Καναδάς: Η ανάπτυξη-ρεκόρ συναντά την πραγματικότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας

0

Η καναδική οικονομία επανέκαμψε κατά το τρίτο τρίμηνο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει ποτέ σημειώσει. Ωστόσο, η αύξηση ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη, ενώ τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η «φόρα» της μειώνεται σταδιακά.

Όπως ανέφερε την Τρίτη η Στατιστική υπηρεσία της χώρας, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά ένα ετήσιο ποσοστό της τάξης του 40,5% στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, διαγράφοντας το ρεκόρ πτώσης 38,1% του δευτέρου τριμήνου. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει αύξηση της τάξεως του 48%. Η ανάκαμψη φέρνει συνολικά την απόδοση στο 95% των επιπέδων που υπήρχαν πριν την πανδημία.

Η πρώιμη επιτυχία στον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού επέτρεψε στην οικονομία να ανακάμψει γρήγορα, καθώς η τεράστια βοήθεια της κυβέρνησης έδωσε ώθηση στις καταναλωτικές αγορές και τα χαμηλά επιτόκια στην αγορά κατοικιών. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι θα είναι δύσκολο να υπάρξουν πλέον περισσότερα κέρδη, κυρίως με την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και τα νέα lockdown, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στασιμότητα στην οικονομία τους τελευταίους μήνες του χρόνου.

«Οι τελευταίοι περιορισμοί αναμένεται να «βαλτώσουν» το ΑΕΠ στα τέλη του 2020 και η δραστηριότητα θα παραμείνει σε ύφεση μέχρι να υπάρξει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο», ανέφερε σε σχετική έκθεση σε επενδυτές ο Στίβεν Μπράουν, βασικός οικονομολόγος της Capital Economics στον Καναδά.

Η Στατιστική υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα μια προκαταρκτική εκτίμηση ανάπτυξης κατά 0,2% για τον Οκτώβριο, που αντιπροσώπευε τη χαμηλότερη μηνιαία αύξηση μετά την μεγάλη ύφεση του Απριλίου. Κάποιοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η εθνική οικονομία ίσως παρουσιάσει ύφεση ακόμη και κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Αργή ανάκαμψη

Ακόμη και πριν τα νέα lockdown, οι ειδικοί προσδοκούσαν μια αργή επιστροφή στην πλήρη αποκατάσταση μετά από μια αρχικά δυνατή ανάκαμψη. Η Τράπεζα του Καναδά στον σχεδιασμό της δεν αναμένει επιστροφή στη δραστηριότητα που υπήρχε πριν την πανδημία, πριν το 2022. Η αργή ανάκαμψη και οι ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα προέτρεψε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό να δώσει νέα κίνητρα με έναν μίνι-προϋπολογισμό.

Μέχρι στιγμής, η στήριξη από την κυβέρνηση έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη, δίνοντας τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να έχουν ρευστό κατά τους τελευταίους έξι μήνες. Επίσης, οι μισθοί έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν, καθώς η εργασία επιστρέφει σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.

Ως αποτέλεσμα, οι Καναδοί έκαναν πολλές αγορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με την κατανάλωση να αυξάνεται σε ετήσιο ρυθμό 63% το τρίτο τρίμηνο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι πολλά από τα ποσά δαπανήθηκαν σε αγορές εισαγόμενων αγαθών, αμβλύνοντας το αποτέλεσμα στην ανάπτυξη. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε ένα ετήσιο 114% το τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας ένα 72% σε κέρδος στις εξαγωγές.

Αύξηση στην αγορά κατοικιών

Επίσης, οι καταθέσεις παρέμειναν αυξημένες. Ενώ το ποσοστό των καταθέσεων μειώθηκε στο 14,6% κατά το τρίτο τρίμηνο από το 27,5%, παραμένει ιστορικά υψηλό. Αυτό θα προσφέρει ένα “μαξιλάρι” για μελλοντική ανάπτυξη, αλλά επίσης δείχνει έντονα ότι οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί.

Ο χώρος της αγοράς κατοικιών στον Καναδά, που βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη, καθώς οι στεγαστικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 187% με αγορές και ανακαινίσεις. Όμως, η εικόνα για τις επιχειρήσεις ήταν λιγότερο ρόδινη.

Οι επενδύσεις από τις μη στεγαστικές επιχειρήσεις απογοήτευσαν, παρουσιάζοντας αύξηση μόλις κατά 26% το τρίτο τρίμηνο, ένδειξη του πόσο η πτωτική πορεία έχει υποτιμήσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Οι μη στεγαστικές επιχειρήσεις βρίσκονται ακόμα 13% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Επίσης, οι επιχειρήσεις ανέβασαν απρόσμενα το εμπόρευμά τους, αντί να ανταποκριθούν στη ζήτηση με μεγαλύτερη παραγωγή.

Share.

Comments are closed.