• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Πολιτική»Κ. Μητσοτάκης με Αλ Σίσι: Διακήρυξη για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση Αθήνας – Καΐρου
Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης με Αλ Σίσι: Διακήρυξη για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση Αθήνας – Καΐρου

7 Μαΐου, 2025Updated:7 Μαΐου, 2025Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

«Υπογράψαμε Διακήρυξη για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση Αθήνας- Καΐρου», γνωστοποίησε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις που πραγματοποίησε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, μετά τις εργασίες της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου.

«Οι σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου έχουν μεγάλη προοπτική. Είναι σχέσεις με πολύ βαθιές ρίζες στην ιστορία, όμως και με πολύ δυνατά κλαδιά, που αποδίδουν καρπούς στο παρόν και είναι πολύ έτοιμα να απλωθούν μακριά στο μέλλον.

Με την Διακήρυξη για την στρατηγική εταιρική σχέση την οποία υπογράψαμε, επιβεβαιώνουμε έμπρακτα την κοινή βούληση να αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο την στενή συνεργασία μας, ενώ οι τακτικές διαβουλεύσεις τις οποίες αποφασίσαμε, τα μνημόνια τα οποία υπογράψαμε ανοίγουν σημαντικούς νέους δρόμους σε πολλά πεδία, από την ενέργεια και την ναυτιλία μέχρι την εκπαίδευση, τον πολιτισμό αλλά και τις διμερείς εμπορικές μας σχέσεις, τις οποίες συμφωνήσαμε να εργαστούμε εντατικά ώστε να μπορέσουμε να την κάνουμε ακόμα πιο ισχυρές» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στη συνέχεια: «Θέλω να τονίσω ότι με την Αίγυπτο είχαμε και θα έχουμε πολύ στενή συνεργασία, σε πολύ κρίσιμα ζητήματα της περιοχής τα οποία προσεγγίζουμε πάντα σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Πριν από πέντε χρόνια υπογράψαμε μία συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, μία συμφωνία υποδειγματική, σημαντική για ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο, η οποία αποδίδει καρπούς και για τις δύο χώρες.

Μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου υπάρχουν υγιείς βάσεις για να συνεχίσουμε μαζί, συντονισμένα να αντιμετωπίζουμε τις κοινές προκλήσεις, οι οποίες υπάρχουν στο ευρύτερο περιβάλλον μας και σήμερα Αθήνα και Κάιρο βρίσκονται στην ίδια όχθη απέναντι σε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά. «Ένα σπάνιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς το οποίο συνδέει τις δύο χώρες. Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για το προσωπικό σας ενδιαφέρον – το τονίζω αυτό – το οποίο έχετε επιδείξει για την προστασία της Μονής και του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της».

«Εν μέσω μιας ολοένα και αυξανόμενης διεθνούς αβεβαιότητας, Oι χώρες μας αποτελούν πυλώνες σταθερότητας με κοινές επιδιώξεις σε μεγάλα προβλήματα της περιοχής, με πρώτο βέβαια το Κυπριακό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του οποίου στηρίζουμε, μια λύση βασισμένη πάντα στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Και θέλω να ευχαριστήσω την Αίγυπτο για την διαχρονική της στήριξη σε αυτή την προσπάθεια.

Ξέρουμε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργούσε προς όφελος όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου.

Γι’ αυτό και δεν μπορούν – και σήμερα ακόμα – να διακινούνται μη αποδεκτές θέσεις περί δύο κρατών, ούτε και προκλητικές δηλώσεις, οι οποίες τελικά το μόνο το οποίο επιτυγχάνουν είναι να φορτίζουν το κλίμα προσέγγισης και διαλόγου το οποίο επιχειρείται αυτή τη στιγμή να αποκτήσει κάποια παραπάνω δυναμική» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει ισχύ στο μέλλον».

«Συζητήσαμε επίσης και με τον φίλο Πρόεδρο για τον κεντρικό ρόλο τον οποίο έχει η Αίγυπτος σε μια νέα εκεχειρία στη Γάζα και σήμερα πρώτιστη ανάγκη, είναι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και κυρίως να αποκατασταθεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους και αμέσως μετά, και με την ενεργό συμμετοχή και των δύο κρατών, να εκκινήσει μια ειλικρινής πολιτική διαδικασία για το Παλαιστινιακό, με στόχο τη μοναδική, όπως συμφωνούμε, εφικτή λύση των δύο κρατών», συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleAlpha Bank: Εισάγει το Πλαίσιο Πράσινων Ομολόγων με στόχο την επίσπευση των πρωτοβουλιών βιώσιμης χρηματοδότησης
Next Article Γρ. Προϋπολογισμού Βουλής: Zητά στοχευμένη μείωση φορολογικών συντελεστών - Στην αρμόδια επιτροπή η έκθεση

Related Posts

Πιερρακάκης για Ακτή Βουλιαγμένης: Eντονο το επενδυτικό ενδιαφέρον για την χώρα μας

16 Μαΐου, 2025

Κ. Μητσοτάκης: Επιβεβλημένο να πάμε κάποια στιγμή σε bonus γιατρών – Θα αλλάξει δραστικά η εμπειρία της εφημερίας

14 Μαΐου, 2025

«Σπαρτιάτες»: Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι για εξαπάτηση εκλογέων

14 Μαΐου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.