Η επόμενη μέρα των κορωνο-εμβολίων...

0

Ο πλανήτης στενάζει από την πανδημία του κορωνοϊού και η αντίστροφη μέτρηση για την προώθηση των εμβολίων έχει αρχίσει. Εντός του 2021 και μέσα σε μερικούς μήνες θα υπάρχουν διαθέσιμες ποσότητες για τη θωράκιση τουλάχιστον του μισού πληθυσμού της Γης.

του Λουκά Γεωργιάδη

Μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον από τις προηγμένες χώρες, οι οποίες θα πρέπει να συμμαζέψουν και τις οικονομικές ζημίες που έχουν υποστεί. Επιπλέον, η υγειονομική θωράκιση θα αποτελέσει επιτακτικό αίτημα για να αποφευχθεί μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, που θα μπορούσε να προκαλέσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις, κατ΄ αναλογία των όσων ακολούθησαν μετά την ισπανική γρίπη του 1918. Και μπορεί να νομίζουμε ότι λόγω της βαθιάς ύφεσης βρισκόμαστε στον σκληρό πυρήνα της κρίσης, ωστόσο, τα δύσκολα τα έχουμε μπροστά μας. Έχουμε μπροστά μας 6-12 δύσκολους μήνες με υγειονομικά σκαμπανεβάσματα και με έντονη την ανησυχία για τον βαθμό διείσδυσης του εμβολιασμού στον πληθυσμό, ώστε να επιτευχθεί η λεγόμενη "ανοσία της αγέλης".

Το πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία θα είναι ακόμη μεγαλύτερο όσο θα καθυστερεί ο εμβολιασμός μεγάλων τμημάτων του παγκόσμιου πληθυσμού. Αν μας δίδαξε κάτι ο κορωνοϊός είναι ότι δεν καταλαβαίνει από εποχές. Δεν είναι μια απλή... γριπούλα, αλλά ένας "φονιάς" που αφαιρεί ζωές διαλύοντας πνεύμονες, σκοτώνοντας στην κυριολεξία τους πιο ευάλωτους και αφήνοντας... κουσούρια στους περισσότερους από αυτούς που προσβλήθηκαν, αλλά είχαν την τύχη να κερδίσουν το στοίχημα της ζωής. Άρα, μελλοντικά θα δούμε τα δημόσια και ιδιωτικά συστήματα ασφάλισης να... βογκάνε, καθώς η αντιμετώπιση των παράπλευρων βλαβών που προκαλεί αυτός ο βιολογικός "δολοφόνος", θα απαιτήσει παγκοσμίως εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια ή ευρώ, αν θέλουμε να μιλάμε με όρους βασικών νομισμάτων της υφηλίου.

Όλες οι κυβερνήσεις και οι λαοί πρέπει να προετοιμάζονται για την επόμενη

φάση του... έργου του SARS COV 2-Covid 19. Μετά τους αρνητές της μάσκας και τους πάσης φύσεως "ψεκασμένους" και ανεγκέφαλους, θα περάσουμε στο επόμενο στάδιο, όπου αυτή η ανεξάντλητη... δεξαμενή "σκέψης", θα εκδηλώσει την άρνηση της να εμβολιαστεί. Θα δημιουργηθεί δηλαδή ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα, το οποίο με βάση την έως τώρα εμπειρία της υγειονομικής κρίσης, θα περιλαμβάνει ανθρώπους που δεν μπορούν να αντιληφθούν τους κινδύνους, είτε λόγω αναγκαστικών συμβιβασμών με αφηγήματα αντίστασης και "συνωμοσιολαγνείας", είτε λόγω απλής... βλακείας. Είναι πολύ πιθανό και στις δύο περιπτώσεις, ο κοινός παρονομαστής να είναι η βλακεία! Επειδή η πανδημία του κορωνοϊού (για καλή μας τύχη!), δεν πρόκειται να προκαλέσει τα περίπου 100 εκατ. θανάτους, όπως συνέβη το 1918 με την ισπανική γρίπη, είναι προφανές ότι τα κράτη και οι οργανωμένοι θεσμοί, θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε προσαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, σε όλα τα επίπεδα και τις εκφράνσεις της ανθρώπινης πραγματικότητας. Γιατί, ακόμη και αν εμβολιαστούν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, δεν ξέρουμε για πόσο καιρό θα έχουν την απαιτούμενη ανοσία και επιπλέον, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τι θα συμβεί στην περίπτωση επιστροφής στην προηγούμενη κανονικότητα με ανεμβολίαστους φορείς που θα κυκλοφορούν και θα διασπείρουν τον ιό.

Προ ημερών η Κίνα σε τηλεδιάσκεψη του G-20, ξεκαθάρισε ότι θα είναι η πρώτη χώρα που θα επιβάλλει ως προαπαιτούμενο για την επίσκεψη ξένου επισκέπτη στο έδαφος της, με το αποδεικτικό του εμβολιασμού. Και επειδή μιλάμε για ένα σκληρό στρατοκρατικό καθεστώς επιβολής του πειθαναγκασμού, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το ίδιο θα συμβεί και με τον γηγενή πληθυσμό. Ας μην ξεχνάμε πώς έπαιρναν... σηκωτούς από τους δρόμους ή μέσα από τα σπίτια τους, όσους δεν τηρούσαν τα μέτρα ή πώς κάρφωναν τάβλες στις εισόδους των κατοικιών, για να τους... φυλακίσουν εντός αυτών. Από την άλλη, όταν μιλάμε για το G-20, δηλαδή τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη από πλευράς ΑΕΠ, μια τέτοια απόφαση είναι προφανές ότι θα αφορά σχεδόν το σύνολο των χωρών του πλανήτη.

Πάμε ένα βήμα παρακάτω. Βέβαια, ο... Μήτσος θα αναρωτηθεί λέγοντας "και τι με νοιάζει εμένα, αφού δεν πρόκειται να ταξιδέψω με αεροπλάνο για την Κίνα ή άλλο μέρος του πλανήτη;". Απλός συλλογισμός, ο οποίος μπορεί να υποδηλώνει κουτοπονηριά, μαγκιά αλλά και μπόλικη... αφέλεια. Τα ταξίδια για τουριστικούς ή επαγγελματικούς σκοπούς αν μπουν (δεν γίνεται να μην μπουν...)

στη διαδικασία του ηλεκτρονικού φακελώματος, τότε είναι προφανές ότι θα συμπαρασύρουν και πολλές άλλες δραστηριότητες. Για παράδειγμα, οι ασφαλιστικές εταιρείες που εδώ και δεκαετίες ζητούν αναλυτικές ιατρικές εξετάσεις για ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής και σύνταξης, μάλλον θα είναι αδύνατο να μην ζητήσουν ως προαπαιτούμενο από τους υποψηφίους ασφαλισμένους, τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού. Σήμερα, δεν υπάρχει ασφαλιστική που να ασφαλίζει κάποιον που έχει AIDS ή ηπατίτιδα ή βαριά καρδιακή νόσο ή κάποιο αυτοάνοσο. "Και τι με νοιάζει εμένα;", θα αναρωτηθεί ο... Μήτσος που δεν θέλει να κάνει ασφαλιστήριο συμβόλαιο, αλλά περιμένει από το κράτος να πάρει 500 ευρώ στα γεράματα του και να... βρίζει τις κυβερνήσεις; Είναι πάρα πολύ πιθανό (αν όχι σίγουρο...) ότι όσο ο... Μήτσος εργάζεται, η εταιρεία που θα του δίνει μεροκάματο, θα ζητήσει να δει εάν έκανε το εμβόλιο. Ιδίως στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, μάλλον θα είναι αδιανόητο, να μην αναφέρεται στον ηλεκτρονικό φάκελο του εργαζομένου, τουλάχιστον ότι έχει κάνει το σχετικό εμβόλιο.

Τα lockdown και η αποφυγή επαφών, έχουν κάνει τους πάντες πλέον πιο σοφούς και θα λειτουργήσουν οι αυτοματισμοί σε όλα τα επίπεδα. Όλες οι χώρες θα δημιουργήσουν μητρώο εμβολιασμού και ίσως για πολλές από αυτές (αν όχι για όλες...), ένας τρόπος να... αναγκάσουν τους αρνητές του εμβολίου είναι να ξεκαθαρίσουν ότι όποιος μολυνθεί θα πληρώσει από την τσέπη του τα νοσήλια! Σήμερα τα κράτη περιθάλπουν όλους αυτούς που δεν πίστευαν στον κορωνοϊό και αυτοπροσδιορίζονταν ως αρνητές μάσκας, όπως οφείλουν να κάνουν με κάθε πολίτη. Οι ανεύθυνοι αρνητές μάσκας ή αντιρρησίες των σχετικών μέτρων, που έχουν νοσήσει, λαμβάνουν στον απόλυτο βαθμό τις παροχές του συστήματος υγείας, όπως όλοι. Είτε κόλλησαν ενώ πρόσεχαν, είτε κόλλησαν ενώ πούλαγαν... μαγκιά! Και έτσι πρέπει να είναι, φυσικά. Καμία ανθρώπινη ζωή δεν κρίνεται από τον βαθμό της υπευθυνότητας ή της... βλακείας, αλλά από την ανάγκη για παροχή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας. Η αφέλεια και η ανευθυνότητα κάποιων, δεν μπορεί να εγείρει πρακτικές εκδίκησης σε καμία περίπτωση. Ωστόσο, αυτό το... καλαμπούρι δεν μπορεί να συνεχιστεί, ιδίως όταν τα κράτη θα αρχίσουν να μετράνε τις τεράστιες δαπάνες για την αντιμετώπιση του ιού και το τεράστιο κόστος στην οικονομική δραστηριότητα. Και όλα αυτά γιατί είναι δεδομένο ότι ο λογαριασμός θα είναι δεδομένος και πολύ βαρύς για όλους. Θα πέσει ως πέλεκυς, επί δικαίων και αδίκων...

Ο εμβολιασμός βάσει του Ελληνικού Συντάγματος δεν είναι υποχρεωτικός, αλλά ας αναλογιστούμε ποια κατάσταση θα διαμορφωθεί όταν σε έναν χώρο εργασίας θα συνωστίζονται εμβολιασμένοι και μη. Ας σκεφτούμε πώς αντιδρούν οι γονείς των παιδιών στα σχολεία, όταν ακούνε ότι κάποιοι άλλοι γονείς που αποτελούν ισχνή μειοψηφία, δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους, για λόγους... αρχής. Προφανώς, εδώ υπάρχει ένα θέμα. Όσο για τους "ψεκασμένους" και τα... τσιπάκια, ας αναλογιστούν ότι το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί είτε γιατί υπάρχουν προγράμματα εμβολιασμού, είτε γιατί η επιστήμη και η φαρμακευτική έχουν κάνει θαύματα, αντιμετωπίζοντας πολύ βαριές νόσους και παρατείνοντας τον μέσο όρο ζωής των ανθρώπων.

Για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Δεν μπορεί να είναι στο χέρι του καθενός να υποστηρίζει ανεύθυνα ότι δεν... γουστάρει να κάνει το εμβόλιο. Δεν είναι πλέον στο χέρι του. Η ίδια η ζωή θα τον αναγκάσει να το κάνει σε μικρό, μεγαλύτερο ή απόλυτο βαθμό. Είτε γιατί θέλει να ταξιδεύσει, είτε γιατί θέλει να ασφαλιστεί, είτε γιατί αυτό θα απαιτηθεί στον χώρο εργασίας του. Με ένα τέτοιο μοτίβο είναι προφανές ότι θα προχωρήσει η διείσδυση του εμβολιασμού στον παγκόσμιο πληθυσμό, έτσι ώστε να επιτευχθεί ανοσία και να μην προκαλούνται κάθε τρεις και λίγο μικρές υγειονομικές κρίσεις που θα "φρενάρουν" την ήδη δοκιμαζόμενη οικονομική δραστηριότητα και τις θέσεις εργασίας.

Οι προηγμένες χώρες που δεν θέλουν να δουν μια βίαιη υποχώρηση του μέσου επιπέδου ζωής, λόγω των συνεπειών της πανδημίας, είναι προφανές ότι θα λάβουν δραστικά μέτρα μέχρι να βγάλει... αφρούς ο ήλιος! Ο εχθρός της οικονομίας και της τσέπης μας θα είναι η παράταση αυτού του εφιάλτη. Όσοι πιστεύουν ότι είναι στο χέρι τους να λειτουργούν αντικοινωνικά, θα αντιληφθούν πολύ γρήγορα, ότι υπάρχουν πολλά μέσα που με... βαριά καρδιά θα αναγκάσουν τους αντι-εμβολιαστές, να εμβολιαστούν.

Η εξασφάλιση της υγείας μέσα στην οικογένεια, οι απαιτήσεις και υποχρεώσεις του επαγγελματικού περιβάλλοντος, οι ανάγκες για ασφαλιστικές καλύψες και παροχές, τα ταξίδια και η ψυχαγωγία, καθώς και πολλά άλλα, θα δημιουργήσουν ένα πλέγμα πίεσης στους περισσότερους εκ των αρνητών του εμβολίου, για να κάνουν τη σχετική κίνηση. Στο σημείο που έχουμε φτάσει και υπό τον φόβο νέας υγειονομικής έξαρσης και οικονομικής πίεσης στο κοντινό μέλλον, υπάρχουν πάρα πολλά μέτρα και... πλάγια μέσα, για να αντιληφθεί και ο

τελευταίος, ότι είναι μάταιο να παίζει με τη... φωτιά. Ιδίως, όταν διαπιστώσει ότι χωρίς την ύπαρξη ενός υγειονομικού διαβατηρίου, σχεδόν όλες οι πόρτες είναι κλειστές...

Share.

Comments are closed.