ΗΠΑ: Ταξιδιωτική οδηγία για αποφυγή κρουαζιέρας ακόμα και για εμβολιασμένους λόγω Όμικρον

0

Η μετάλλαξη Όμικρον δημιουργεί και στην κρουαζιέρα σοβαρά προβλήματα στις αρχές του 2022.

Έχουν εντοπιστεί δεκάδες κρούσματα σε κρουαζιερόπλοια που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ και στην Καραϊβική με τα περισσότερα πλοία να είναι μεγάλης χωρητικότητας. Παρά την ρητή εντολή για εμβολιασμένους επιβάτες και πληρώματα, η μετάδοση ήταν πλέον εύκολη υπόθεση, κυρίως όταν τα πλοία αυτά έχουν capacity 3000-5000 επιβατών. Αποτέλεσμα βέβαια είναι αρκετοί προορισμοί να μην επιτρέπουν στα πλοία να προσεγγίζουν στα λιμάνια τους, όπως στα Νησιά Κέιμαν, στο Μεξικό, στην Αρούμπα κα.

Έτσι λοιπόν, τα πλοία αυτά επιστρέφουν στο home-port τους μετά από μερικές ημέρες εν πλω για να επιληφθεί πλέον το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ για μελλοντική επανεκκίνηση.

Λίγες ημέρες πριν την λήξη του έτους 2021 και με την πανδημία να εξελίσσεται σε μετάλλαξη Όμικρον, το CDC προτρέπει τους Αμερικάνους επιβάτες ακόμα και τους εμβολιασμένους, να αποφεύγουν να πηγαίνουν διακοπές με κρουαζιερόπλοια λόγω του μεγάλου αριθμού επιβαινόντων («even fully vaccinated travelers to avoid cruising”).

Τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ άρχισαν στις 19 Δεκεμβρίου 2021, όταν το Mein Schiff 4 της TUI Cruises που εκτελεί χειμερινές κρουαζιέρες στα Κανάρια Νησιά, αναγκάστηκε να ακυρώσει το ταξίδι για 300 Γερμανούς επιβάτες, επειδή διαπιστώθηκαν θετικά κρούσματα Covid στο πλοίο.

Κρούσματα της Covid διαπιστώθηκαν επίσης σε κρουαζιερόπλοια που εκτελούν κρουαζιέρες αυτή τη στιγμή στην Καραϊβική. Είναι περισσότερα από 50 κρούσματα σχεδόν αποκλειστικά μέλη του πληρώματος στο Odyssey of the Seas της RCL, 17 κρούσματα στο Norwegian Breakaway της Norwegian Cruise Lines, 28 κρούσματα στο MSC Seashore της MSC Cruises, καθώς και 10 κρούσματα στο Queen Mary 2 που εκτελούσε τον διάπλου του Ατλαντικού μόλις κατέπλευσε στην Νέα Υόρκη.

Υπάρχουν περίπου 60 πλοία στην περιοχή που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις. Το ίδιο συμβαίνει επίσης και στην Ασία με τα ανάλογα κέντρα και προορισμούς να επεμβαίνουν για να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανδημίας στους προορισμούς επίσκεψης.

Ένα επιπλέον γεγονός που πρέπει να αναφερθεί σχετικά με την επανέναρξη των προγραμμάτων σε διαφόρους προορισμούς είναι η ακύρωση προγραμμάτων διαφόρων εταιρειών στη Νότιο Αφρική με start-up τα Χριστούγεννα του 2021 ενώ τα πλοία βρίσκονταν καθ’ οδόν για τον προορισμό τους, να επιστρέφουν σε lay up condition λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Για το τι πρέπει να αναμένουμε, ειδικοί του κλάδου επεσήμαναν:

-Ορισμένες εταιρείες θα αναλάβουν την πρωτοβουλία να διακόψουν για ένα χρονικό διάστημα τις προγραμματισμένες χειμερινές κρουαζιέρες τους, Ανάλογη απόφαση πίρε η MSC Cruises για τα χειμερινά προγράμματα με homeporting στην Βραζιλία

– Η Aida, άμεσα επιστρέφει στην λύση bubble / φούσκα ασφάλειας στις χερσαίες εκδρομές. Οι επιβάτες θα επιτρέπεται να αποβιβάζονται στην ξηρά εφόσον ακολουθούν τις επίσημες χερσαίες εκδρομές των εταιρειών κρουαζιέρας, δλδ θα απαγορεύεται ρητά οι επιβάτες να κάνουν δίκες τους εκδρομές στα λιμάνια προσέγγισης. Αυτή η κίνηση στοχεύει περισσότερο στον εφησυχασμό των λιμανιών προσέγγισης, προκείμενου αυτό να μην κλείσουν για την κρουαζιέρα.

-Παράλληλα, η υποχρεωτική χρίση μάσκας προδιαγραφών FFP 2 σε όλους τους χορούς των πλοίων.

– Άμεσα οι κρατήσεις για τις επόμενες εβδομάδες σημειώνουν σημαντική πτώση.

Share.

Comments are closed.