμίδας για τους οίκους αξιολόγησης. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να περιληφθούν καν σε πολλά χαρτοφυλάκια. Δύο σκαλοπάτια απέχει ακόμη η Ελλάδα μέχρι την επενδυτική βαθμίδα για την Fitch και την Scope Ratings, τρία για την Standard & Poor’s, την Moody’s και την DBRS. Ωστόσο οι αναλυτές προβλέπουν αναβάθμιση για το τρέχον έτος. Η JP Morgan εκτιμά ότι ήδη το 2022 η Ελλάδα θα ανέλθει στην κατηγορία των πιστωτών που αποτελούν επενδυτική επιλογή. Για τους επενδυτές που αγοράζουν τώρα, αυτή η πρόβλεψη τροφοδοτεί ελπίδες για μελλοντικά κέρδη».

Εξασφαλισμένη η βιωσιμότητα μέχρι νεωτέρας…

Στην εκτενή ανάλυσή της η γερμανική εφημερίδα, όπως αναφέρει η DW σημειώνει ότι «σε αντίθεση με την εποχή της ελληνικής κρίσης χρέους, ο κίνδυνος της μη εξυπηρέτησης θεωρείται ελάχιστος. Περίπου το 80% του ελληνικού χρέους είναι στα χέρια δημόσιων πιστωτών, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Τα τοκοχρεολύσια είναι πολύ χαμηλά και η περίοδος αποπληρωμής φτάνει μέχρι το 2070. Γι αυτό η βιωσιμότητα του χρέους θεωρείται εξασφαλίσμένη, τουλάχιστον μέχρι το 2032. Εάν παρά ταύτα η χώρα αντιμετωπίσει δυσκολίες πληρωμής, μπορεί να υπολογίζει σε περαιτέρω διευκολύνσεις από την πλευρά των δημοσίων πιστωτών. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει συσσωρεύσει αποθέματα ρευστότητας που φτάνουν τα 33 δισεκατομμύρια ευρώ».

Για το ίδιο θέμα το χρηματιστηριακό πόρταλ Börse Online σημειώνει ότι «η Ελλάδα εκδίδει και πάλι δεκαετές ομόλογο με επιτυχία». Στο σχετικό άρθρο αναφέρεται: «Ένας από τους λόγους για την υψηλή ζήτηση που έχουν τα ελληνικά ομόλογα είναι ότι οι επενδυτές έχουν αποκαταστήσει πλέον, σε μεγάλο βαθμό, την εμπιστοσύνη τους προς την χώρα της ευρωζώνης που ήταν άλλοτε συνώνυμο της κρίσης. Στο απόγειο της οξείας δημοσιονομικής κρίσης, το 2012, η απόδοση των ομολόγων είχε ξεπεράσει το 35%. Το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2018. Έκτοτε η Αθήνα στέκεται όλο και καλύτερα στα πόδια της και μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της στις αγορές».

Handelsblatt
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΓερμανία: Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα κλείνει 340 καταστήματα και απολύει 10.000 υπαλλήλους
Next Article 38 θέσεις εργασίας στο Δήμο Κηφισιάς

Related Posts

Πώς οι πολιτικές του Τραμπ επηρεάζουν τα επαγγελματικά ταξίδια

15 Ιουνίου, 2025

Pimco: Συμβουλές στους επενδυτές για τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων

15 Ιουνίου, 2025

Σούπερ μάρκετ vs λαϊκή αγορά: Πού βρίσκονται οι καλύτερες τιμές σε φρούτα και λαχανικά

15 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.