• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Επιχειρήσεις»Iσχυρό ενδιαφέρον από Ισραήλ για Great Sea Interconnector
Επιχειρήσεις

Iσχυρό ενδιαφέρον από Ισραήλ για Great Sea Interconnector

10 Απριλίου, 2024Updated:10 Απριλίου, 2024Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Το ισχυρό ενδιαφέρον του Ισραήλ για την ηλεκτρική διασύνδεση Great Sea Interconnector, επιβεβαιώθηκε σε συνάντηση με πολυμελή αντιπροσωπεία του ισραηλινού υπουργείου Ενέργειας, της Ρυθμιστικής Αρχής και του Διαχειριστή της χώρας, που είχε σήμερα στην Κύπρο η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, υπό τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Μάνο Μανουσάκη, και τον αντιπρόεδρο Ιωάννη Μάργαρη, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ.

Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο εκτελεστικός διευθυντής του GSI, Τηλέμαχος Παναγιωτίδης καθώς και ο συντονιστής θεμάτων Διεθνούς Ενεργειακής και Πολιτικής Ενεργειακής Ασφάλειας του ΥΠΕΝ και μέλος του Δ.Σ του GSI, Θεόδωρος Τσακίρης.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας, Yossi Dayan και ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας του Ισραήλ, Amir Shavit, επιβεβαίωσαν την απόλυτη στήριξη της ισραηλινής κυβέρνησης, στο έργο, το οποίο, όπως τονίστηκε, θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας λόγω της αυξημένης διασυνδεσιμότητας, θα συμβάλει στο πρασίνισμα του μίγματος ηλεκτροπαραγωγής και θα προσφέρει σημαντικά γεωπολιτικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης με τα στελέχη των εκπροσώπων των ισραηλινών αρχών, συζητήθηκε διεξοδικά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου της διασύνδεσης Κύπρου - Ισραήλ, ενώ συμφωνήθηκε η σύσταση τεχνικών ομάδων προκειμένου να επισπευστεί η εκπόνηση της μελέτης κόστους- οφέλους (CBA), ώστε αυτή να είναι έτοιμη το προσεχές φθινόπωρο. Αναλύθηκαν επίσης θέματα ρυθμιστικής φύσης και λειτουργίας της αγοράς, μεταξύ των οποίων και οι τεχνικές λεπτομέρειες για την πρόσβαση του Ισραήλ στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Ακολούθησε τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, με εκπροσώπους των Διαχειριστών και Ρυθμιστών των δύο χωρών.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα βήματα που θα ακολουθήσουν οι Ρυθμιστές σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ, για την ωρίμανση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου - Ισραήλ. Τα βήματα αυτά περιλαμβάνουν την εκπόνηση της μελέτης κόστους-οφέλους (CBA), πάνω στην οποία θα βασιστούν οι Ρυθμιστές των δύο χωρών για να επιμερίσουν το κόστος που θα ανακτηθεί από τα ρυθμιζόμενα έσοδα (CBCA - Cross Border Cost Allocation) και το έργο να εισέλθει σε φάση υλοποίησης.

Όλα τα μέρη αναγνώρισαν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών υλοποίησης του έργου, με την ισραηλινή πλευρά να θεωρεί ως σημαντικό βήμα την οριστικοποίηση της διασυνοριακής κατανομής κόστους (CBCA), εντός του 2024. Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, θα σηματοδοτήσει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου - του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους μέλους της ΕΕ - με το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς, διασφαλίζοντας την ισχυρή ενεργειακή θωράκιση του νησιού. Το δε Ισραήλ, που επίσης δεν διαθέτει καμία ηλεκτρική διασύνδεση με τους γείτονές του, θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού του, αποκτώντας τη δυνατότητα να αυξήσει περαιτέρω και ταχύτερα, τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό του ισοζύγιο.

Great Sea Interconnector ΑΔΜΗΕ
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΤα πρωτοσέλιδα των πολιτικών και αθλητικών εφημερίδων (10-04-2024)
Next Article Καμπάνα έως 60.000 ευρώ σε όποιον κλείνει την πρόσβαση στις παραλίες

Related Posts

ΒΙΚΟΣ: Στηρίζει τον Παιδικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο «Προστάτες των Κυκλάδων»

19 Μαΐου, 2025

ΕΤΑΔ: Παραχωρεί στον Δήμο Κω παραθαλάσσια έκταση στη Νέα Αλικαρνασσό

19 Μαΐου, 2025

ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή δύο νέων Σταθμών Αποθήκευσης Ενέργειας (BESS) στη Δυτική Μακεδονία

19 Μαΐου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.