Κομισιόν: Στο 9% η ύφεση για φέτος στην Ελλάδα

0

Ισχυρή ύφεση 9% φέτος με μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό και στις εξαγωγές, αλλά και σχετικά χαμηλή ανάκαμψη κατά 5% το 2021 και κατά 3,5% το 2022 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ύφεση 7,8% προβλέπεται για την οικονομία της ευρωζώνης και άνοδο ΑΕΠ 4,2% το 2021 και 3% το 2022. Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις η οικονομία της ΕΕ θα συρρικνωθεί κατά 7,4% το 2020 πριν ανακάμψει με ανάπτυξη 4,1% το 2021 και 3% το 2022. Η παραγωγή τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ δεν αναμένεται να ανακάμψει στο επίπεδο προ πανδημίας το 2022.

Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας διέφερε πολύ ου ιού, την αυστηρότητα των μέτρων δημόσιας υγείας που λαμβάνονται για τον περιορισμό του, την τομεακή σύνθεση των εθνικών οικονομιών και τη δύναμη των εθνικών πολιτικών αποκρίσεων.σε ολόκληρη την ΕΕ και το ίδιο ισχύει και για τις προοπτικές ανάκαμψης. Αυτό αντικατοπτρίζει την εξάπλωση τ

Οι απώλειες θέσεων εργασίας και η αύξηση της ανεργίας έθεσαν σοβαρές πιέσεις στα προς το ζην πολλών Ευρωπαίων. Τα μέτρα πολιτικής που ελήφθησαν από τα κράτη μέλη, καθώς και οι πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ συνέβαλαν στη μείωση των επιπτώσεων της πανδημίας στις αγορές εργασίας. Το άνευ προηγουμένου εύρος των μέτρων που ελήφθησαν, ιδίως μέσω συστημάτων βραχυπρόθεσμης εργασίας, επέτρεψε να παραμείνει η άνοδος του ποσοστού ανεργίας σε σύγκριση με τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Η ανεργία πρόκειται να συνεχίσει να αυξάνεται το 2021 καθώς τα κράτη μέλη καταργούν σταδιακά τα μέτρα στήριξης έκτακτης ανάγκης και οι νέοι εισέρχονται στην αγορά εργασίας, αλλά θα πρέπει να βελτιωθεί το 2022 καθώς η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει.

Σε ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, η Επιτροπή σημειώνει ότι η χώρα χτυπήθηκε πάρα πολύ έντονα από την υγειονομική κρίση λόγω του εκτεταμένου τομέα υπηρεσιών και της εξάρτησής της από τη διεθνή τουριστική αγορά. Αναφέρεται στην έγκαιρη αντίδραση της Κυβέρνησης η οποία μετρίασε τον αντίκτυπο στην απασχόληση και στην επιχειρηματικότητα «προς το παρόν». Επίσης εκτιμά πως το 2021 η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ενισχυθεί από τα πρόσθετα μέτρα που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021.

Παράλληλα, καταγράφεται μία σειρά από κινδύνους στο δημοσιονομικό πεδίο οι οποίοι συνδέονται με πιθανή κατάπτωση κρατικών εγγυήσεων για τα πρόσφατα μέτρα στήριξης από την πανδημία. Επίσης βλέπει και πρόσθετους κινδύνους τους οποίους συνδέει με τις αποφάσεις που αναμένονται σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Στους κίνδυνους περιλαμβάνονται επίσης, οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή, το θέμα του μεταναστευτικού ενώ γίνεται ειδική αναφορά στις πρόσθετες δαπάνες που επωμίζεται πλέον ο κρατικός προϋπολογισμός για την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Στα θετικά περιλαμβάνονται οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν στην τόνωση του ΑΕΠ και άρα στα κρατικά έσοδα.

Share.

Comments are closed.