• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Χρήμα»Business World»HSBC: Η Ελλάδα στις κορυφαίες overweight αγορές διεθνώς – Πού αυξάνουν θέσεις οι επενδυτές
Business World

HSBC: Η Ελλάδα στις κορυφαίες overweight αγορές διεθνώς – Πού αυξάνουν θέσεις οι επενδυτές

2 Σεπτεμβρίου, 2026Updated:2 Σεπτεμβρίου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια4 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Η Ελλάδα και η Αυστρία ξεχωρίζουν ως οι ευρωπαϊκές αγορές στις οποίες οι επενδυτές έχουν σήμερα τις μεγαλύτερες overweight τοποθετήσεις σε σχέση με την ιστορική τους εικόνα, σύμφωνα με την HSBC.

Στον αντίποδα βρίσκονται η Σουηδία και η Δανία, όπου οι θέσεις των επενδυτών είναι οι πλέον underweight στην Ευρώπη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα βρίσκεται επίσης μεταξύ των αγορών με τις υψηλότερες overweight τοποθετήσεις, μαζί με την Ιαπωνία, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Αντίθετα, η Ελβετία και η Φινλανδία είναι οι αγορές με τις μεγαλύτερες underweight θέσεις.

Η εικόνα αυτή καταγράφεται σε μία περίοδο κατά την οποία η διάθεση για ανάληψη κινδύνου στις διεθνείς μετοχές παραμένει ισχυρή, αν και εμφανίζει κατά διαστήματα σημάδια κόπωσης.

Όπως επισημαίνει η HSBC, οι καλύτεροι πρόδρομοι οικονομικοί δείκτες στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με την ισχυρή περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο, έχουν στηρίξει το επενδυτικό κλίμα.

Ωστόσο, οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων, που έχουν ανέλθει σε υψηλά πολλών δεκαετιών, αλλά και η αβεβαιότητα που κατά διαστήματα προκαλούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, λειτουργούν ως αντίβαρο.

Ισχυρές εισροές 1,1 τρισ. δολαρίων στα μετοχικά funds

Παρά τις επιφυλάξεις, οι εισροές στα παγκόσμια μετοχικά funds παραμένουν ιδιαίτερα δυναμικές.

Από τις αρχές του έτους έχουν φτάσει περίπου τα 1,1 τρισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 4,2% των υπό διαχείριση κεφαλαίων.

Πρόκειται για την ισχυρότερη επίδοση από το 2021, ενώ οι εισροές έχουν ήδη ξεπεράσει τα συνολικά ποσά που καταγράφηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024 και του 2025.

Η HSBC εκτιμά, ωστόσο, ότι η παραμονή των αποδόσεων των ομολόγων σε υψηλά επίπεδα μπορεί να αρχίσει να δοκιμάζει τη σχετική ελκυστικότητα των μετοχών.

Ενδεικτικό είναι και το Buy-Side Sentiment Indicator της τράπεζας, ο οποίος αποτυπώνει την ανοχή των θεσμικών επενδυτών απέναντι στον κίνδυνο των διεθνών μετοχών και έχει υποχωρήσει από τα επίπεδα-ρεκόρ.

Στροφή των funds προς την Ευρωζώνη

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι τοποθετήσεις των παγκόσμιων και ευρωπαϊκών funds δείχνουν μία σταδιακή επιστροφή προς την Ευρωζώνη.

Μετά από μία παρατεταμένη περίοδο μείωσης της έκθεσής τους, τα funds φαίνεται να έχουν σταματήσει να περιορίζουν τις θέσεις τους και αρχίζουν πλέον να τις αυξάνουν, έστω και σταδιακά, από χαμηλά ή σχεδόν ουδέτερα επίπεδα.

Διαφορετική είναι η εικόνα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα παγκόσμια funds έχουν περιορίσει το περσινό overweight προς ουδέτερα επίπεδα, ενώ και τα ευρωπαϊκά funds μειώνουν τις προηγουμένως αυξημένες θέσεις τους.

Κατά την HSBC, εάν η διάθεση για ανάληψη κινδύνου υποχωρήσει, η βρετανική αγορά θα μπορούσε να είναι περισσότερο ευάλωτη σε νέες εκροές.

Τα Χρηματοοικονομικά ο μεγάλος κερδισμένος

Στην Ευρώπη, η επενδυτική στρατηγική επηρεάζεται ολοένα περισσότερο από το περιβάλλον των υψηλών αποδόσεων.

Με την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού Treasury να παραμένει πάνω από το 4% για σχεδόν δύο χρόνια, οι επενδυτές συνεχίζουν να προτιμούν κυκλικές μετοχές μικρότερης διάρκειας.

Ο Χρηματοοικονομικός κλάδος είναι, σύμφωνα με την HSBC, ο πιο ξεκάθαρος ωφελημένος από αυτή την τάση και διατηρεί θετικές προοπτικές.

Οι τοποθετήσεις των περιφερειακών funds στον κλάδο συνεχίζουν να αυξάνονται και βρίσκονται περίπου μία τυπική απόκλιση πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, αφήνοντας περιθώριο για περαιτέρω ενίσχυση.

Η εικόνα είναι πιο σύνθετη στους κλάδους μεγαλύτερης διάρκειας. Η Υγεία έχει παρουσιάσει σημαντική βελτίωση στη δυναμική των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή, παραμένει όμως αισθητά under-owned.

Underweight στην Ενέργεια

Αντίθετα, η Ενέργεια είναι ο κλάδος που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στην Ευρώπη.

Οι αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή έχουν επιδεινωθεί, ενώ οι προβλέψεις για την αύξηση του EPS το 2027 παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Με πρόβλεψη για μεταβολή του EPS κατά -16%, η Ενέργεια είναι ο μοναδικός κλάδος με αρνητική ένδειξη.

Με βάση τις ευρωπαϊκές κλαδικές της τοποθετήσεις, η HSBC δηλώνει overweight στα Χρηματοοικονομικά, ουδέτερη στην Υγεία και underweight στην Ενέργεια.

Η εικόνα των τοποθετήσεων αναδεικνύει την Ελλάδα ως μία από τις αγορές που έχουν συγκεντρώσει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον σε σχέση με την ιστορική τους εικόνα, σε μία συγκυρία όπου τα διεθνή funds αυξάνουν σταδιακά την έκθεσή τους στην Ευρωζώνη και εξακολουθούν να προτιμούν κλάδους που ευνοούνται από το περιβάλλον υψηλών αποδόσεων.

 

featured HSBC
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΤσίπρας από τη Θεσσαλονίκη: Κατάργηση των Πανελλαδικών, κατώτατος μισθός στα 1000 ευρώ και ΦΠΑ 6% στα βασικά προϊόντα - Δείτε live
Next Article Intracom Defense: Ο Λυκούργος Αντωνόπουλος αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος

Related Posts

Ποιοι εργαζόμενοι θα δουν αύξηση το 2027 - Από τα 920 στα 1.056 ευρώ

12 Σεπτεμβρίου, 2026

«Στα σκαριά» δέσμη μέτρων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

12 Σεπτεμβρίου, 2026

Όλες οι απαντήσεις για τον «κουμπαρά της νέας γενιάς»

12 Σεπτεμβρίου, 2026
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media

Copyright © 2016 – 2020 Moneypress.

© 2026 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.