Ιστορική έκδοση 30ετούς ομολόγου μετά από 13 χρόνια!

0

Την επιστροφή στην κανονικότητα σηματοδοτεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση 30ετούς ομολόγου, όπου οι προσφορές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Πρόκειται για την πρώτη έξοδο μετά από 13 χρόνια, καθώς μεσολάβησαν η κατάρρευση της Lehman Brothers και η είσοδος της Ελλάδας σε καθεστώς επιτροπείας με δάνεια από τον μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης. Το Ελληνικό Δημόσιο συγκέντρωσε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ οι προσφορές διαμορφώθηκαν στα 26 δισ. ευρώ. Η διάρκεια της έκδοσης, ισοδυναμεί με αποδοχή από την πλευρά των επενδυτών σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, τουλάχιστον έως το 2052% Σημειώνεται ότι έως το 2014, η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους ήταν εξασφαλισμένη στο διηνεκές, αλλά το τρίτο μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την έθεσε σε κίνδυνο. Μάλιστα, η συμφωνία της μεταμνημονιακής εποπτείας, καλύπτει τη βιωσιμότητα του χρέους έως το 2032!

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «η έκδοση συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Καταδεικνύει και επιβεβαιώνει, ακόμη πιο εμφατικά σε σύγκριση με προηγούμενες εξόδους στις αγορές, την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη διαχείριση, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, αποτελεί ένα επιπλέον θετικό βήμα, το οποίο αναμένεται να συνδράμει, καταλυτικά, στις μελλοντικές αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας.».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η συγκεκριμένη έκδοση σηματοδοτεί την πλήρη επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές και συμβάλλει στην εξομάλυνση της καμπύλης των αποδόσεων, παρέχοντας ταυτοχρόνως ασφάλεια στους επενδυτές, καθώς χρονικά ξεπερνά -κατά πολύ- την περίοδο που εκπνέουν τα συμφωνημένα με τους θεσμούς μέτρα διευθέτησης για το χρέος. Η έκδοση, όπως ανέφερε, διακρίνεται για τη σημαντική ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και την εξαιρετική ποιότητα της.

Share.

Comments are closed.