Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διερευνά υπόθεση αξίας 4.5 δισεκατομμυρίων ευρώ

0

Η εισαγγελία της Ε.Ε. έχει ήδη αναλάβει τη διερεύνηση ύποπτων υποθέσεων σε βάρος του προϋπολογισμού της Ένωσης, ύψους 4.5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το ποσό αυτό προκύπτει από συνολικά περίπου 300 έρευνες που έχουν ξεκινήσει από την έναρξη των εργασιών του ανεξάρτητου φορέα την 1η Ιουνίου, με αποστολή την απονομή δικαιοσύνης σε περιπτώσεις κατάχρησης χρημάτων του προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Οι έρευνες αυτές ξεκίνησαν έπειτα από περισσότερες από 1.700 αναφορές για απάτες στην ένωση, «με κάποιες αναφορές να βρίσκονται ακόμη υπό αξιολόγηση»- σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στο Λουξεμβούργο.

Από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε., τα 22 συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Η κα Laura Codruţa Kövesi από τη Ρουμανία διορίστηκε ως η πρώτη ευρωπαία γενική εισαγγελέας.

Ορισμένες από τις έρευνες αφορούν απάτες σχετικές με το ΦΠΑ αξίας 4.5 δισεκατομμυρίων ευρώ και αφορούν τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.

Άλλες υποθέσεις σχετίζονταν με περιπτώσεις μη καταβολής τελωνειακών δασμών, συμπεριλαμβανομένης μιας ιταλικής εταιρείας που εισάγει ηλεκτρόδια βολφραμίου.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αναμένεται να εκδώσει τις πρώτες της κατηγορίες πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ θα ακολουθήσουν και εθνικές δίκες μέσα στο 2022.

Share.

Comments are closed.