Κλιματική Αλλαγή: Η οικονομική ανάκαμψη φέρνει νέο ρεκόρ στις εκπομπές άνθρακα

0

Σε υψηλά επίπεδα-ρεκόρ όλων των εποχών αναμένεται να οδηγήσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που πυροδότησαν την Κλιματική Αλλαγή, η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού.

Αυτό προειδοποιεί με έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) που εδρεύει στο Παρίσι.

Οι δαπάνες για επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια που προγραμματίζουν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, προσθέτουν έως και 380 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 2% των συνολικών τους πόρων για την τόνωση της οικονομίας τους ως απάντηση στην πανδημία, όπως εκτιμούν στον ΙΕΑ.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, αυτό το ποσό αντιστοιχεί μόλις στο 1/3 σε σχέση με αυτό που θα απαιτούνταν για να επιτευχθούν καθαρές μηδενικές εκπομπές έως τα μέσα του αιώνα.

«(Οι χώρες) πρέπει, στη συνέχεια, να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο προωθώντας επενδύσεις καθαρής ενέργειας και ανάπτυξη σε πολύ μεγαλύτερα ύψη πέρα από την περίοδο ανάκαμψης, προκειμένου να μετατοπίσουμε τον κόσμο σε μια πορεία προς καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, ένας στόχος πολύ δύσκολος να επιτευχθεί που όμως παραμένει εφικτός – εάν ενεργήσουμε τώρα», σημείωσε ο επικεφαλής του ΔΟΕ, Φατίχ Μπίρολ.

Share.

Comments are closed.