Κομισιόν – Στοχευμένα στους «φτωχούς» τα μέτρα για την ακριβή ενέργεια

0

Την απάντησή τους στις αυξανόμενες τιμές ενέργειας ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες, καθώς θα παρουσιάσουν μια σειρά προτάσεων προς τα κράτη μέλη στη Σύνοδο Κορυφής 21-22 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύτηκε στον ευρωπαϊκό Τύπο, η έκτακτη εισοδηματική υποστήριξη θεωρείται αδιαμφισβήτητη από την Κομισιόν, υπό την προϋπόθεση ότι είναι προσωρινή και «στοχευμένη» στους φτωχούς.

Οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν να εισαγάγουν εγγυήσεις για να διασφαλίσουν ότι σε κανένα φτωχό νοικοκυριό δε θα κόβεται το ρεύμα, ενώ θα δοθεί και η δυνατότητα στα κράτη να επιτρέπουν αναβολές πληρωμές λογαριασμών ρεύματος.

Τέλος, γίνεται ειδική αναφορά στη δυνατότητα φοροελαφρύνσεων και παράλληλα έκτακτης κρατικής στήριξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Η παρούσα ενεργειακή κρίση λειτουργεί ως σημείο αφύπνισης για τους Ευρωπαίους ότι πρέπει να σταματήσουν να εξαρτώνται από τρίτους για την ενέργειά τους – όπως πχ από το ρωσικό φυσικό αέριο. Συνεπώς η Κομισιόν προτείνει την ταχεία μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες είναι πολύ πιο φθηνές και καλεί τα κράτη να επιταχύνουν τις διαδικασίες αδειοδότησης για νέα αιολικά και ηλιακά πάρκα.

Share.

Comments are closed.