Η στήριξη της ελληνικής οικονομίας στην μετά Covid εποχή

0

Οδηγούμαστε σιγά σιγά στο τέλος της πανδημίας του Covid-19, μιας κρίσης η οποία αφήνει πίσω της πολλές πληγές από κοινωνικοοικονομικής απόψεως.

Το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου αυτού ιού, έχει πλήξει σημαντικά πάνω από 180 χώρες, δημιουργώντας αρνητικές επιπτώσεις στις κοινωνίες και στις οικονομίες αυτών καθώς και στη καθημερινή ζωή των πολιτών τους.

Του Αλέξανδρου Σ. Τσολακίδη

Η έξαρση της πανδημίας, απαιτούσε χωρίς δεύτερη σκέψη από την ελληνική κυβέρνηση, την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων που προκαλούσε & συνεχίζει να προκαλεί ο Covid-19.

Ήδη από την κλινική επιβεβαίωση των πρώτων κρουσμάτων στη χώρα μας, οι ελληνικές αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα με την καθοριστική συμβολή της επιτροπής λοιμωξιολόγων, στην προσπάθεια τους να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ακολουθήσει, έτσι ώστε η χώρα να βγει πιο δυνατή από την κρίση αυτή.

Ο ελληνικός λαός έχει δείξει αμέτρητες φορές την δύναμη της θέλησης & της αποφασιστικότητάς του. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19 και των αβάσταχτων αλλά καθοριστικών για το υγειονομικό μέλλον της χώρας μας lockdown, οι θυσίες του ελληνικού λαού απέδωσαν καρπούς.

Ο εμβολιασμός του ελληνικού πληθυσμού αποτελεί ένα δώρο σωτηρίας της παγκόσμιας υγειονομικής κοινότητας, ένα δώρο ζωής και επαναφοράς της καθημερινότητας του κάθε Έλληνα πολίτη με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.

Ένα δώρο που η ελληνική κυβέρνηση παρέχει δωρεάν σε όλους τους πολίτες αυτής της χώρας, σεβόμενη τις αρχές της κυβερνητικής της κοινωνικής ευθύνης.

Η στήριξη της ελληνικής οικονομίας με αποτελεσματικά μέτρα αποτελεί το επόμενο στοίχημα για την ελληνική Κυβέρνηση. Η οικονομική δυσχέρεια & αδιέξοδος στην οποία έχουν βρεθεί χιλιάδες επιχειρήσεις, η συρρίκνωση της οικονομίας, η επαπειλούμενη αδυναμία αποπληρωμής χρεών φυσικών & νομικών προσώπων αποτελούν μερικά από τα συντρίμμια που αφήνει πίσω της η κρίση του Covid-19.

Η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα, υιοθετώντας καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης αυτής αποτελεσματικά μέτρα για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων που επιφέρουν οι ανωτέρω καταστάσεις.

Το χαρτοφυλάκιο του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνει πληθώρα στρατηγικών αποφάσεων, με νέα μέτρα στήριξης, τα οποία θα επαναφέρουν σταδιακά την ελληνική οικονομία σε βιώσιμα & αναπτυξιακά επίπεδα.

Τα νέα μέτρα τα οποία εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός κος. Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα, έρχονται να ενισχύσουν σημαντικά τις ελληνικές επιχειρήσεις, με πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ανταγωνιστικότητα & βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.

Τα νέα αυτά μέτρα στοχεύουν στην φορολογική και ασφαλιστική ελάφρυνση των ελληνικών επιχειρήσεων διαχρονικά, με σκοπό την αποφυγή αντιμετώπισης χρηματοοικονομικών δυσχερειών στην μετά Covid εποχή.

Πιο συγκεκριμένα, τα νέα αυτά μέτρα αφορούν στη μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 30% για το 2021 και 20% από το 2022 και μετέπειτα, στη μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 55% για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ελαφρύνοντας τους έτσι από τις υπέρογκες αυξήσεις στις προκαταβολές φόρου που επέβαλε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στη μείωση του συντελεστή φόρου όλων των νομικών οντοτήτων κατά 2% από το 2022 και συνολικά 6% μειωμένο από τον συντελεστή που παρέλαβε η ελληνική κυβέρνηση από την κυβέρνηση Τσίπρα, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά 3% και το 2022 καθώς και στην επέκταση της αναστολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και το 2022.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι πολλά από αυτά τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν σε μόνιμη βάση, σύμφωνα με το σχέδιο ανάκαμψης της Κυβέρνησης.

Η εφαρμογή των οικονομικών μέτρων στήριξης που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης του Covid-19 (λ.χ. στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων με επιστρεπτέες και μη προκαταβολές & προγράμματα επιδότησης επιχειρηματικών δαπανών, στήριξη των θέσεων απασχόλησης με προγράμματα κατάρτισης και πρόσληψης ανέργων, παροχή επιδόματος αναστολής εργασίας, εφαρμογή μέτρων για την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα κατά 13%, μείωση του φόρου εισοδήματος για άτομα με χαμηλό εισόδημα, μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατάρτιση και εφαρμογή ευέλικτου και βιώσιμου χρονοδιαγράμματος πληρωμής καθυστερούμενων φόρων) και σε συνδυασμό τόσο με τα ανωτέρω νέα οικονομικά μέτρα στήριξης όσο και με την ορθή εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας καθώς και το πακέτο των 32 δισ. ευρώ από το ταμείο NextGenEur, το οποίο προβλέπει διπλασιασμό τη χρηματοδότησης προς την ελληνική οικονομία για την περίοδο 2021 – 2027, καθίσταται ρεαλιστική η αξιολόγηση του οίκου Standard & Poor’s, η οποία προβλέπει ανάκαμψη κατά περίπου 5% της ελληνικής οικονομίας, αναμένοντας σημαντική επιτάχυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης της από το τέλος της πανδημίας και μετά.

Στην έκθεση της, η Standard & Poor’s τονίζει ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές, με ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από τον μέσο όρο των χωρών της ευρωπαϊκής ζώνης.

Κανένα από τα ανωτέρω μέτρα από μόνο του, δεν μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Κυβέρνηση.

Προσδιοριστικός παράγοντας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην ενίσχυση της ευημερίας της ελληνικής κοινωνίας αποτελεί ο ελληνικός λαός.

Ο εμβολιασμός του πληθυσμού στην ελληνική επικράτεια αποτελεί μονόδρομο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19, την εξάλειψη των θανάτων ευάλωτων και μη συμπολιτών μας από τον νέο αυτό φονικό ιό και τέλος την βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα.

Ως νεολαία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, στηρίζουμε αποφασιστικά την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για τον εμβολιασμό μεγάλου μέρους του ελληνικού πληθυσμού, με προτεραιότητα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες συμπολιτών μας και καλούμε κάθε Έλληνα πολίτη αλλά και πολίτη τρίτης χώρας που διαμένει στην Ελληνική επικράτεια, να προγραμματίσει & να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που εκπόνησε η ελληνική κυβέρνηση με την πολύτιμη συνεισφορά της επιτροπής λοιμωξιολόγων, στον εμβολιασμό του κατά του Covid-19, συμβάλλοντας έτσι στην κοινωνική σταθεροποίηση και στο άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας.

* Ο Αλέξανδρος Σ. Τσολακίδης είναι τομεάρχης Οικονομικών ΟΝΝΕΔ Ξάνθης

Share.

Comments are closed.