Ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων με 5 «κλικ», πρόστιμα έως 30.000 ευρώ για τους παραβάτες

0

Με πέντε "κλικ" θια μπορούν να "καταθέτουν" ηλεκτρονικά τις πινακίδες, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που θα τα αποσύρουν απο΄την κυκλοφορία.

Σημειώνεται πως αν διαπιστωθεί ότι το κυκλοφορούν ή ότι το όχημα είναι σταθμευμένο, με τις πινακίδες επάνω, τότε, εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στο όχημα, θα πληρώσουν και πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο ανεβαίνει στα 30.000 ευρώ και αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του κατόχου.

Η διαδικασία κατάθεσης πινακίδων είναι πιο απλή από ποτέ. Αφού πληκτρολογήσουν mycar.aade.gov.gr, και περάσουν το user name και το password τους στο myTAXISnet, οδηγούνται στην αντίστοιχη σελίδα, όπου έχουν δύο επιλογές εφαρμογών:

Α. Στη σελίδα των τελών κυκλοφορίας, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής των τελών και να λάβουν βεβαίωση μη οφειλής τελών, σε περίπτωση, που θέλουν να μεταβιβάσουν το όχημά τους.

Β. Επιλέγοντας «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία», οδηγούνται στη σελίδα, όπου εμφανίζονται αυτομάτως ο ΑΦΜ τους, ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματός τους και η τρέχουσα ημερομηνία. Σε περίπτωση, που έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από ένα οχήματα, τότε, κάνοντας κλικ στον αριθμό κυκλοφορίας, εμφανίζονται οι πινακίδες όλων των οχημάτων, ώστε να επιλέξουν για ποιο επιθυμούν να καταθέσουν ψηφιακά πινακίδες. Επιπλέον, εμφανίζεται η κατάσταση του οχήματος (ΚΙΝΗΣΗ/ΑΚΙΝΗΣΙΑ).

Στη συνέχεια Επιλέγουν «Δήλωση Ακινησίας Οχημάτων». Τότε, οδηγούνται στη σελίδα, όπου αναγράφονται αυτόματα τα πλήρη στοιχεία του αιτούντα και του οχήματός του (Αριθμός Κυκλοφορίας, Α.Φ.Μ., Ονοματεπώνυμο ή Επωνυμία, Διεύθυνση Κατοικίας ή Έδρας, ΔΟΥ). Ακολλούθως, "κλικάρουν" το σχετικό κουτί, ώστε να δηλώσουν υπεύθυνα ότι α) το όχημα θα φυλάσσεται σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο και β) δεν θα κυκλοφορήσουν το όχημα μετά τη θέση σε ακινησία αυτού. Τέλος, αναγράφουν αναλυτικά τα στοιχεία του χώρου στάθμευσης, όπου θα βρίσκεται το όχημα σε ακινησία.

Υπενθυμίζεται ότι οι πινακίδες αφαιρούνται από τον κάτοχο και διακρατούνται από τον ίδιο, ενώ δεν απαιτείται πλέον η κατάθεσή τους στην ΔΟΥ. Ίδια διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση, που ο κάτοχος του ακίνητου οχήματος, επιθυμεί να το θέσει σε κυκλοφορία. Η εφαρμογή myCAR ενημερώνει τον κάτοχο ότι η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, σε περίπτωση, που ο κάτοχος δεν έχει πληρώσει τέλη κυκλοφορίας, ή δεν έχει ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.

Share.

Comments are closed.