Κοντά σε νέο deal η ΕΕ για το εμβόλιο Valvena

0

Την ένταξη ενός νέου εμβολίου κατά του κορωνοϊού στον σχεδιασμό της εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η γαλλική εταιρεία βιοτεχνολογίας Valneva SE φαίνεται πως συνεχίζει της συνομιλίες με την ΕΕ, μετά τη διακοπή τους νωρίτερα φέτος.

Σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος, και αναμεταδίδει το kathimerini.gr, η Ε.Ε. και η γαλλική εταιρεία χρειάζονται μόλις λίγες εβδομάδες για την ολοκλήρωση της λεγόμενης «συμφωνίας εκ των προτέρων αγοράς». Οι συγκεκριμένες πηγές δεν θέλησαν να κατονομαστούν καθώς οι εν λόγω συζητήσεις δεν είναι δημόσιες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε στους πρέσβεις της Ε.Ε. τον περασμένο μήνα ότι επρόκειτο να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τη Valneva αφότου 20 κράτη – μέλη «εξέφρασαν ενδιαφέρον» για σύναψη κοινού συμβολαίου, σύμφωνα με διπλωματικό σημείωμα που βρίσκεται στη διάθεση του Bloomberg.

«Αδρανοποιημένο» εμβόλιο

Το σκεύασμα της Valneva, το οποίο μελετάται σε σύγκριση με εκείνο της AstraZeneca, αναμένεται να αποτελέσει συμπλήρωμα στη λίστα των εγκεκριμένων εμβολίων της Ε.Ε., με μία διαφορετική προσέγγιση. Το συγκεκριμένο προϊόν είναι στην ουσία ένα αδρανοποιημένο εμβόλιο.

Πρόκειται για μια παλιά μέθοδο που χρησιμοποιείται επίσης στους εμβολιασμούς κατά της πολιομυελίτιδας και της ηπατίτιδας.

Δεδομένου ότι στοχοποιεί ολόκληρο τον ιό και όχι μόνο την πρωτεΐνη ακίδα, θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικό κατά των παραλλαγμένων στελεχών του κοροναϊού.

Η Valneva είχε δηλώσει τον Απρίλιο πως οι συνομιλίες με την Κομισιόν θα τοποθετούνταν «πιο χαμηλά στις προτεραιότητές της» καθώς προτιμούσε να επικεντρωθεί στη σύναψη συμφωνιών σε εθνικό επίπεδο.

Ένας παράγοντας που οδήγησε στη διακοπή των συνομιλιών, ήταν η προτεραιότητα που έδινε η Valneva στις προμήθειες του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς η χώρα βοήθησε στη χρηματοδότηση των κλινικών δοκιμών και της παρασκευής του εμβολίου. Έτσι, η προτεραιότητα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στο σκεύασμα δόθηκε στη σύναψη συμφωνίας με τη Βρετανία τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. και η Valneva ξεκίνησαν τις συνομιλίες κατά το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, με την εταιρεία να λέει τον Ιανουάριο πως οι συζητήσεις βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο. Σε συνέντευξή του τον Απρίλιο και αφού η Valneva είχε σταματήσει τις συνομιλίες, ο Διευθύνων Σύμβουλος Τόμας Λίνγκελμπαχ δήλωσε ότι «έκαναν κύκλους», χωρίς να σημειώνεται πρόοδος.

Η νέα προσπάθεια δείχνει πως η Ε.Ε. ίσως είναι πλέον πιο ελαστική σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση προτεραιοτήτων από πλευράς της εταιρείας.

Τα χαρακτηριστικά του νέου εμβολίου

Το σκεύασμα της Valneva είναι το μόνο αδρανοποιημένο υποψήφιο εμβόλιο που βρίσκεται στο στάδιο κλινικών μελετών στην Ευρώπη και το οποίο περιλαμβάνει τη λήψη ενός δείγματος της ασθένειας που έχει εξουδετερωθεί και τη χρήση του προκειμένου να προκαλέσει ανοσοαπόκριση.

Θα μπορούσε να είναι κατάλληλο για πιο ευάλωτες ομάδες, όπως π.χ. όσους έχουν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό καθώς και τις έγκυες γυναίκες, ή θα μπορούσε να συμπληρώσει άλλα εμβόλια, χρησιμοποιούμενο ως ενισχυτική δόση.

Share.

Comments are closed.