Κομισιόν: «Πράσινο φως» για δόση 765 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

0

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 765 εκατομμύριων ευρώ έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν εισηγείται στο Eurogroup την εκταμίευση των 765 εκατομμυρίων ευρώ προς τη χώρα μας από επιστροφές κερδών (ANFA’s και SMP’s).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι το προσχέδιο Προϋπολογισμού είναι γενικά σύμφωνο με τις συστάσεις που ενέκρινε το Συμβούλιο στις 20 Ιουλίου 2020.

Τα περισσότερα από τα μέτρα που έχουν τεθεί στο Σχέδιο Προϋπολογισμού της Ελλάδας υποστηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα.

Η Κομισιόν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση με τις συστάσεις της, στο Πλαίσιο του Φθινοπωρινού Εξαμήνου, αλλά παράλληλα προειδοποιεί ότι πρέπει συνεχώς να τα εξελίσσει και να τα προσαρμόζει στις εκάστοτε συνθήκες.

Σε αυτό το κλίμα κινείται και η 8η Έκθεση Αξιολόγησης της Αυξημένης Εποπτείας για τη χώρα μας, όπου επισημαίνεται ότι, λόγω της Πανδημίας, έχουν μείνει πίσω μεταρρυθμίσεις αλλά η Kυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για να προωθήσεις τις δεσμεύσεις της χώρας.

Όμως, προειδοποιεί όμως και ότι λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους της Ελλάδας και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, είναι σημαντικό για την Ελλάδα να διασφαλίσει ότι, λαμβάνοντας τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, δεν θέτει σε κίνδυνο μεσοπρόθεσμα την βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας.

Η Ελλάδα καλείται να επανεξετάζει τακτικά τη χρήση, την αποτελεσματικότητα και την επάρκεια των μέτρων στήριξης και να είναι έτοιμη να τα προσαρμόζει ανάλογα με τις ανάγκες σε μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Αν και φαντάζουν παρωχημένες λόγω του νέου lokdown σε Ελλάδα και διεθνώς, η Κομισιόν προβλέπει ύφεση 9% για το 2020 και 5% για το 2021. Άλλωστε στην Έκθεση για την 8η Αξιολόγησης στο πλαίσιο της Αυξημένης Εποπτείας, αναφέρεται ότι το 2ο lockdown και ενδεχόμενο παράτασής του, μπορεί να οδηγήσει σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων της Κομισιόν για την Ανάπτυξη.

Για το χρέος οι προβλέψεις δείχνουν 207,1% για το 2020 και 200,7% για το 2021. Ωστόσο, «καθώς τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν προσωρινό χαρακτήρα και η οικονομία προβλέπεται να επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης το 2021, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να ακολουθήσει πτωτική τάση από την επόμενη χρονιά» αναφέρεται στην έκθεση.

Επίσης, η Έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η χώρα απειλείται από την μεγάλη έκθεσή της στον Τουρισμό, καθώς και ότι οι μικρομεσαίες και όχι οι μεγάλες επιχειρήσεις αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγικών δυνάμεών της.

Share.

Comments are closed.